logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolumna do 400 zł: Auna PA-1200 500W vs Malone - która lepsza na domówki?

myro777 12 Cze 2024 08:53 867 12
REKLAMA
  • #1 21116075
    myro777
    Poziom 3  

Witam serdecznie, wszystkich. Potrzebuję waszej pomocy i rady. Chciałbym kupić kolumnę do domu, na domówki i ogólne słuchanie od czasu do czasu. Budżet to 400 zł, nie jest duży, ale na jedną kolumnę dla mnie wystarczy. Znalazłem coś takiego na Allegro: Auna PA-1200 3-drożna 500W 200 RMS. Inne kolumny o podobnej mocy to np. Malone, jest wiele podobnych. Nie bardzo się znam, ale chciałbym coś, co zapewni mi fajny, czysty dźwięk oraz bass. Proszę o pomoc w dobraniu czegoś fajnego i niedrogiego, może być coś używanego. Pozdrawiam i czekam na podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21117091
    myro777
    Poziom 3  
    >>21116469 mówisz, że takie badziewie?
  • #5 21118428
    myro777
    Poziom 3  
    Może być jakaś używka, nie mówię nie, oby w miarę w dobrym stanie? A to rónie na dworze też, oczywiście nie będę słuchał w deszcz :) A wzmacniacz mam Amplituner Pioneer SX-339 500 wat.

Dodano po 3 [minuty]:

Może być jakaś używka, słuchajcie, dozbieram do 500 zł. Jak już trzeba będzie, ale raczej słucham przeciętnie, tak sobie czasem przy grillu czy koszeniu trawy, czy o tak, mam małe 2 głośniki Sony 100-watowe, ale to nie ten bas i w ogóle pozdrawiam.
  • #6 21118602
    bodzioluban
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    Wzmacniacz jaki masz ma moc 2*50w przy 8om. 500w to maksymalny pobór prądu z sieci. Na dworze w tej cenie nie uzyskasz super basu. Na zewnątrz szukaj z estrady ale znowu do domu się nie nadaję za bardzo i odwrotnie domowe kolumny nie nadaje się na zewnątrz. Ewentualnie szukaj coś typu JBL party box
  • REKLAMA
  • #7 21122813
    myro777
    Poziom 3  
    To jest mój wzmacniacz ale nie znam się aż tak by ci odpowiedzieć Tylny panel wzmacniacza Pioneer z różnymi wejściami i ostrzeżeniami. Zbliżenie na tylny panel wzmacniacza z podłączeniem kabli głośnikowych.
  • #8 21122885
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 788
    Przy zestawach głośnikowych 4 Ω ten wzmacniacz da 2 x 85W i to wszystko. 2 x 55W da na 8 Ω .
  • REKLAMA
  • #9 21123158
    rach_UMK
    Poziom 32  
    Ocena: 396
    @myro777 Mozesz wrzucić te zdjęcie kolumn SONY 100W ? Właściwie plakietkę.
    Faktycznie chyba w ogóle sie nie znasz, bo dlaczego jedną kolumnę masz podłączoną do A, a drugą do B?
    Jedna para kolumn (R - prawa, L - lewa) powinna być podłączoną pod jedną parę A lub B.

Zapomnij o czystym dźwiękiem i basem za te pieniądze. Zresztą to jest poniekąd subiektywne w zależności od słuchacza.
    A nam trudno coś zaoferować spośród tysięcy modeli, nie znając Twojego ucha. Unikaj konstrukcji zamkniętych, bo jest duże prawdopodobieństwo w niedosycie w basie.
    Szukaj markowych Grunding, Heco, Yamaha, Magnat, Sony... (teraz tak wyhaczyłem na szybko na portalach aukcyjnych).
    Najgorsze jest to, że nikt Tobie nie zagwarantuje super brzmienia, bo nawet jesli dostaniesz "spoko" kolumny, to Twój wzmacniacz może mieć problem z odpowiednim wysterowaniem. Niestety tak w audio jest.
    Gra całość, tj. wzmacniacz, kolumny, pomieszczenie, które jest przefiltrowane przez Twoje ucho.
    P.S.
    Jeśli bardzo lubisz bas, przesadnie go eksponować, to braki w basie później możesz uzupełnić subwoofer'em. Kiedyś tam po prostu dokupując. A może stanieją do tego czasu JBL Partybox :)
  • #10 21123226
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 788
    Nie wiem z jakiego powodu odnosisz się do mnie, ale skoro już, to odpowiadam. Popatrz na zdjęcia kolumn pokazane przez Autora. Od razu widać, że nie jest melomanem, więc nie widzę sensu pisania o czystym dźwięku czy unikania kolumn zamkniętych przy jednoczesnym wspominaniu o zabaweczkach w rodzaju partybox. Partybox przenosi podobno w okolicach 50Hz ze spadkiem 6dB, a sterana graniem kolumna estradowa za połowę ceny partyboxa zmiecie dźwiękiem tę zabawkę.
    Zwracanie uwagi wyłącznie na moc nie ma większego sensu. te 100W zestawów głośnikowych przy mizernej efektywności niewiele zdziała, bo to moc wzmacniacza jest kluczowa. Wzmacniacz odda określoną moc i basta. Dobre, efektywne zestawy głośnikowe zawsze wygrają z zestawami o niskiej efektywności, które sporo z dostarczonej mocy zamienią w ciepło.
    Do pogrywania przy grillu, koszeniu trawy itp wystarczy zestaw głośnikowy na dużym głośniku i solidnym driverze, a nie na piezoelektrykach, które katują uszy. Nawet używana kolumna aktywna będzie tutaj lepsza. Wzmacniacz z kolumnami Sony do domu, a za te 500 zł nawet jakaś chińska kolumna aktywna bardziej ambitnych firm niż Onyx, Skytec, Malone, Auna itp.
  • #11 21125618
    myro777
    Poziom 3  
    Witam ja jak wspomniałem nie bardzo się znam a dla mojego słuchanie nie musi to być pierwsza pułka mogą byś używane aby były sprawne i zadbane a co by było dobre w mniej więcej cenie nie musi to być odrazu 500zł mogą być jakieś używane za 200zł oby były ok pozdrawiam

Dodano po 1 [minuty]:

to są moje kolumny mam 2 panasonika i 1 sony Tabliczka znamionowa głośnika Panasonic model SB-AK27. Etykieta głośnika Sony z modelem SS-WZ5E i impedancją 6 Ω.
  • #12 21133948
    PZ IX
    Poziom 35  
    Ocena: 361
    Na OLX stoją np. małe Hand Boxy za 3 stówki... Dobrze szukać, polować, może cos znajdziesz. Jak nie masz wymagać dwóch sztuk tom możesz wziąć jedną - widzę, że od ręki jest wtedy dużo taniej coś przyzwoite niż jak jest parka. Jak najmniej dłubane brać - w czasach "internetów" większa szansa na to, bo sobie porównasz z tym co już ludzie zamieszczali na forach, do tego nawet niech będzie domowy wzmacniacz, ale nie jakiś wypacający siódme poty po byle graniu i przy dobrej efektywności kolumn będzie aż zanadto, a sprzęt będzie sobą coś reprezentować.
  • #13 21135171
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    Przejrzyj, czy w twojej okolicy na OLX nie ma jakichś "PolAudio". Jedna zamiecie to wszystko. Nawet jak te 50W z tego swojego wzmacniacza podepniesz.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje kolumny głośnikowej do 400 zł na domówki i ogólne słuchanie. Znalazł model Auna PA-1200 500W, ale otrzymuje mieszane opinie. Niektórzy sugerują, że lepiej poszukać używanych, markowych kolumn, takich jak Grundig, Heco, Yamaha, Magnat czy Sony. Wskazano, że wzmacniacz Pioneer SX-339 ma ograniczoną moc, co wpływa na jakość dźwięku. Użytkownicy podkreślają, że do użytku na zewnątrz lepsze będą kolumny estradowe, a do domu - kolumny o dobrej efektywności. Rekomendowane są także modele PolAudio oraz Hand Boxy, które mogą być dostępne na OLX.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA