logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik kosy Demon nie odpala po dniu stania - możliwa zbyt bogata mieszanka?

Qiepted 20 Cze 2024 20:33 1836 5
REKLAMA
  • #1 21126414
    Qiepted
    Poziom 1  
    Witam! Mam problem z silnikiem demon. Otóż, kupiłem silnik, z którym miałem problemy z odpalaniem, bo nie dodawałem gazu, ale ostatecznie odpalił, chodził, itp. Jednak po 1 dniu stania kręci, ale nie odpala. Co jakiś czas burknie, ale nic więcej. Jednocześnie inny silnik z tą samą mieszanką odpala bez problemu, ale jego na początku odpaliłem od razu.

Myślę, że zrobiłem za bogatą mieszankę, przez co na początku zalałem silnik, przez co zrobił się nagar.

Jak myślicie, przez co to może być?
  • REKLAMA
  • #2 21126441
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4586
    Nagar, to osad spowodowany spalaniem paliwa z olejem i raczej w dłuższym okresie czasu, a jeśli silnik nie odpala- zakładając, że jest iskra, to albo zbyt mało paliwa, albo silnik zalany paliwem. jeśli zlany , to trzeba odkręcić świecę i kilka razy pociągnąć za sznurek, po czym wkręcić świecę i być może odpali. Jeśli nie pomaga taka próba, to może silnik nie zasysa mieszanki na początku i wtedy można spróbować wlać " naparstek" paliwa w otwór po wykręceniu świecy, po czym ja wkręcić i spróbować odpalić.
  • REKLAMA
  • #3 21126459
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Ocena: 431
    Nie pojmuję jak można zrobić zbyt bogatą mieszankę w tym przypadku do kosy.
    Do demona idzie proporcja 1:25 w dodatku tam w zestawie jest pojemnik do robienia mieszanki i to w różnych proporcjach.
    Dla już całkowitych "tuzów intelektu" to kupuje się na CPN-ie 2,5 litra benzyny 95 do tego 100ml oleju choćby Stihl i to miesza.
  • REKLAMA
  • #4 21126586
    modziul
    Poziom 33  
    Ocena: 443
    Zbyt bogata mieszanka to nie proporcje paliwa i oleju a złe proporcje paliwa i powietrza. Jak jest zbyt dużo oleju to będzie dużo dymu. Próbuj odpalić bez ssania lub bez ssania z wciśniętym gazem lub z ssaniem i wciśniętym gazem itp itd.
  • REKLAMA
  • #5 21126795
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4586
    @modziul To jak wreszcie odpalać, bo podałeś wszystkie opcje na raz- albo tak, albo tak, albo tak. Raz zrób tak, raz tak, raz jeszcze inaczej i co? raczej konsekwentnie jeden sposób. Jeśli to nie daje skutku, to dopiero inny i też raczej konsekwentnie, bo próbując wszystkiego po trochu nie dojdzie się do niczego.
  • #6 21142204
    tata1
    Poziom 20  
    Ocena: 259
    Dodam jeszcze że w Demonie często przyczyną tego iż nie odpala jest niedziałające ssanie. Tam ssanie jest zrobione poprzez przesłonę wlotu powietrza do gaźnika. Przez to zaciąga więcej paliwa z gaźnika po pociągnięciu linki statera. Ale niestety ta przesłona jest plastikowa i wiotka jak liść na wietrze, nie zatyka dobrze gaźnika po przesunięciu i gaźnik nie wzbogaci mieszanki, bo najzwyklej w świecie nie będzie miał dobrego podciśnienia, przez tą nie dolegającą przesłonę ssania.
REKLAMA