logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] BCS-CVR1602-IV - poszukiwany wsad pamięci po nieudanej aktualizacji firmware

pawel.wieczorek 06 Lip 2024 13:42 462 2
REKLAMA
  • #1 21144959
    pawel.wieczorek
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    BCS-CVR1602-IV - poszukiwany wsad pamięci po nieudanej aktualizacji. Czy posiada ktoś pełny zapis ROM z układu pamięci tego rejestratora ?

Nieudana próba aktualizacji firmware z plików:

https://bcs.pl/file.php?p=FIRMWARE/BCS%20Line/CVR/BCS-CVR1602-IV/

Z poziomu menu rejestatora wgrany plik:
    JEZYK_V3.218.0.R.170912.bin

Po tej operacji rejestrator się zrestartował i obecnie zawiesza się na logo BCS.
    Komunikacja LAN - jest (odpowiedź na ping, możliwość połączenia telnet + zalogowanie jako root).

W załączniku umieściłem plik wsadowy który zgrałem z układu U30 - MX25L12835F.

Po wyczyszczeniu pamięci wgrywałem plik BIOS_V3.218.0000001.2.R.170808.bin - lecz niestety wtedy jest czarny ekran.

Po przywróceniu backupu z załącznika pojawia się logo BCS i po około 3 minutach restartuje się samoczynnie.

Załączam też pliki z logami które powstają przy wsadzie z załącznika (czyli tym gdzie zawiesza się na logo BCS) - logi zebrane przy włożonym pendrive w trakcie uruchamiania.

Odczyt ROM i wgrywanie plików wykonuję CH341A przy użycia klipa.

Informacje o urządzeniu i firmware sprzed aktualizacji:
    HCVR, wersja sprzętu V1.0, wersja systemu: 3.210.001.4
  • REKLAMA
  • #2 21145964
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2097
    pawel.wieczorek napisał:
    Odczyt ROM i wgrywanie plików wykonuję CH341A przy użycia klipa.

Nie rób tak układ SPI FLASH powinien być od płyty odlutowany albo nóżka zasilania poniesiona ( na tyle aby jej nie urwać) i wtedy klips możesz użyć. W przeciwnym razie zasilanie 3.3V lub 1.8V w zależności od opcji zasilania wzbudza działanie mikroprocesora i odczyt może nie być prawidłowy. Aby tego uniknąć warto układ wyjąc. Po każdym odczycie i wgraniu warto przeprowadzić weryfikację spójności danych bez tego mogą wkraść się niepożądane błędy luki w danych.

Odpowiednikiem dla tego BCS jest płyta ( board) HCVR5x16-V4
    W załączniku masz firmware.

Spróbuj wgrać przez TFTP

Ewentualnie spróbuj wgrać wsad TEST1.bin i zobacz czy to coś da.
    Załączniki:
    • TEST1.bin (16 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • DH_HCVR5x16-S3_EngSpnFrn_NP_V3.218.0000001.2.R.170808.bin (14.76 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 21183731
    pawel.wieczorek
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    @gradek83 niestety na przesłanych przez Ciebie plikach również nie udało się uruchomić rejestratora.

Finalnie wysłałem do serwisu BCS i otrzymałem naprawione urządzenie.
REKLAMA