logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Niebieski ekran śmierci w drugim systemie Windows 10 na partycji F: - jak naprawić?

kurio1 17 Maj 2024 09:41 816 5
REKLAMA
  • #1 21085465
    kurio1
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Witam

Czy ktoś wie jak naprawić niebieski ekran śmierci w Windows 10 zainstalowanym jako drugi system na innej partycji ?

Niebieski ekran śmierci w Windows 10, informujący o błędzie krytycznym.

System podstawowy Wn 10 na partycji C: działa ok, drugi na innej partycji (F:) działał bardzo dobrze wczoraj do zamknięciu systemu ale dzisiaj po wyborze go z menu startowego do uruchomienia, po starcie wyskakuje Niebieski ekran śmierci.

Próbowałem wszelkie możliwe opcje z menu startowego ale nadal jest to samo.

Z płyty instalacyjnej nie chce się naprawić.

Zależy mi na tym drugim Windows 10 (nazwijmy go Win B), gdyż włożyłem w niego sporo pracy i działał bardzo dobrze, tak, że zamierzałem z niego zrobić system podstawowy.

Mam 2 wyjścia :)

Usunąć go z menu startowego (od ptaszkować) i sformatować partycję F: oraz zainstalować od nowa, albo jeżeli się to uda: naprawić.

Podejrzewam, że przyczyną mogą być sterowniki, które nie dostosowały się do nowej płyty głównej tak, jak zrobił to system podstawowy Win 10 na dysku C:.

Naprawiać (ale jak) czy wywalić i od nowa?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21085842
    kurio1
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedż :)

Wszystkie opcje uruchamiana próbowałem i nic....
    Kodu błędu nie widać a jak lub czym skanować?

Załączam ekran zrobiony telefonem, gdyż ten na początku tematu jest tylko jako przykład, skopiowany z sieci.
    Komunikat błędu Blue Screen na ekranie komputera z kodem IO1 INITIALIZATION FAILED.
  • REKLAMA
  • #4 21086036
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2019
    Witam,
    pokazujesz fragment ekranu, to kod QR, jak masz telefon to masz skaner.
    Jak rozumiem nie da się uruchomić w trybie awaryjnym skoro już próbowałeś.
    Wypadłoby, abyś podał pełną specyfikację sprzętu, jaki to dysk? Takie zachowanie może być spowodowane uszkodzeniem dysku czyli brakiem dostępu do jakiegoś pliku.
    Przeskanuj dyski i załącz ich SMART.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 21086721
    kurio1
    Poziom 11  
    Dziękuję za odpowidż ale....:), to co proponujesz:

Cytat:
    Wypadłoby, abyś podał pełną specyfikację sprzętu, jaki to dysk?

nie ma najmniejszego sensu pisać odpowiedzi na to! Dlaczego?

1. Dlatego, że główny Win 10 chodzi OK, więc sprzęt też OK.
    2. Dysk jest nowy SSD 480 GB

Drugi Win10 chodził dobrze do zmiany płyty głównej, ale po jej zmianie dlatego się tak uruchamiał (niebeskie okno), bo jako drugi system miał sterowniki do starej płyty i nie naprawiał to jak Windows główny.

Sprawę załatwiłem w ten sposób, że zainstalowałem z tej samej płyty ten Win10, on w czasie instalacji utworzył katalog: OLD (z Win nie działąjącym), z którego póżniej po instalacji przekopiowałem z niego pliki do zainstalowanego tego samego Windowsa.

Opis:

Cytat:
    Jak przywrocic pliki z Windows old?

Naciśnij dwukrotnie lub kliknij dwukrotnie folder Users. Naciśnij dwukrotnie lub kliknij dwukrotnie swoją nazwę użytkownika. Otwórz foldery zawierające pliki, które chcesz przywrócić. Skopiuj i Wklej pliki, które chcesz umieścić w poszczególnych folderach, do folderu w Window

Teraz mam tak samo jak było, bo instalowałem tą samą wersję WIndowsa!

Zamykam temat, gdyż nie ma już o czym pisać.
  • #6 21086727
    kurio1
    Poziom 11  
    Z katalogu OLD przekopiowałem pliki do Windows, który został bez formatowania partycji zainstalowany. Był to ten sam Windows (wersja), który nie działał z powodu niebieskiego ekranu śmierci.
REKLAMA