logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat płyty głównej i wartość kondensatora nr 17 - prośba o pomoc

andrzeteichman 20 Maj 2024 11:34 300 4
REKLAMA
  • #1 21089198
    andrzeteichman
    Poziom 5  
    Witam serdecznie,
    mam dwa pytania. Czy ktoś z Państwa posiada schemat płyty głównej z załącznika.
    Drugie pytanie, jak jest wartość kondensatora nr 17 na tej płycie zaznaczony fragment na zdjęciu. Kondensator się rozleciał i muszę go wymienić a nie posiada on żadnych oznaczeń poza czarną plamką na grzbiecie.
    Z góry dziękuję za pomoc.
    Załączniki:
    • Schemat płyty głównej i wartość kondensatora nr 17 - prośba o pomoc ALI386DX.jpg (489.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21089238
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2254
    Jest jeszcze taki sam na płycie, jeżeli tak to go wylutuj i zmierz a jak nie ma to ten jest wlutowany w zasilanie +5V i masę jeżeli tak to ma 100nF.
  • REKLAMA
  • #3 21089284
    andrzeteichman
    Poziom 5  
    Problem polega na tym, że nie potrafię zlokalizować takiego samego ponieważ przedmiotowy kondensator nie ma żadnych oznaczeń poza czarnym grzbietem.
    Stąd moje pytanie co to za bestia i na jakie napięcie to będzie ? Poza tym nie chciałbym ingerować mocno w płytę bo jest leciwa i szkoda mi jej uszkodzić przez rozlutowywanie innych sprawnych elementów.
  • REKLAMA
  • #4 21093841
    andrzeteichman
    Poziom 5  
    Telo napisał:
    Jest jeszcze taki sam na płycie, jeżeli tak to go wylutuj i zmierz a jak nie ma to ten jest wlutowany w zasilanie +5V i masę jeżeli tak to ma 100nF.

Ogarnąłem temat kondensator wlutowany szyna działa :)
    Ale pojawił się inny problem, bo butowaniu otrzymuje komunikat " keyboard filure - press f1 to setup) i klawiatura nie działa. O co chodzi tym razem ?
  • #5 21093880
    tolo
    Poziom 35  
    Ocena: 1168
    Sprawdź czy masz zasilanie klawiatury, na jednym z pin-ów w gnieździe powinno być 5V.
REKLAMA