logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch WAN2427EPL Pralka nie wkręca się na obroty podczas wirowania.

wojtek323gtr 19 Maj 2024 21:52 3930 34
REKLAMA
  • #1 21088695
    wojtek323gtr
    Poziom 9  
    Ocena: 17
    Witam.
    Pralka Bosch Seria 4 - WAN2427EPL
    Przestała wkręcać się na obroty podczas wirowania. Rozpoczyna wirowanie jak zwykle powoli - i w tym momencie, kiedy ma rozpocząć szybszą pracę, po delikatnym przyspieszeniu nagle przerywa obracanie bębnem i się zatrzymuje. Po chwili znowu rozpoczyna kręcić w trybie wolnym (układanie prania) i powtórka sytuacji aż do momentu zakończenia programu.

Nie ma znaczenia czy jest ustawiona na 400, 800 czy 1200 obrotów. Po zdjęciu paska - na samym silniku - to samo. W instrukcji jest napisane, że może przerwać program wirowania podczas zbyt nierównomiernego ułożenia prania, ale moja zaczęła to robić nawet bez prania.

Gdzie szukać przyczyny? Czy do wykrycia tego nierównomiernego rozłożenia jest jakiś czujnik? Czy kontrola tego następuje na silniku i bez paska wykrywa brak drgań i też dlatego może przerywać?
    Jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • #2 21088748
    wiesio016
    Poziom 22  
    Ocena: 123
    Problem występuje prawdopodobnie w czujniku ciśnienia, pralka widzi wodę w bębnie i się nie rozbuja.
    Bosch WAN2427EPL Pralka nie wkręca się na obroty podczas wirowania.
  • #3 21088763
    wojtek323gtr
    Poziom 9  
    Ok, a jak go sprawdzić?
    W środku coś się rusza i słychać klikanie na dmuchnięcie/wciągnięcie powietrza....
    W obu tych stanach pralka nie wkręca się dalej...

Dodano po 2 [minuty]:

Podzespół pralki z brązowymi przewodami i sprężyną. u mnie to wygląda tak.
  • Pomocny post
    #5 21089007
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1569
    wojtek323gtr napisał:
    Jakieś pomysły?

Odłącz sensor 3W i sprawdź czy wyjdzie na obrotny (kostka pięciokablowa wpięta z tyłu silnika).

wiesio016 napisał:
    Najlepiej jest podmienić na próbę dmuchać nie zalecam jest to czułe urządzenie, tu opis do starszej wersji https://blisco.pl/jak-sprawdzic-hydrostat-w-pralce/

Nadmuchać na próbę to kolega sobie może balona xD
  • #6 21089176
    wiesio016
    Poziom 22  
    Jeśli do mnie pijesz to coś brał ze takie głupoty wypisujesz, najpierw zrozum specjalisto .

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

• REKLAMA
  • #7 21089395
    wojtek323gtr
    Poziom 9  
    @AsReeX
    Po wypięciu kostki- wchodzi na obroty.
    Gdzie znajdę ten czujnik?

Da sie wymienić sam czujnik, czy trzeba cały sterownik? Widok skrzynki z okablowaniem i etykietą wewnątrz pralki.
  • #8 21089494
    mariukonie
    Poziom 31  
    Ocena: 373
    Czujnik jest na silniku. Czy słyszysz podczas kręcenia silnika jakieś stuki jakby z łożysk?
    Czujnik możesz odkręcić z silnika i spróbować wirowania z podłączonym czujnikiem, ale nie przytwierdzonym do silnika. Jeśli będzie kręcić, to czujnik jest OK, a masz problem w silniku. Tu masz zdjęcia motoru i czujnika.
    Bosch WAN2427EPL Pralka nie wkręca się na obroty podczas wirowania. Bosch WAN2427EPL Pralka nie wkręca się na obroty podczas wirowania.
  • Pomocny post
    #9 21089514
    AsReeX
    Poziom 40  
    wojtek323gtr napisał:
    Da sie wymienić sam czujnik, czy trzeba cały sterownik?

Sterownik zostaw w spokoju, nic mu nie jest (przynajmniej na razie).

wojtek323gtr napisał:
    Gdzie znajdę ten czujnik?

Czujnik jest integralną częścią silnika.

Silnik do wymiany i tyle ^^

Ps. Założyć musisz identyczny jak oryginalny - o tym może coś niecoś powiedzieć kolega @mariukonie (ma bogate doświadczenie w upalaniu motorów PMSM / BLDC) xD

wiesio016 napisał:
    Jeśli do mnie pijesz to coś brał ze takie głupoty wypisujesz, najpierw zrozum specjalisto .

Cóż ... czytelnicy ocenią, kto pisał głupoty :)

Tak na marginesie, to hydrostatu / presostatu (różnie to mistrzowie nazywają) pralki Boscha nie widziały od 15 lat ^^
  • REKLAMA
  • #10 21089565
    wojtek323gtr
    Poziom 9  
    @mariukonie po wykręceniu czujnika, a z przypiętą kostką pralka wkręca sie na obroty. Faktycznie od jakiegoś czasu pralka hałasowała, chcąc sprawdzić czy to łożysko w bębnie zdjąłem pasek- i sam bęben kręci się luźno. Sam silnik również luźno. Za to po montażu paska i obracaniu bębna razem z silnikiem pojawia się delikatny dziwny opór, który można przełamać i po wykonaniu mniej więcej obrotu pojawia sie znowu.... i jest też hałas mniej więcej co obrót, trochę jakby łożyska w silniku? Po zdjęciu obudowy, to jest nawet głośno jak tak teraz zwróciłem uwagę.... w załączeniu film z pracy silnika z wyjętym czujnikiem

@AsReeX dzięki za pomoc, jak widzę silnik ponad 600zł....musze pomyśleć czy warto..... chyba, że macie jakieś źródełko w niższych cenach na taki silnik?
    mam taki konkretnie Szczegóły tabliczki znamionowej na silniku pralki.
  • #11 21089676
    AsReeX
    Poziom 40  
    Podaj E-Nr pralki to popatrzę ^^ Chociaż z silnikami to ciężko, bo one się nie psują, a zakup używanego niekoniecznie jest dobrym pomysłem xD

Rozsądnym pomysłem jest oddanie silnika do mistrza ... niech wymieni łożyska, chyba że rozpada się wirnik :)
  • #13 21089874
    mariukonie
    Poziom 31  
    wojtek323gtr napisał:
    jak widzę silnik ponad 600zł....musze pomyśleć czy warto..... chyba, że macie jakieś źródełko w niższych cenach na taki silnik?

Wymień po prostu łożyska silnika, i będzie chodził jak nowy.
    Są to zapewne łożyska: 6002 ZZ C3 15MM X 32MM X 9MM
    W 50 złotych się zmieścisz.
    Sugeruje Ci pomierzyć dokładnie w którym miejscu siedzą łożyska przed zdjęciem ich, bo można nowe łożyska za daleko wbić i wtedy jest problem z cofnięciem ich bez uszkodzenia wirnika. Delikatnie i małymi kroczkami je wbijaj.

Dodano po 17 [minuty]:

wojtek323gtr napisał:
    Za to po montażu paska i obracaniu bębna razem z silnikiem pojawia się delikatny dziwny opór, który można przełamać i po wykonaniu mniej więcej obrotu pojawia sie znowu

To jest normalne w tych pralkach, silnik sam siebie hamuje.
    Na filmie słychać, że to łożyska motoru. Dla pewności zdejmij pasek i włącz wirowanie bez paska, powinno hałasować tak samo. Bez paska bęben powinien się kręcić luźno i bez żadnych stuków z łożysk.
  • #14 21089923
    AsReeX
    Poziom 40  
    mariukonie napisał:
    To jest normalne w tych pralkach, silnik sam siebie hamuje.

Co ty nie powiesz ^^ Czyżby ziemia była płaska? Silnik sam siebie nie hamuje - co najwyżej robi to zespól falownika (IGBT) + ów poradami można go niechcący wysłać do krainy wiecznych prądów, a tak jak już wspomniałem na początku ... na razie moduł jest dobry :)

wojtek323gtr napisał:
    Za to po montażu paska i obracaniu bębna razem z silnikiem pojawia się delikatny dziwny opór, który można przełamać i po wykonaniu mniej więcej obrotu pojawia sie znowu

Jak sobie chcesz pokręcić!? To odłącz trzy kablową kostkę od silnika i już nic nie będzie hamować :)

Moderowany przez Felini:

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

• #15 21089931
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6856
    wojtek323gtr napisał:
    jak widzę silnik ponad 600zł....musze pomyśleć czy warto...

Dla tego silniki elektryczne od dziesiatek lat się naprawia. Wymiana łożysk w specjalistycznym warsztacie zajmuje chwilę i nie kosztuje fortuny.
  • #16 21090087
    wojtek323gtr
    Poziom 9  

Ok, dzięki wszystkim za pomoc i nakierowanie na problem.
    Wychodzi, że faktycznie jedno z łożysk wydaje się bardzo delikatnie uszkodzone. Już je zdemontowałem, jutro kupię nowe i zobaczymy czy to pomogło (łożyska to 6002 i 6202).

Pytanie, do czego służy ten czujnik na silniku? Bo myślałem pierwotnie, że to czujnik obrotów Halla, ale po demontażu, wygląda jakby to był czujnik drgań? Po jasną cholerę to jest w pralce? Jak to mówią, w kosmos nie leci, po co więc taki nadzór nad silnikiem?
  • #17 21090094
    mariukonie
    Poziom 31  
    Ten czujnik jest właśnie, żeby wykryć problem z silnikiem.
    Myślę, że też do badania czy silnik nie wypadł z synchronizacji.
  • Pomocny post
    #18 21090110
    AsReeX
    Poziom 40  
    mariukonie napisał:
    Ten czujnik jest właśnie, żeby wykryć problem z silnikiem.

Nie, nie jest do tego 😅

mariukonie napisał:
    Myślę, że też do badania czy silnik nie wypadł z synchronizacji.

Również nie do tego 😅

wojtek323gtr napisał:
    Po jasną cholerę to jest w pralce?

Jest po to, żeby Ci pralka nie skakała po łazience - wykrywa niewyważenie wsadu.
  • #19 21090111
    wojtek323gtr
    Poziom 9  

@AsReeX OK, rozumiem, tylko jak to niewyważenie wykrywa - to powinien rzucać błąd na wyświetlacz, że to przez to wycina wysokie obroty. Zrobili nadzór nad parametrem, ale zaprogramować aby się wyświetlało - już zapomnieli.... wg mnie nieco przerost formy nad treścią....
  • REKLAMA
  • #20 21090117
    AsReeX
    Poziom 40  
    wojtek323gtr napisał:
    Zrobili nadzór nad parametrem, ale zaprogramować aby się wyświetlało- już zapomnieli.... wg mnie nieco przerost formy nad treścią....

Nie zapomnieli! Wszystko zrobili właściwie - po prostu diagnozami i naprawami zajmują się ludzie, który nie posiadają elementarnej wiedzy, a producent (w tym wypadku B/S/H) swoich tajemnic pilnuje. Wszystko jest ładnie rozpisane (nawet w języku polskim) co nie znaczy, że każdy musi mieć do tego dostęp.

Gdybyś przeklikał to co trzeba, tam gdzie trzeba, to dostałbyś zwrotnie informację do postawienia właściwej diagnozy bez niczyjej pomocy.
  • Pomocny post
    #21 21090120
    mariukonie
    Poziom 31  
    Jest to czujnik wstrząsów. Jeśli pralka wykryje niespodziewane wstrząsy, to spowolni silnik. Nie ważne, czy wstrząs od łożysk, czy od niewyważonego prania, czy od silnika, który wypadł z synchronizacji. Upiec można kilka pieczeni na jednym ogniu. A że błąd nie wyskakuje to mnie też dziwi, ale dzięki temu czujnikowi zmienisz sobie łożyska zanim będzie za późno i w rezultacie zaoszczędzil Ci kasy na nowy silnik.
  • #22 21090125
    AsReeX
    Poziom 40  
    mariukonie napisał:
    Jest to czujnik wstrząsów.

Nie, nie jest to czujnik wstrząsowy 😅

mariukonie napisał:
    Nie ważne, czy wstrząs od łożysk, czy od niewyważonego prania, czy od silnika, który wypadł z synchronizacji.

... jak kiedyś kolega znajdzie, to przeczyta sobie ze zrozumieniem Repair manual - PLC -> Design and function -> 3.17 Unbalanced load detection (strona trzydziesta).

@wojtek323gtr To akcelerometr ^^

Schemat czujnika 3G z oznaczeniem elementów.
  • #23 21090218
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2255
    Pytanie do kolegi AsReex czy po zamontowaniu trzeba to jakoś programować kalibrować.
    Wiem ,że to jest integralna częsc silnika ale tu można kupic?

https://www.directrepair.eu/sensor-3g-sensor-...circuit-board-and-housing-10000839-bosch.html

W Aswo jeż jest:

CZUJNIK OBROTÓW SILNIKA PRALKI
    #H285127dostępny od ręki
    GRUPA: Czujnik obrotów
    10000839
    BOSCH/SIEMENS
    Oryginał
    PLN 43,52

https://north.pl/karta/10000839-czujnik-obrotow-silnika-do-pralki,708-WL-1113.html
  • #25 21090440
    AsReeX
    Poziom 40  
    Telo napisał:
    Wiem ,że to jest integralna częsc silnika ale tu można kupic?

Na dzień dzisiejszy można kupić sam czujnik (zmieniło się to jakiś czas temu), natomiast fabrycznie nowy silnik przychodzi razem z nim.

Jeśli dobrze pamiętam, to sensor jest już zaprogramowany (fabrycznie), natomiast kalibracja odbywa się za każdym razem po włączeniu urządzenia do sieci lub odłączeniu na dłużej niż kilka minut, analogicznie ma to miejsce przy AquaSensor (czujnik przejrzystości).
  • #26 21090686
    mariukonie
    Poziom 31  
    Tu jest ciekawy film, jak ktoś testuje ten czujnik, przy okazji znęcając się nad pralką :)

• #27 21091344
    wojtek323gtr
    Poziom 9  

Dobra, kilka słów na koniec, bo temat ogarnięty.
    Jedno z łożysk w silniku - oczywiście od strony koła pasowego - miało mały, naprawdę ledwo wyczuwalny pod palcami defekt. Naprawdę bardzo mały, za starych czasów takie łożysko wsadzałbym do silnika motoroweru jako dobre, i spokojnie polatałoby kilka lat :). Tutaj jednak powodowało drgania wyczuwalne przez czujnik ograniczając obroty.

Silnik bardzo łatwo rozbieralny, zrobiłem to bez problemu sam - oczywiście trzeba mieć ściągacze do łożysk - bez nich byłoby ciężko. Łożysko uszkodzone - 6202 ZZ, prewencyjnie wymieniłem drugie 6002 ZZ. Trzeba zwrócić uwagę na miejsca osadzenia łożysk na wale, aby potem skręcić poprawnie silnik. Po wymianie łożysk silnik znowu bezszelestny jak wtedy kiedy pralka była nowa, wkręca się na obroty zupełnie bez dźwięku.

Dzięki kolegom @AsReeX oraz @mariukonie za naprowadzenie na problem.

Dla mnie - to lipa jak cholera, że coś takiego się dzieje w taki sposób. Jestem się w stanie założyć, że gdyby nie ten czujnik - pralka chodziłaby na tym łożysku jeszcze spokojnie rok/dwa (oczywiście nieco hałasując). Wg mnie, jeśli pralka ma taki czujnik - to powinna wyrzucić kod błędu - że to problem nadmiernych drgań. Nie przemawia do mnie tłumaczenie potrzeby czytania dokumentacji, że tam jest opisane. To z premedytacją nie zaprogramowany sterownik, aby właśnie w tym momencie kupić nową pralkę. Z konsumenckiego punktu widzenia - pralka sama wyeliminowałaby się z użytkowania, pomimo, że mogłaby jeszcze pracować. Gdybym sam nie rozebrał to raczej bym ją wyrzucił na śmietnik, skoro w takim przypadku producent przewiduje wymianę silnika. Koszt silnika w necie 630zł, u serwisanta pewnie drożej (z 700-800zł). Do tego diagnoza, wymiana silnika - pewnie z 300-350zł z dojazdem.... czyli mówimy o inwestycji zwykłego śmiertelnika ok. 1000-1100zł - czyli prawie równowartość nowej pralki. W normalnym trybie wezwania serwisu - naprawa ekonomicznie nieuzasadniona. A pralka ma dopiero 4 lata....
  • #28 21091358
    AsReeX
    Poziom 40  
    wojtek323gtr napisał:
    W normalnym trybie wezwania serwisu- naprawa ekonomicznie nieuzasadniona. A pralka ma dopiero 4 lata....

Kolega zapomniał o najważniejszym aspekcie - ekonomicznym! Producent większość swoich zysków czerpie ze sprzedaży części zamiennych xD

wojtek323gtr napisał:
    Koszt silnika w necie 630zł, u serwisanta pewnie drożej (z 700-800zł). Do tego diagnoza, wymiana silnika- pewnie z 300-350zł z dojazdem.... czyli mówimy o inwestycji zwykłego śmiertelnika ok. 1000-1100zł - czyli prawie równowartość nowej pralki.

Porządny producent - a takim bez wątpienia jest Bosch i Electrolux daje uczciwie zarobić serwisowi (własnemu lub fabrycznemu). Wiesz ile tak naprawdę kosztuje ten silnik ... 207,73 netto ^^ To biznes jak każdy inny, a nie centrum pomocy rodzinie :)
  • #29 21091362
    wiesio016
    Poziom 22  
    Bardzo niepokojące jak się łożyska sypią po 4 latach bo wydaje mi się ze w krótce będziesz miał następną naprawę tym razem bęben ,
  • #30 21091369
    AsReeX
    Poziom 40  
    wiesio016 napisał:
    Bardzo niepokojące jak się łożyska sypią po 4 latach bo wydaje mi się ze w krótce będziesz miał następną naprawę tym razem bęben.

Co by nie powiedzieć za dużo, to akurat ze świecą szukać popsutych łożysk (zespołu piorącego) w B/S/H.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Bosch WAN2427EPL przestała wkręcać się na obroty podczas wirowania, co objawia się zatrzymywaniem bębna po początkowym przyspieszeniu. Użytkownicy sugerują, że problem może leżeć w czujniku ciśnienia lub czujniku obrotów silnika, który wykrywa niewyważenie wsadu. Po odłączeniu czujnika pralka wkręca się na obroty, co wskazuje na jego uszkodzenie. Wymiana łożysk silnika (6002 ZZ i 6202 ZZ) została zarekomendowana jako rozwiązanie, ponieważ uszkodzone łożysko może powodować drgania, które czujnik wykrywa i ogranicza obroty. Użytkownicy podkreślają, że silnik jest łatwy do rozebrania, a wymiana łożysk jest tańszą alternatywą niż zakup nowego silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA