Witam. Ostatnio na moim Asus Zenfone 5 (X00QD) próbowałem zrobić dualboota tworząc dwie partycje z partycji system. Niestety pech chciał, że przez przypadek usunąłem WSZYSTKIE partycje. Telefon jest widoczny pod komputerem jako Qualcomm HS-USB loader 9008 lub 9006. Słyszałem, że wystarczy wgrać ponownie programator firehose pod procesor, czyli Snapdragon 636. Miałby ktoś z was ten plik lub znałby inne rozwiązanie? Mam sentyment do tego telefonu. Z góry dziękuję.🙂
(...) m WSZYSTKIE partycje.
Telefon jest widoczny pod komputerem jako Qualcomm HS-USB loader 9008 lub 9006.
Słyszałem że wystarczy wgrać ponownie programator firehose pod procesor czyli snapdragon 636.
Miałby ktoś z was ten plik lub znałby inne rozwiązanie? Mam sentyment do tego telefonu.
Z góry dziękuję.🙂
Cześć! Rozumiem Twój problem z Asus Zenfone 5 (X00QD) i postaram się pomóc w krokach, jak przywrócić telefon do działania.
Sytuacja: 1. Usunięcie wszystkich partycji w telefonie. 2. Telefon jest wykrywany przez komputer jako "Qualcomm HS-USB loader 9008" lub "9006".
Rozwiązanie: Musisz przywrócić partycje i system, co najprawdopodobniej wymaga użycia narzędzi Qualcomm'a, takich jak QPST (Qualcomm Product Support Tools) oraz odpowiedniego pliku "firehose" i obrazu systemowego.
Krok po kroku: 1. Zainstaluj sterowniki Qualcomm: - Pobierz i zainstaluj sterowniki Qualcomm HS-USB QDLoader 9008. Można je znaleźć na stronach takich jak XDA Developers lub podobnych.
2. Pobierz i zainstaluj narzędzia QPST: - Ściągnij QPST (Qualcomm Product Support Tools). Jest to oficjalne narzędzie do flashowania urządzeń Qualcomm.
3. Znajdź plik "firehose" (programator): - Plik "firehose" jest specyficzny dla Twojego procesora (Snapdragon 636). Możesz spróbować znaleźć go na forach takich jak XDA Developers. - Alternatywnie, niektóre strony internetowe oferują paczki z firmware, które mogą zawierać potrzebne pliki.
4. Pobierz obraz systemowy: - Ściągnij pełny obraz systemowy (firmware) dla Asus Zenfone 5 (X00QD). Oficjalne firmware można znaleźć na stronie wsparcia Asus, lub w repozytoriach firmware na XDA Developers.
5. Przywracanie systemu: - Uruchom QPST i skonfiguruj odpowiednie porty, aby urządzenie było wykrywane. - Użyj narzędzia eMMC Download w QPST, aby wybrać plik "firehose" oraz obraz systemowy. - Postępuj zgodnie z instrukcjami w QPST, aby przywrócić partycje i wgrać system.
Alternatywne rozwiązania: Jeśli powyższe kroki nie zadziałają lub masz trudności ze znalezieniem odpowiednich plików:
1. Kontakt z wsparciem technicznym Asus: - Skontaktuj się z oficjalnym wsparciem technicznym Asus. Mogą być w stanie dostarczyć Ci dokładne narzędzia i instrukcje potrzebne do przywrócenia systemu.
2. Serwis naprawczy: - Jeśli jesteś w stanie, oddaj telefon do autoryzowanego serwisu. Profesjonaliści mogą przywrócić Twoje urządzenie do działania.
Ważne Uwagi: - Tworzenie kopii zapasowych: W przyszłości zawsze twórz kopie zapasowe ważnych danych przed wykonywaniem operacji na systemie. - Ryzyko: Flashowanie firmware i manipulowanie partycjami może być ryzykowne i może doprowadzić do trwałego uszkodzenia urządzenia.
Mam nadzieję, że te kroki pomogą Ci przywrócić Twój Asus Zenfone 5 do życia. Jeśli napotkasz jakiekolwiek problemy, daj znać, postaramy się wspólnie je rozwiązać.
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.