logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kamera HC-900LTE nie wysyła MMS-ów, błędy AT+QMMSEDIT=0 w err_log

Michpe 02 Lip 2024 08:13 1149 46
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego fotopułapka HC-900LTE przestała wysyłać MMS-y mimo że w logach komendy AT kończą się OK, i jak to naprawić?

Problem nie wynikał z baterii ani samego firmware, tylko z operatora/sieci: mimo że w logach `AT+QMMSEND` kończyło się `OK`, a wcześniej pojawiał się kod `767`, MMS-y nie dochodziły. Najpierw zasugerowano, że trzeba ręcznie sprawdzić konfigurację MMS/APN i port, np. ustawić port 80 zamiast 8080, bo `767` oznacza błąd raportu HTTP(S) POST [#21143951] Ostatecznie użytkownik potwierdził, że po zmianie karty na Plus wszystko zaczęło działać, a T-Mobile i Orange nie działały [#21155896][#21157821] Później po zgłoszeniu problemu do T-Mobile i interwencji w BOK sprzęt znów działał także na T-Mobile, więc wygląda to na zmianę po stronie operatora, a nie usterkę fotopułapki [#21186967]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #31 21157838
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2076
    mirek82 napisał:
    Tu raczej zmiana oprogramowania może nie wystarczyć

Autorowi tematu sugerowałem aby zgłosił problem do producenta do wsparcia technicznego. To w ich intencji leży to aby ten ich sprzęt działał na naszym rynku.
    Moze to tylko kwestia wprowadzenia pewnych zmian w oprogramowaniu sprzętowym MODEMU GSM. A może to OPERATOR tych sieci specjalnie blokuje tego typu komunikację z tymi modemami. Trzeba by przeprowadzić eksperyment wziąć od kogoś kartę SIM od Orange czy T-mobile gdzie jeszcze dana karta nie była w FP i wsadzić ją do FP i sprawdzić czy wszystko będzie działać jeśli tak to znaczy że po czasie operator blokuje dla danego numeru coś i wtedy karta nie działa z FP.
  • REKLAMA
  • #32 21157848
    Michpe
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    U mnie zmiana operatora wystarczyła.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #33 21157886
    mirek82
    Poziom 13  
    Ocena: 59
    Mi się tak wydaje ze to operator blokuję z racji dużej ilości wysyłanych mms
  • Pomocny post
    #34 21157906
    gradek83
    Poziom 43  
    mirek82 napisał:
    Mi się tak wydaje ze to operator blokuję z racji dużej ilości wysyłanych mms

Dla tego jak już pisałem warto wsadzić kartę która nie była używana w FP od tych dwóch operatorów i sprawdzić... co innego jak blokada jest na IMEI Modemu wtedy to już pozamiatane i trzeba by do operatora w punkcie zgłosić aby odblokowali. O ile sobie nie liczą za taką usługę.
    Jakieś tam opcje sprawdzania blokady IMEI są dostępne u danych operatorów ale to chyba tyczy się blokad kiedy sprzęt został u nich zakupiony na raty i ktoś nie spłaca rat.
    https://www.plus.pl/formularze/formularz-imei
    https://www.t-mobile.pl/c/sprawdzenie-imei
    https://www.orange.pl/zobacz/weryfikacja-imei

W FP IMEI macie podany w ERR_LOX.txt
    pod komendą: AT+GSN
    Jest to 15 cyfrowy nr.

Ogólne info o IMEI odczytacie na stronie https://www.imei.info/

Źródło

Ale ogólnie najlepiej napisać do wsparcia technicznego i zapytać podając numer telefonu karty SIM i IMEI FP czy operator zablokował w jakiś sposób tą FP.
  • #35 21164044
    Michpe
    Poziom 6  
    Powiesiłem. Podłączyłem. O przy zasięgu NOT REG.
    Przełożyłem kartę do telefonu, jest zasięg, ale słaby.
    Nie ma PIN-u na SIM. :/ bleeee
  • REKLAMA
  • #36 21164070
    gradek83
    Poziom 43  
    Czyli słaby zasięg w tym miejscu ma plus.
  • REKLAMA
  • #37 21164074
    Michpe
    Poziom 6  
    Na to wychodzi :((((
  • #39 21164161
    Michpe
    Poziom 6  
    Gradek, masz głowę do tego! Patrzę teraz na antenę, a tam..
    Bolca prawie nie widać. Chyba nowa antena need Zbliżenie na złącze antenowe w ręce. .
  • #40 21164175
    gradek83
    Poziom 43  
    Nie powinno to tak chyba aż głęboko być. A jak to przy FP wygląda. Może tam coś weszło do gniazda i się bolec wbił bo gniazdo zapchane.
  • #41 21171328
    Michpe
    Poziom 6  
    Założyłem antenę. Wrzuciłem na swoje miejsce ale zasieg dramat. Musze cos wymyslec Zrzut ekranu z aplikacji pokazujący informacje o stanie baterii, trybie, sile sygnału i dostępnym miejscu.
  • #42 21171345
    gradek83
    Poziom 43  
    Znajdź lokalizację gdzie montujesz FP i sprawdź na mapie odległość do najbliższego nadajnika BTS tej sieci z której korzystasz https://beta.btsearch.pl/

Sprawdź czy dokręcając antenę do oporu gniazdo nie zaczyna się też kręcić bo jak tak to mogłeś odpiąć kabelek od gniazda przy płycie głównej. Chińczyk te gniazda antenowe mocuje i czasem klejem zalewa od środka ale to jakiś lipny klej puszcza i gniazdo czasem się obraza przy dokręcaniu anteny. Warto to sprawdzić.
  • #43 21181537
    Michpe
    Poziom 6  
    Zgłosiłem problem do tmobile. Po miesiącu dostałem taką odpowiedź. Zdjęcie w załączniku. Aż mnie kusi, aby włożyć z powrotem kartę tmobile, bo może rozwiązali problem systemowo. 😀
    Zrzut ekranu z wiadomości od T-mobile informującej o usunięciu zgłoszonego błędu.
  • #44 21181576
    gradek83
    Poziom 43  
    Sprawdź i daj znać.
  • #45 21182366
    mirek82
    Poziom 13  
    Ocena: 59
    Dołączam się do pytania
  • #46 21186967
    Michpe
    Poziom 6  
    Aż nie chce się wierzyć. Zmieniłem konfigurację z plusa na tmobile. Wszystko działa. Widocznie coś operator musiał pozmieniać w ustawieniach systemu. Po telefonicznej interwencji w boa tmobile i dokładnym opisie usterki naprawili problem. Wszystko działa jak należy. Zasięg 55-67%. Mamy to! Pozdrowienia dla wszystkich i dziękuję za życzliwość. Piona 🖐🖐
    Kamera HC-900LTE nie wysyła MMS-ów, błędy AT+QMMSEDIT=0 w err_log
  • Pomocny post
    #47 21187026
    gradek83
    Poziom 43  
    Tylko teraz kwestia tego czy to było z ich strony działaniem zamierzonym ? Czyli mają ustawiony jakiś licznik czy tam sam nie wiem system wyłapuje że z danego numery często wysyłany jest MMS i zalicza się to do SPAMU przez co system blokuje nie koniecznie NUMER ale np IMEI modemu i wtedy są problemy ? Spory plus że nie olali cię i pomogli rozwiązać problem oby na stałe.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kamerą HC-900LTE, która przestała wysyłać MMS-y, mimo że wykonuje zdjęcia i nagrywa filmy. Po wymianie zasilacza i baterii na płycie głównej, problem nadal występuje, a logi pokazują błędy związane z komendą AT+QMMSEDIT=0. Użytkownicy sugerują, że problem może być związany z aktualizacją oprogramowania, ustawieniami operatora sieci, a także z ewentualnymi blokadami na poziomie IMEI. Po zmianie operatora na Plus, MMS-y zaczęły działać, co sugeruje, że problem mógł być spowodowany zmianami w systemie operatorów T-Mobile i Orange. Użytkownicy zalecają również sprawdzenie ustawień APN oraz użycie kart SIM, które nie były wcześniej używane w kamerze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA