logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zmywarka Beko DIN28422 - wyrzuca różnicówkę 30mA po uruchomieniu programu z temperaturą

jarkosi 02 Lip 2024 21:29 1266 8
REKLAMA
  • #1 21140854
    jarkosi
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Cześć,
    mam zmywarkę Beko DIN28422. Wyrzuca mi różnicowe zabezpieczenie 30mA kilkanaście sekund po tym jak rusza program z temperaturą. Mogę puścić płukanie ale też się zdarzy, że wyrzuca. Ale przynajmniej wyrzuci wodę. Dwa tygodnie temu rozebrałem ją od dołu, coś poruszałem kable i normalnie pracowała do dziś. Znowu wyrzuca zabezpieczenie. Ostatnio mierzyłem przebicie na grzałce i nic, ale tylko w zakresie do 2M omów, więc może za nisko. Wydaje mi się, że na programach z temperaturą wyrzuca w momencie, kiedy rusza pompa wody i grzałka. No właśnie, nie jestem pewny czy wraz z pompą startuje grzałka. Te dwie rzeczy są u mnie zintegrowane niestety.
    Czy byłaby jednak pompa-grzałka do wymiany? Z góry dzięki za sugestie.
    Jarek
  • REKLAMA
  • #2 21140941
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6874
    Do rozebrania slnik pompy i sprawdzenia korpus, czy nie jest przetarty.
  • REKLAMA
  • #3 21142219
    jarkosi
    Poziom 10  
    >>21140941

Czy tak duży luz jest dopuszczalny? Coś mi podpowiada, że tak, bo taka konstrukcja silnika, ale pewny nie jestem.
    Niestety nie widzę na obudowie nic niepokojącego. Ale może wprawne oko coś wyłapie ;)
    Dwa elementy konstrukcyjne silnika z widocznymi przewodami i otworami. Żółty i biały element silnika na białym tle
  • #5 21142347
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 21143404
    mrice
    Moderator AGD
    W Beko dopuszczalny jest każdy luz, bo zmywakowi to nie wadzi, nie mniej to już agonia silnika albo i śmierć.
    Żeby sprawdzić korpus, musisz zdjąc obudowę i ściągnąć cewki stojana.

Catmusic napisał:
    oskręcaj zmywarkę. Podłącz wszystkie przewody oprócz tych do pompy myjącej.

Po kiego grzyba robić sobie podwójną robotę ? Wystarczy zdjąć cewki stojana i obmacać korpus i wszystkobędzie jasne.
  • REKLAMA
  • #7 21143492
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 21143912
    mrice
    Moderator AGD
    @Catmusic
    Niekoniecznie, nowa pompogrzałka kosztuje kilka stówek, zmywaka za to się kupić nie da, ale przy Beko trzeba zawsze obejrzeć całą maszynę, bo to budżetówka i potrafi się to i owo w nich sypać.
  • #9 21166509
    jarkosi
    Poziom 10  
    Cześć, nie sprawdzałem elektryki, poszedłem za radą, że luzu nie ma być. Kupiłem nową pompę/grzałkę za 350zl :( Sprawdziłem nową i nie znalazłem wyczuwalnego pod palcem luzu, ani promieniowego, ani osiowego. Złożyłem i wszystko gra.
    Na co chciałbym zwrócić uwagę to jednorazowa opaska na wylocie pompy. Jak się ją delikatnie rozbroi to można ją wykorzystać ponownie. Trochę pracy manualnej i dobre kleszcze. Generalnie nie polecam tego, opaska kosztuje grosze a w razie przecieku znowu naprawa. Już po wymianie widziałem na sieci, że niektórzy sprzedają pompę/grzałkę razem z nową opaską. Spoko chwyt marketingowy. Poza tą opaską to wymiana pompy/grzałki jest rzeczywiście stosunkowo prosta.

Życzę braku luzu na pompach.
    Dziękuję wszystkim, pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zmywarką Beko DIN28422, która wyrzuca różnicówkę 30mA po uruchomieniu programów z temperaturą, co może być związane z uszkodzeniem pompy-grzałki. Po rozebraniu urządzenia i sprawdzeniu kabli, problem nadal występuje. Użytkownicy sugerują sprawdzenie luzu w silniku pompy oraz wymianę pompy-grzałki, jeśli zauważone zostaną nieprawidłowości. Po zakupie nowej pompy-grzałki za 350 zł, użytkownik potwierdza, że problem został rozwiązany, a wymiana była stosunkowo prosta, z uwagą na konieczność ponownego użycia opaski na wylocie pompy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA