logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dziwne dźwięki z wentylatora w laptopie MSI GF63 – przyczyny i gwarancja

qubekzurek448 19 Maj 2024 17:06 507 3
REKLAMA
  • #1 21088243
    qubekzurek448
    Poziom 1  
    Dzien dobry od pewnego czasu tj od wczoraj (pisze post 18 maja 2024) Laptopa wydaje dziwne dzwięki brzmi mi to na wentylator lecz nie wiem Wczoraj zostawielm go na chwile i zaczal strasznie glosno piszczec gdy go wylaczylem sytuacja sie powtorzyla wiec go nie wlaczalem lecz dzis juz wydaje inne dzwieki bez piszczenia (dodam link do filmu), nie chcialem go rozkrecac bo jest na gwarancji, ale bede mogl go zawiesc dopiero w poniedzialek (20.05) i mam pare pytań

Laptop to msi gf63

1. Z jakiej przyczyny moglo dojsc do takiej usterki
    2. Czy jest on zdatny do uzytku (mam do skonczenia wazna prace)
    3. Czy gwarancja mi to uzna

Link do filmu z dzwiękami
    https://youtube.com/shorts/RDelBKQVab0?si=KAAuXcX_RcBPyuoQ
  • REKLAMA
  • #2 21088269
    yahooyahoo
    Poziom 24  
    Ocena: 138
    Brzmi jak zużyte łożysko. Gwarancja powinna to uznać. Używanie w takim stanie nie jest najlepszą rzeczą jaką można robić, ale jeżeli nie będziesz go przeciążać obliczeniowo np. grać czy renderować filmów 4k, a masz nóż na gardle to do jutra wielka tragedia się nie stanie. Najwyżej zadziałają zabezpieczenia termiczne i mocno zwolni albo się wyłączy. Dbaj tylko o dobrą wentylację wokół obudowy, np. postaw wentylator na biurku.
  • REKLAMA
  • #3 21088286
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8263
    Witaj.
    qubekzurek448 napisał:
    Z jakiej przyczyny moglo dojsc do takiej usterki

Mogło do tego dojść z powodu niskiej jakości zastosowanego wentylatora, albo wentylator jest normalnej jakości i poi prostu niefartownie się jeden egzemplarz zepsuł, albo laptop jest używany w warunkach dużej wilgotności i/lub zapylenia i wentylator się uszkodził.

qubekzurek448 napisał:
    Czy jest on zdatny do uzytku (mam do skonczenia wazna prace)

Nie jest to zalecane na dłuższą metę, gdyż chłodzenie nie działa aktualnie prawidłowo. W szczególności nie jest zalecane korzystanie z oprogramowania, które mocniej obciąża procesor czy grafikę, jeszcze pół biedy jak będziesz pakietu office czy przeglądarki używał. Laptop ma też inne mechanizmy chroniące go przed przegrzaniem (throttling przy wysokich temperaturach - po przekroczeniu jakiejś temperatury taktowanie procesora/grafiki zostanie zmniejszone, a po przekroczeniu temperatury krytycznej zostanie wymuszone wyłączenie podzespołu, co objawi się zawieszeniem komputera lub niebieskim ekranem.

Chłodzenie w laptopach (które i tak mają problem z odprowadzaniem ciepła nawet przy sprawnym chłodzeniu) to bardzo ważna rzecz, więc należy się w miarę możliwości jak najszybciej tematem zająć.

qubekzurek448 napisał:
    Czy gwarancja mi to uzna

Producent powinien uznać, o ile uszkodzenie nie powstało w wyniku na przykład mechanicznego uszkodzenia (przedmuchanie wysokim ciśnieniem z kompresora) lub z jakiegoś podobnego powodu.
  • #4 21088563
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6860
    Masz model > MSI GF63 Thin 11SC
    - cpu 11th gen. Tiger lake (np. i5-11400H / i7-11800H)
    - chipset HM570
    - GTX 1650 Mobile - 4 GB GDDR6/ * opcja: GTX1650 MaxQ

Tak wyglada po zdjęciu spodu
    - jeden wentylator masz z lewej strony (jeśli klawiatura do góry, pozycja pracy)
    * tam powinien byc ten "hałas"
    Wnętrze laptopa MSI GF63 Thin 11SC z widocznymi komponentami, w tym pojedynczym wentylatorem po lewej stronie.
REKLAMA