logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Podłączenie podwójnego włącznika do dwóch lamp zewnętrznych.

misio745 07 Lip 2024 20:17 537 7
REKLAMA
  • #1 21146494
    misio745
    Poziom 10  
    Ocena: 29
    Witam!
    Jako że jestem laikiem to proszę o poradę.
    Chciałem dzisiaj podłączyć lampy zewnętrzne. Przez ostatnie 2 lata miałem założony włącznik pojedynczy do jednej lampy zewnętrzej (fachowiec przyjechał, zapytał ile będę miał lamp czy ta druga osobna mi potrzebna powiedziałem że nie korzystam z niej. Stwierdził że w takim razie da pojedynczy włącznik. I tak dzisiaj wg. wszelkich wytycznych podłączyłem włącznik podwojny bo wizja się teraz zmieniła i chce włączać jedna lampkę osobno i druga osobno. Pamiętam że taki układ się sprawdzał kiedys (10 lat temu). Ku mojemu zdziwieniu kiedy podłączyłem to tak jak powinienem nie było pradu na jednej lampce ale też nie mogłem włączyć światła w przedpokoju. Próbowałem wielu "kombinacji" ale dalej to samo. Nawet jeśli włączam i wyłączam światło w przedpokoju bez żadnych problemów to i tak tylko jedna lampka swieci (zewnętrzna). Może czegoś nie sprawdziłem może coś źle robie. Zamieszczam zdjęcia tych kabli. Proszę o wyrozumiałość. A i faza jest tylko na jednym czarnym przewodzie.Zbliżenie na włącznik światła z odsłoniętymi kablami. Zdjęcie kilku przewodów elektrycznych wystających ze ściany.
  • REKLAMA
  • #2 21146636
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Ocena: 244
    Czy pamiętasz jak to było połączone poprzednio? Jeżeli tak, to narysuj, nawet jeżeli to będzie szkic "małego Jasia". Daj jak najwięcej szczegółów, np. kolory przewodów, co wiadomo o nieczynnej lampie itp. Oczywiście, zdalnie nie można zagwarantować powodzenia. Dodatkowo, mam złe przeczucia co do przewodu żółto-zielonego, ale nie uprzedzajmy faktów. No i dla czystego sumienia musi być sakramentalne "wezwij elektryka" - bo jesteś laikiem, czyli kandydatem do nagrody Darwina.

Krzysztof Podstawa
  • REKLAMA
  • #3 21150064
    misio745
    Poziom 10  
    Witam
    Mój znajomy był i zrobił coś takiego jak na pierwszym obrazku. Lampy zaświecają się tak jak chciałem....no ale nie do końca. Mogę zaświecić osobno świecić światło do jednej lampy jak i do drugiej, ale kiedy próbuję włączyć obie to świeci tylko jedna. Załączam zdjęcia. Pozdrawiam Włączenie przełącznika elektrycznego z przewodami widocznymi w ścianie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21150166
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4592
    Jest na wyłączniku schemat połączenia styków, ale niezbyt wyraźny na zdjęciu. Weź miernik w rękę, a jeśli nie posiadasz, to dawniej brało się baterię (najwygodniej płaską 4,5V) i żarówkę, po czym łącząc baterię, żarówkę i różne styki w wyłączniku można sprawdzić które styki, i gdzie włożyć przewody, by działało tak jak oczekujesz.
  • Pomocny post
    #6 21150312
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4592
    Podpowiem tak styk 5 połącz ze stykiem 2 i tm podłącz na próbę jedną z końcówek miernika a gdzie podłączysz przewody na lampy ustal sam miernikiem.
  • REKLAMA
  • #7 21150491
    misio745
    Poziom 10  
    >>21150312
    Czyli jeśli dobrze rozumiem. Ten kabel co teraz jest w 2 zostaje i robię zworkę z 5 czy może wypinam kabel z 2 i robię po prostu mostek pomiędzy 2 a 5 i wtedy biorę się za miernik ?

Dodano po 25 [minuty]:

Dzięki bardzo Staszek za pomoc ! Udało się

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problem z podłączeniem podwójnego włącznika do dwóch lamp zewnętrznych, po wcześniejszym używaniu pojedynczego włącznika. Po podłączeniu, jedna lampa działała, ale nie można było włączyć obu jednocześnie. Użytkownik otrzymał porady dotyczące sprawdzenia połączeń i użycia miernika do ustalenia, które styki w włączniku są odpowiednie. Ostatecznie, po zastosowaniu wskazówek, udało się rozwiązać problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA