logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Sony KDL-32R410B - migająca czerwona dioda 4 razy, gdzie jest inwerter?

kolakowski477 01 Cze 2024 09:58 750 5
REKLAMA
  • #1 21102911
    kolakowski477
    Poziom 2  
    Ocena: 2

Witam, mam problem z telewizorem Sony KDL-32R410B, mianowicie do zeszłego tygodnia działał bez problemu, nagle z dnia na dzień telewizor gdy go włączam dioda najpierw świeci się na zielono, a później przechodzi w miganie na czerwono, zamiga 4 razy, potem przerwa i znowu 4 razy miga, przy włączaniu na ekranie nie wyświetla się nic, co ciekawe gdy podgrzeję płytę główną suszarką telewizor uruchamia się normalnie, ale gdy wyłączę i postoi z 2-3h to znowu jest to samo, dziś próbowałem go znowu podgrzać ale niestety nic to nie dało, w sieci wyczytałem że jest to błąd inwertera, wyjąłem płytę główną i proszę o pomoc gdzie tu jest inwerter? Płyta główna telewizora Sony KDL-32R410B na stole Zdjęcie płyty głównej telewizora Sony KDL-32R410B z różnymi elementami elektronicznymi. Płyta główna telewizora Sony KDL-32R410B z widocznymi elementami elektronicznymi. Płyta główna telewizora Sony z widocznymi elementami elektronicznymi. Płyta główna telewizora z widocznymi komponentami elektronicznymi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21102954
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2349
    Obwód inwertera od zasilania podświetlenia jest poniżej złącza, gdzie są podłączone diody od podświetlenia.
    Może być problem z inwerterem lub diodami LED.
    Jaki obszar podgrzewałeś suszarką?
  • REKLAMA
  • #3 21102977
    kolakowski477
    Poziom 2  
    Witam, dziękuję za odpowiedź, suszarka grzałem cały obszar płyty.

Dodano po 5 [godziny] 43 [minuty]:

Telo, post=21102954 napisał:
    Obwód inwertera od zasilania podświetlenia jest poniżej złącza, gdzie są podłączone diody od podświetlenia.
    Może być problem z inwerterem lub diodami LED.
    Jaki obszar podgrzewałeś suszarką?

Możesz zaznaczyć te miejsce?
    Podświetlenie jest moim zdanie okey, ponieważ po odpaleniu tv po podgrzaniu to chodził bez problemu przez kilka godzin, problem pojawił się następnego dnia.

Dodano po 1 [minuty]:

Widok wewnętrzny telewizora pokazujący połączenia kablowe i płytkę drukowaną

Dodam, że na dole pod płytą główną jest jeszcze jedna płytką.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21104298
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 867
    To co na ostatnim obrazku to LVDS do matrycy. Powiedział Ci przedmówca, inwerter będzie tam skąd wychodzi przewód zasilający ledy. Niewykluczone a nawet prawdopodobne że uszkodzone masz podświetlenie.
  • REKLAMA
  • #5 21104756
    kolakowski477
    Poziom 2  
    zdzich42, post=21104298 napisał:
    To, co na ostatnim obrazku, to LVDS do matrycy. Powiedział Ci przedmówca, inwerter będzie tam, skąd wychodzi przewód zasilający ledy. Niewykluczone, a nawet prawdopodobne, że uszkodzone masz podświetlenie.

Przeszukałem wszystko i nie znalazłem żadnego kabla zasilającego, ,
  • #6 21104851
    kolakowski477
    Poziom 2  
    Tv oddałem do serwisu .
REKLAMA