logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki konwerter SCART/RCA na HDMI z obsługą RGB, 50/60Hz i dobrym deinterlacingiem?

szyziel 20 Cze 2024 14:27 1269 4
  • #1 21125997
    szyziel
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Jaki polecacie konwerter SCART/RCA na HDMI? Wszędzie pełno różnych urządzeń, ale większość marnej jakości i bez obsługi RGB. Przetestowałem kilka i mogę się podzielić swoimi wrażeniami. Dodałem na zdjęciu parę sprzętów z RCA które na pewno nie mają RGB, ale może ktoś ich używa i może polecić, bo mają chociaż dobrą jakość CVBS.

Różne konwertery SCART/RCA na HDMI, oznaczone literami A-H, na białym tle.

A:
    -nie usuwa przeplotu w 100% (zostają artefakty)
    -PAL50 nie jest płynny, gubi klatki i je powtarza (kolejność klatek: 1,1,2,3,4,6,6,7,8,9,11,11,12,13,14,16)
    -PAL25 nie jest płynny, powtarza niektóre klatki
    -nie obsługuje MESECAM
    -trochę za duże nasycenie kolorów
    ocena: 2/5

B:
    -usuwa przeplot przez field blending co źle wygląda (obraz w ruchu staje się rozmyty)
    -PAL50 nie jest płynny, powtarza niektóre klatki (kolejność klatek: 1,2-3,3-4,4-5,5-6,5-6,7-8,8-9,9-10,10-11,10-11,12-13)
    -PAL25 nie jest płynny, powtarza niektóre klatki
    -obraz jest lekko powiększony i u góry ucięty
    -ciemne kolory są za ciemne
    MESECAM nie sprawdzony
    ocena: 1/5

D:
    Dużo ludzi poleca te konwertery nie wiedząc, że wśród nich są perełki jaki i sprzęty bardzo słabe.
    Znalazłem 9 różnych wersji z których udało mi się przetestować 5.
    Obszerne testy tego sprzętu zamieszczam w piątym poście.
  • #3 21126120
    szyziel
    Poziom 5  
    pawlik118 napisał:
    a taki ? Scart na HDMI w formie kabla?

Ten akurat jest w drugą stronę, z HDMI na SCART
  • #4 21557129
    szyziel
    Poziom 5  
    Przetestowałem kolejne sprzęty:
    Odtwarzacz LG RC389H z funkcją nagrywania VHS i DVD z widocznymi wejściami na przednim panelu.
    LG RC389H VHS/DVD RECORDER z HDMI out
    -potrzebny jest HDMI stripper, żeby usunąć HDCP
    +obsługuje MESECAM (ale tylko z kasety, z zewnętrznego żródła nie działa)
    +referencyjna konwersja do HD/50 (referencyjne kolory, rozdzielczość, płynność PAL/50/25)
    Ocena: 4.8/5

Jaki konwerter SCART/RCA na HDMI z obsługą RGB, 50/60Hz i dobrym deinterlacingiem?
    H i J (prawdopodobnie ten sam układ, bo obraz jest identyczny. "J" jest tańszy o połowę.)
    -nie usuwa przeplotu w 100% (zostają artefakty)
    -PAL25 nie jest płynny, ale to nie jest bardzo widoczne (PAL50 jest ok)
    -nie obsługuje MESECAM
    Ocena: 3/5

K, L, M, N, E (prawdopodobnie ten sam układ, bo obraz ma identyczne artefakty przeplotu. "L" ma minimalnie ciemniejsze kolory, zdjęcie "E" jest w pierwszym poście)
    -bardzo dużo artefaktów ze źle usuniętego przeplotu (widać grube linie, inne konwertery mają te linie bardzo cienkie)
    -PAL50 i PAL25 nie jest płynny, gubi klatki i je powtarza (chociaż czasami obraz jest płynny. podejrzewam, że wewnętrzy algorytm deinterlacingu gubi się gdy próbuje ustalić źródłowy fps)
    -ciemne kolory są trochę za ciemne, a jasne za jasne
    -przy kiepskiej jakości kasetach jest bardzo dużo artefaktów na ekranie (grube linie od przeplotu, zielone linie jakiś błędów itp)
    +-czasami obsługuje MESECAM (niektóre kasety konwertuje poprawnie, a inne mają "no signal")
    Ocena: 1.5/5
  • #5 21866189
    szyziel
    Poziom 5  
    Kolaż płytek PCB konwertera SCART/HDMI z podpisami roczników oraz zdjęcie czarnej obudowy „HD Video Converter”.

Dużo ludzi poleca te konwertery nie wiedząc, że wśród nich są perełki jaki i największe dziadostwo.
    Znalazłem 9 różnych wersji z których udało mi się przetestować 5.
    Jeśli ktoś posiada wersję tego konwertera z 2014/2016/2019/2025 na której widać nazwę układu, to proszę o zdjęcie.
    Jeśli ktoś ma wersję której tutaj nie ma, to też proszę o zdjęcie.

2013 HDV-8S (duży kwadratowy układ MST6M181VS):
    -minimalne artefakty z usuniętego przeplotu
    -za duże nasycenie kolorów
    -+DNR
    +płynny ruch w PAL
    +jest RGB
    +jest obsługa MESECAM
    ocena: 4/5

2019 HDV-8S_401 (mały kwadratowy układ z radiatorem)
    -kolory są prawie dobre
    -+DNR
    +płynny ruch w PAL
    +jest RGB
    +jest obsługa MESECAM
    ocena: 4.5/5 (najlepszy z nieprofesjonalnych konwerterów)

2020 (prostokątny układ MST6M182XST-Z1)
    2021 (prostokątny układ TSUMV56RBUT-Z1)
    -agresywnie wyostrza obraz, aż litery dostają obwódek (najgorsze wyostrzanie jakie widziałem)
    -we wszystkich trybach ma nieliniowe skalowanie z 4:3 do 16:9, gdzie tylko brzegi obrazu są rozciągnięte
    -te nieliniowe skalowanie jest symetryczne tylko w 1080p, w innych trybach jest tylko z lewej (WTF?)
    -dużo za duże nasycenie kolorów (najgorsze kolory jakie widziałem)
    -przepalone kolory
    -jak na scarcie jest RGB+CVBS to dekoder nie potrafi wybrać źródła i miksuje oba z szumami
    +płynny ruch w PAL
    +jest RGB
    +jest obsługa MESECAM
    ocena: 1/5 (jest to chyba najgorszy i jeden z droższych konwerterów jakie testowałem)

2025 HDV-8S_402 (prostokątny układ z radiatorem)
    -o wiele za duże nasycenie kolorów
    -gradienty kolorów mają niepoprawne przejścia (środek jest za bardzo podniesiony z widocznym odcięciem od dołu)
    -+DNR
    +płynny ruch w PAL
    +jest RGB
    +jest obsługa MESECAM
    ocena: 3.5/5
REKLAMA