logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór zewnętrznego DAC do PC do 700 zł – Creative czy inna marka?

gothic77 18 Maj 2024 13:02 606 6
REKLAMA
  • #1 21086763
    gothic77
    Poziom 14  
    Ocena: 84
    Koledzy prosiłbym o jakieś rady, podpowiedzi, czy wskazówki w temacie wyboru DAC pod PC.

Z racji, że chciałbym coś więcej jak dźwięk z zintegrowanej karty muzycznej jaką mam w PC szukam dobrego rozwiązania, a mianowicie zewnętrznego DACa.
    Miałem starego Creative, ale przestał działać i teraz dylemat, czy brać coś nowszego z Creative, czy coś zupełnie z innej beczki.
    - cena myślę, że do 700zł +/-

Jakie macie doświadczenia, albo co możecie doradzić, aby się zapoznać?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21087523
    yahooyahoo
    Poziom 24  
    Ocena: 140
    A co będzie podłączone do tego DACa? Słuchawki? Głośniki?
  • REKLAMA
  • #3 21087535
    gothic77
    Poziom 14  
    Głównie to głośniki, a sporadycznie, ale również słuchawki :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21087594
    yahooyahoo
    Poziom 24  
    Myślałem, że podasz jakieś modele, no ale nic. Ja bym polecał normalny "interfejs" audio typu Focusrite Scarlett 4i4, Audient id4, evo4, czy inne tygo typu sprzęt.
    No chyba że bardziej zależy Ci na komercyjnych wodotryskach, to wtedy creative czy inny Logitech.
  • REKLAMA
  • #5 21087854
    gothic77
    Poziom 14  
    Jakbym podał koledze modele to raczej nie pytałbym na forum, co zakupić :)

W temacie komercyjnych znanych marek kart muzycznych z DAC to dość często występujący problem - system Windows 11 i brak sterowników, które pozwalają na prawidłowe działanie.

Przestudiowałem karty Creative, ASUS.
    - oczywiście są modele i modele, ale...

Niech mi kolega powie jak się mają zestawy o których napisał właśnie ze współpracą pod Windows 11, czy będzie to loteria, czy bardziej pewne niż komercja i ich wsparcie.
  • Pomocny post
    #6 21087869
    yahooyahoo
    Poziom 24  
    Miałem na myśli modele głośników, ew. wzmacniacza i słuchawek, które posiadasz, bo jeżeli np. używasz słuchawek o dużej impedancji to nie każdy interfejs/DAC będzie miał wystarczającą moc wzmacniacza słuchawkowego.

Interfejsy audio (bo tak najczęściej się określa te sprzęty w "branży"), które podałem są urządzeniami trochę bardziej profesjonalnymi niż karta dźwiękowa typu creative czy Asus. Mają stosunkowo regularnie aktualizowane sterowniki i wieloletnie wsparcie producenta, a przy okazji dobre parametry. Gorzej, jeżeli oczekujesz funkcjonalności typu "ultra bass" albo "enhanced super space". Zadaniem tych sprzętów jest odtwarzanie dźwięku bez jakiejkolwiek koloryzacji.

Za to będziesz mógł podłączyć do nich profesjonalny mikrofon czy gitarę z przetwornikiem :-)
  • #7 21087913
    gothic77
    Poziom 14  
    Trafił właśnie kolega w sedno, bo dla mnie dźwięk ma być właśnie bez żadnych koloryzacji, czy sztucznie podbitych tonów.

W temacie impedancji w pełnie temat zrozumiały i myślę, że studiujące modele jakie mi kolega podesłał będzie zwracać uwagę w tej materii.

W takim razie na daną chwilę bardzo dziękuję i zabieram się za czytanie i w razie jakby coś napiszę :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje zewnętrznego DAC-a do PC w cenie do 700 zł, aby poprawić jakość dźwięku w porównaniu do zintegrowanej karty muzycznej. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące modeli interfejsów audio, takich jak Focusrite Scarlett 4i4, Audient id4 oraz evo4, które oferują profesjonalne wsparcie i regularne aktualizacje sterowników, w przeciwieństwie do bardziej komercyjnych rozwiązań, jak Creative czy Logitech. Użytkownik podkreśla, że zależy mu na dźwięku bez koloryzacji oraz zwraca uwagę na impedancję słuchawek, co jest istotne przy wyborze odpowiedniego DAC-a.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA