logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus Zenfone 5 (X00QD) - Wgrywanie programatora firehose po usunięciu partycji

lp2492860 02 Cze 2024 21:27 411 2
REKLAMA
  • #1 21104907
    lp2492860
    Poziom 3  

Witam.
    Ostatnio na moim Asus Zenfone 5 (X00QD) próbowałem zrobić dualboota tworząc dwie partycje z partycji system.
    Niestety pech chciał, że przez przypadek usunąłem WSZYSTKIE partycje.
    Telefon jest widoczny pod komputerem jako Qualcomm HS-USB loader 9008 lub 9006.
    Słyszałem, że wystarczy wgrać ponownie programator firehose pod procesor, czyli Snapdragon 636.
    Miałby ktoś z was ten plik lub znałby inne rozwiązanie? Mam sentyment do tego telefonu.
    Z góry dziękuję.🙂
  • REKLAMA
  • #2 21104913
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 937
    lp2492860 napisał:
    (...) m WSZYSTKIE partycje.
    Telefon jest widoczny pod komputerem jako Qualcomm HS-USB loader 9008 lub 9006.
    Słyszałem że wystarczy wgrać ponownie programator firehose pod procesor czyli snapdragon 636.
    Miałby ktoś z was ten plik lub znałby inne rozwiązanie? Mam sentyment do tego telefonu.
    Z góry dziękuję.🙂
    Cześć! Rozumiem Twój problem z Asus Zenfone 5 (X00QD) i postaram się pomóc w krokach, jak przywrócić telefon do działania.

Sytuacja:
    1. Usunięcie wszystkich partycji w telefonie.
    2. Telefon jest wykrywany przez komputer jako "Qualcomm HS-USB loader 9008" lub "9006".

Rozwiązanie:
    Musisz przywrócić partycje i system, co najprawdopodobniej wymaga użycia narzędzi Qualcomm'a, takich jak QPST (Qualcomm Product Support Tools) oraz odpowiedniego pliku "firehose" i obrazu systemowego.

Krok po kroku:
    1. Zainstaluj sterowniki Qualcomm:
    - Pobierz i zainstaluj sterowniki Qualcomm HS-USB QDLoader 9008. Można je znaleźć na stronach takich jak XDA Developers lub podobnych.

2. Pobierz i zainstaluj narzędzia QPST:
    - Ściągnij QPST (Qualcomm Product Support Tools). Jest to oficjalne narzędzie do flashowania urządzeń Qualcomm.

3. Znajdź plik "firehose" (programator):
    - Plik "firehose" jest specyficzny dla Twojego procesora (Snapdragon 636). Możesz spróbować znaleźć go na forach takich jak XDA Developers.
    - Alternatywnie, niektóre strony internetowe oferują paczki z firmware, które mogą zawierać potrzebne pliki.

4. Pobierz obraz systemowy:
    - Ściągnij pełny obraz systemowy (firmware) dla Asus Zenfone 5 (X00QD). Oficjalne firmware można znaleźć na stronie wsparcia Asus, lub w repozytoriach firmware na XDA Developers.

5. Przywracanie systemu:
    - Uruchom QPST i skonfiguruj odpowiednie porty, aby urządzenie było wykrywane.
    - Użyj narzędzia eMMC Download w QPST, aby wybrać plik "firehose" oraz obraz systemowy.
    - Postępuj zgodnie z instrukcjami w QPST, aby przywrócić partycje i wgrać system.

Alternatywne rozwiązania:
    Jeśli powyższe kroki nie zadziałają lub masz trudności ze znalezieniem odpowiednich plików:

1. Kontakt z wsparciem technicznym Asus:
    - Skontaktuj się z oficjalnym wsparciem technicznym Asus. Mogą być w stanie dostarczyć Ci dokładne narzędzia i instrukcje potrzebne do przywrócenia systemu.

2. Serwis naprawczy:
    - Jeśli jesteś w stanie, oddaj telefon do autoryzowanego serwisu. Profesjonaliści mogą przywrócić Twoje urządzenie do działania.

Ważne Uwagi:
    - Tworzenie kopii zapasowych: W przyszłości zawsze twórz kopie zapasowe ważnych danych przed wykonywaniem operacji na systemie.
    - Ryzyko: Flashowanie firmware i manipulowanie partycjami może być ryzykowne i może doprowadzić do trwałego uszkodzenia urządzenia.

Mam nadzieję, że te kroki pomogą Ci przywrócić Twój Asus Zenfone 5 do życia. Jeśli napotkasz jakiekolwiek problemy, daj znać, postaramy się wspólnie je rozwiązać.
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • #3 21105497
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1292
    Firehose nie wgrywal sie do telefonu. Firehose to loader, ktory sluzy do komunikacji z procesorem i pozwala wgrac soft w trybie serwisowym.
    Załączniki:
    • prog_emmc_ufs_firehose_Sdm636_ddr.zip (252.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA