logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trzeszczenie i zakłócenia w mikrofonie Steelseries Arctis 5 na PC, na laptopie OK

Malbor21 20 Maj 2024 20:03 426 2
REKLAMA
  • #1 21089802
    Malbor21
    Poziom 1  
    Witam, mam od wczoraj mam problem z mikrofonem w słuchawkach Steelseries Arctis 5, przy korzystaniu z PC. Problem jest taki, że mikrofon wydaje bardzo głośne dźwięki jakby "lania wody" bądź przepływy prądu, kabel nie jest oryginalny ale wykluczyłem z nim problem, bo na laptopie wszystko działa dobrze, próbowałem odinstalować najnowsze aktualizacje win10 ale nie wszystkie można odinstalować. Zmieniałem porty usb na wszystkie możliwe, jakiś stary mikrofon tracer działa normalnie bez żadnych zakłóceń.

Moja ostateczność to formatowanie, bo mam słabego neta i instalowanie od nowa wszystkiego długo by zajęło.

Z góry dziękuję, za wszelkie odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 21089921
    Kiermasz
    Poziom 23  
    Ocena: 194
    Witam,
    Jak podłączasz się pod PC? USB, czy jack 3,5mm (i ilu pinowe wtyczki)?
    Jakiego kabla używasz? Jak jest zakończony po obu stronach? Bo po szybkim researchu, widzę, że jest kilka różnych opcji do tych słuchawek.

Od sposobu połączenia zależą kolejne odpowiedzi.

A co do potencjalnego formatu, wcześniej utwórz sobie obraz dysku albo z PC wyjmij dysk normalny i wsadź byle jaki, aby tylko nadawał się do formatu i zainstalowania OS. Będziesz miał odpowiedź, czy software, czy hardware.
    A żeby nie użerać się z aktualizacjami i WU tylko dla prostego testu, nawet internetu nie podpinaj. Pobierz sobie wcześniej sterowniki w formie instalatora i ręcznie wgrywaj.

A jeśli wyjdzie, że software, to problem i tak Ci zapewne powróci z powodu aktualizacji przymusowych - po to testy się robi offline i uruchamia podzespoły krok po kroku, aby wyłapać co bałagani.
    Jak puścisz full auto z chmury/internetu, to zapewne uzyskasz stan obecny.
  • #3 21090957
    potaspawel986
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Malbor21 napisał:
    Moja ostateczność to formatowanie, bo mam słabego neta i instalowanie od nowa wszystkiego długo by zajęło.

Moim zdaniem to masz walniętą kartę dźwiekową w PC. Możesz formatować 10 razy a to nic nie pomoże.Miałem kiedyś taki przypadek .Mikrofon podpinany za pomocą jack.Chyba że to mikrofon USB Plug&play to wtedy można szukac winy sterowników
REKLAMA