Dzień dobry.
Przychodzę do Was z prośbą o pomoc w stworzeniu zestawu komputerowego na następne parę lat.
1. Do czego:
- najcięższym zadaniem, jakie będzie musiał wykonywać, to prosty montaż filmów z kamery GoPro (kodek H.265). Powycinanie interesujących fragmentów, połączenie w całość, dodanie muzyki, napisów itp.
- Lightroom i obróbka zdjęć.
- nie jestem graczem, ale jeśli komputer pozwoli, to może od czasu do czasu zagram w jakąś grę.
- pozostałe sprawy związane z komputerem domowym, czyli biuro i rozrywka.
2. OC/Overclocking:
- Jeśli byłoby to opłacalne, czyli kupujemy tańszy procesor i kilkoma ruchami robimy z niego droższy - lepszy, to oczywiście nie wykluczam.
3. Komputer ma 10 lat, więc nic się nie nada.
4. Na początek wystarczy mi jeden dysk na systemy. Zawsze mam Windowsa i Linuxa. Nie wiem, czy robić jak dotąd na jednym dysku oba, czy może każdy na osobnym?? Docelowo 3x M.2.
5. Powiedzmy 6 tysięcy, ale jeśli okaże się, że muszę dołożyć, to rozważę taką opcję.
Czytam od pół roku, im więcej czytam, tym mniej wiem. Jedni polecają Intel + Nvidia, inni AMD. Gdy byłem zdecydowany na 14500 + 4060 Ti, to czytam wątek, że jednak lepiej AMD + 4070S. Gdy przechylam myślenie na AMD, pojawia się kolejny problem: który 7 7700 czy może 5 7600. Na tę chwilę nie mam i nie używam drogich programów (Premiere Pro, Resolve). Do tej pory używałem darmowych Shotcut, Filmora, Davinci (darmowa wersja), CapCut. Choć słowo "używam" jest zbyt mocne, ponieważ obecny komputer nie pozwala na wiele, więc raczej to było na zasadzie testowania, uczenia się programu. Nie wykluczam też zakupu programu, jeśli będzie tego wart. Płyta główna powinna posiadać minimum 3x M.2, WiFi niekoniecznie, ale się przyda, dużo portów USB na wyjściu, a obudowa powinna pomieścić 2x HDD 3.5 cala, bez zbędnego oświetlenia. Ma to być komputer na lata, nie mam zamiaru co chwila coś zmieniać, chyba że będzie to naprawdę konieczne. Pomóżcie, ale nie namieszajcie mi jeszcze bardziej w głowie 😉 Pozdrawiam.