logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zniekształcenia obrazu w nowych okularach: zmiana mocy i cylindra, adaptacja oczu

Wojtasny 19 Maj 2024 16:42 1650 10
REKLAMA
  • #1 21088212
    Wojtasny
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Mam nowe okulary, zamiast koła widzę jajo. Człowiek przede mną jest niższy, ale za to rozciągnięty. Stare okulary miały -0,5 -0,75 i cylinder -0,25, ale nie pamiętam dokładnie które oko dokładnie jaką wadę miało. Jedynie wiem, że lewe ma astygmatyzm. Nowe mają -2,0 i -1,5 cyl -1 oś 20. Problem jest taki, że siedząc w aucie i patrząc na kierownicę jej prawa strona jest bliżej, a wszystko od prawej do lewej robi się dalej. Wszystko z bliska i daleka widzę wyraźnie, ale zniekształcone. Np idąc po prostej podłodze, widzę jak bym chodził po skosie, czyli prawa strona wyżej, a lewa niżej. Też idąc pod bardzo lekkie wzniesienie bardzo blisko jest podłoże, że wysoko podnoszę nogi jak pijany żul. Oczywiście byłem z tym faktem u okulisty i usłyszałem, że oczy muszą się przyzwyczaić, że wszystko jest krzywe. Na dodatek pani optyk chciała coś osiągnąć skrzywieniem okularów, że niby będę już normalnie widzieć i za żadne skarby świata nie potrafię ich już tak ładnie równo ustawić na twarzy i powoduje to dyskomfort.
  • REKLAMA
  • #2 21088232
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1460
    jak miałem pierwsze dwuogniskowe też było dziwnie, najbardziej na schodach w dół

U Ciebie jest (w moim odczuciu - nie jestem specjalistą) duży skok parametrów - masz prawo do niekomfortowych odczuć.
    U mnie już któraś wymiana z minimalnymi zmianami w liczbach (+/- 0.25 albo brak) , kilka godzin lekkich problemów (nie mam cylindrów)
  • #3 21088321
    Wojtasny
    Poziom 7  
    To u mnie jest cylinder, ale na jednym oku i nigdy nie słyszałem, żeby ktoś tak dziwnie wszystko widział. Jedynie, że wszystko jest mniejsze, albo większe. Ale o zniekształconych kształtach nigdy nie słyszałem i spotykam się z tym pierwszy raz.
  • REKLAMA
  • #4 21088333
    JacekCz
    Poziom 42  
    @Wojtasny
    Dużą zmianę dostałeś.

(BTW w moim prywatnym zakładzie jest awaryjna procedura zwrotu pieniedzy "gdyby" adaptacja nie nastąpiła, ale za żadnym razem nie dochodziło do tego etapu)
  • REKLAMA
  • #5 21088355
    modziul
    Poziom 33  
    Ocena: 443
    Przypuszczalnie źle wykonane okulary- możliwe że szkła nie zostały zdecentrowane do rozstawu oczu i kąty ustawienia soczewek są nieprawidłowe. Idź do prawdziwego okulisty i do prawdziwego zakładu który potrafi zrobić okulary.
  • #6 21088361
    Wojtasny
    Poziom 7  
    Właściwie to byłem zdziwiony, że nikt nie zrobił pomiaru odległości uszu od oczu itp, żeby dobrze dobrać wymiar oprawki. Jedynie wybrałem oprawki i do tego wprawili szkła. Nowe oprawki są węższe od starych i szkła są ustawione pod innym kątem.

Dodano po 8 [minuty]:

Właściwie to byłem zdziwiony, że nikt nie zrobił pomiaru odległości uszu od oczu itp, żeby dobrze dobrać wymiar oprawki. Jedynie wybrałem oprawki i do tego wprawili szkła. Nowe oprawki są węższe od starych i szkła są 0pi1 pod innym kątem.
  • #7 21088416
    modziul
    Poziom 33  
    Nie chodzi o odległość od uszu a o ustawienie soczewek w okularach względem soczewki w oku(środki soczewek nie mogą być przesunięte). Zresztą z tak niewielką wadą będzie bezpieczniej jeździć bez kiepskich okularów. Może nie odczytasz rejestracji samochodu przed tobą ale nie będziesz zmylany przez źle zrobione okulary. Tak do -4 czy -5 da się bezpiecznie jeździć

Moderowany przez fortronik:

3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.

• REKLAMA
  • #8 21088427
    Wojtasny
    Poziom 7  
    To już sporo rozumiem. Bo stare okulary mam idealnie. Środek soczewki jest tam gdzie środek oka. A w nowych to nie koniecznie tak wyglądało. czyli muszę zmienić fachowca od oczu. Też w starych okularach normalnie widzę tylko rejestracji samochodu nie odczytam. Więc narazie pozostaje przy starych ;-)
  • #9 21088446
    modziul
    Poziom 33  
    Dodam że w prawdziwym zakładzie optycznym sprawdzą asymetrię twarzy i zdecentrują każdą soczewkę osobno (odległość środka nosa od oka lewego czy prawego może być różna).
  • #10 21088494
    Wojtasny
    Poziom 7  
    No właśnie przy zakupie starych okularów miałem nakładane jakieś specjalne okulary, mierzone odległości oczu od nosa itp. Teraz sobie zdałem sprawę, że przy nowych tego nie miałem robione. Jedynie badanie oczu, wada wzroku, ciśnienie itp. Później wybór oprawek i tyle. Żadnego pomiaru jak dawniej, nie było.
  • #11 21088642
    JacekCz
    Poziom 42  
    Wojtasny napisał:
    No właśnie przy zakupie starych okularów miałem nakładane jakieś specjalne okulary, mierzone odległości oczu od nosa itp. Teraz sobie zdałem sprawę, że przy nowych tego nie miałem robione. Jedynie badanie oczu, wada wzroku, ciśnienie itp. Później wybór oprawek i tyle. Żadnego pomiaru jak dawniej, nie było.

To kiepsko

Podsumowanie tematu

Zniekształcenia obrazu w nowych okularach, takich jak widzenie kształtów w formie jajka oraz rozciągniętych obiektów, mogą wynikać z dużych zmian w parametrach optycznych, takich jak moc i cylinder. Użytkownik zauważył, że nowe okulary (-2,0 i -1,5 cyl -1 oś 20) powodują problemy z percepcją, w tym wrażenie chodzenia po skosie. Wskazano na możliwość błędów w wykonaniu okularów, takich jak niewłaściwe zdecentrowanie soczewek względem oczu, co może prowadzić do zniekształceń. Właściwe dopasowanie wymaga pomiarów, takich jak odległość uszu od oczu oraz asymetria twarzy, co nie zostało przeprowadzone przy zakupie nowych okularów. Wskazano na konieczność zmiany optyka, aby zapewnić prawidłowe ustawienie soczewek. W przypadku niewielkich wad wzroku, jak -0,5, bezpieczniej jest unikać noszenia źle wykonanych okularów.

Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA