logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Lenovo L14 Gen 1 + kilka monitorów podpiętych do stacji dokującej

barcyd95 17 Maj 2024 07:43 522 2
REKLAMA
  • #1 21085338
    barcyd95
    Poziom 2  
    Laptop Lenovo L14 generacji pierwszej został podpięty do stacji dokującej ThinkPad Thunderbolt 3 Dock Gen 2. Do stacji zostały podpięte 3 monitory w tym jeden z nich to LG 34UM88 o wysokiej rozdzielczości. Wszystkie oczywiście są wykrywane ale zapalają się tylko dwa z trzech. Przy próbie włączenia trzeciego - jeden z zapalonych monitorów traci połączenie.
    Wykonałem aktualizację firmware'u na dock'u + aktualizację sterowników, próbowałem wyszukać dodatkowe oprogramowanie dla monitorów ale nie znalazłem nic ciekawego. Czy powodem problemu może być niewystarczająca wydajność komputera? Z tego co rozumiem dock posiada coś w rodzaju własnego układu graficznego czy może się mylę? Proszę o pomoc i wyprowadzenie mnie z błędu.

EDIT: Wyczytałem, że producent ograniczył działanie stacji do obsługi jedynie dwóch portów jednocześnie. Czy powstały jakieś opcje obejścia ograniczeń producenckich? Urządzenie i tak nie posiada już gwarancji.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21085452
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3547
    barcyd95 napisał:
    Wyczytałem, że producent ograniczył działanie stacji do obsługi jedynie dwóch portów jednocześnie.

Ekran laptopa + dwa monitory zewnętrzne.

barcyd95 napisał:
    Czy powstały jakieś opcje obejścia ograniczeń producenckich?

Nie bo to ograniczenie układu graficznego.
  • #3 21085541
    barcyd95
    Poziom 2  
    Zgodnie z informacja użytkownika Kasek21 Lenovo L14 Generacji 1 nie obsłuży 3 monitorów podpiętych jednocześnie przez stację dokującą. Powodem jest ograniczenie sprzętowe laptopa. Gen 2 jest w stanie obsłużyć maksymalnie 3 monitory przy użyciu stacji dokującej. Ważne jest poprawne zaktualizowanie firmware'u na docku, tzn. jeśli jeden z elementów poda informację o błędzie, to mimo wyniku ogólnego widocznego w logu jako wykonany poprawnie - sytuacja zbędzie występowała nadal.
REKLAMA