logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Częste spadki napięcia w mieszkaniu - nieregularne przygasanie światła

Zama7 21 Maj 2024 16:15 675 5
  • #1 21090817
    Zama7
    Poziom 2  

Spadki napięcia w mieszkaniu.
    Witam, od pewnego czasu, a właściwie jakoś od miesiąca obserwuję dosyć częste spadki napięcia w mieszkaniu. Na początku wydawało mi się, że być może to wina nowej kuchenki o większej mocy niż poprzednia, szczególnie, że spadki napięcia w postaci mrugającego światła były widoczne tylko w momencie jej nagrzewania. Jednak problem zaczął pojawiać się też w innych momentach dnia, a nawet wieczorem kiedy wszystkie sprzęty elektryczne były wyłączone i świeciła tylko lampka, która przygasała praktycznie do zera. Warto dodać, że są to jakby nieregularne spadki napięcia tzn są dni, w których mogę mieć włączone wszystkie sprzęty agd, gotować na kilku palnikach, mieć włączony ekspres do kawy itp i nic się nie dzieje, a są dni, w których samo włączenie ekspresu do kawy przygasa światło (sytuacja z dziś, rano wszystko działało w porządku, dopiero po południu przy włączeniu czegokolwiek widać było spadek napięcia). Moje pytanie czy to możliwe żeby to była wina któregoś ze sprzętu u mnie w mieszkaniu lub mojej instalacji elektrycznej czy może któryś z sąsiadów robi jakieś przeciążenie? Pytam tu, ponieważ nie wiem czy powinnam zgłosić się z tym do spółdzielni czy może załatwić elektryka na własną rękę.
    Z góry dziękuję za odpowiedzi.
  • #2 21090829
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1750
    Witam,
    najpierw popytaj sąsiadów (wszystkich), czy też taką sytuację zauważyli.
    Jeśli którykolwiek potwierdzi, to oznacza wezwanie spółdzielnianych elektryków do rozdzielnicy głównej budynku, w celu poprawy złącz na kablu zasilającym budynek - słaby styk powoduje przegrzewanie się złącza na którejś żyle przewodu i tym samym spadki napięcia.
    Jeśli nie, to wtedy wezwać elektryka do swojego mieszkania.

Pozdrawiam
  • #3 21090956
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3538
    clubber84 napisał:
    najpierw popytaj sąsiadów (wszystkich), czy też taką sytuację zauważyli. Jeśli którykolwiek potwierdzi, to oznacza wezwanie spółdzielnianych elektryków do
    do instalacji w bloku.
    clubber84 napisał:
    Jeśli nie, to wtedy wezwać elektryka do swojego mieszkania.
    Bo usterka dotyczy tylko lokalu autorki tematu.
    Zama7 napisał:
    Pytam tu, ponieważ nie wiem czy powinnam zgłosić się z tym do spółdzielni czy może załatwić elektryka na własną rękę.
    Nawet jeżeli dotyczy twojego lokalu, należy wezwać elektryka z spółdzielni.
  • #4 21091004
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6668
    Zama7 napisał:
    być może to wina nowej kuchenki o większej mocy niż poprzednia
    To bardo możliwe.
    Elektryk jest potrzebny "na wczoraj" bo chałupę możesz z dymem puścić.
  • #5 21091380
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1191
    Elektryka warto wezwać. To mogą być objawy upalającego się przewodu neutralnego (potocznie nazywanego "zerem").
    Problem w tym - gdzie.
  • #6 21091930
    Zama7
    Poziom 2  
    Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, elektryk już wezwany, bo już jedno gniazdko całkiem straciło napięcie 😅 Niestety sprawa rozwiąże się dopiero jutro
REKLAMA