logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aktualizacja Ariva ATV TT do Openatv 7.3, zatrzymuje się na niebieskim ekranie

lukbok 08 Lip 2024 10:21 1440 11
REKLAMA
  • #1 21146967
    lukbok
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Cześć,

Próbuję zmienić soft w Ariva ATV TT. Pobrałem najnowszą wersję OpenATV 7.3 (choć próbowałem wiele innych od 6.4), załadowałem na pendrive i podłączyłem do Arivy.
    Po uruchomieniu tunera naciskam zielony, a potem niebieski przycisk na pilocie.
    Soft zaczyna się aktualizować, ale po pewnym czasie aktualizacja zatrzymuje się i wyskakuje niebieskie okno (zdjęcia poniżej) - nic więcej nie można zrobić.
    Próbowałem 6 różnych pendrive i zawsze to samo. Czasami podczas aktualizacji niebieskie okno pojawia się szybciej, a czasami później.
    Czy ktoś z Was ma pomysł, jak z tego wybrnąć?

Kilka miesięcy temu instalowałem na tym tunerze OpenATV 7.1 i nie było problemu.

Ekran aktualizacji manualnej z parametrami PID, częstotliwością, szybkością symboli i modulacją. Ekran aktualizacji Ofgwrite Flashing Tool z postępem

Pozdrawiam
    Łukasz
  • REKLAMA
  • #2 21148297
    tester987
    Poziom 18  
    Ocena: 38
    >>21146967
    A po co wciskasz niebieski? Zielony i czekasz na zakończenie aktualizacji. BTW. Nie prościej zrobić aktualizację online?
  • REKLAMA
  • #3 21148386
    lukbok
    Poziom 9  
    Cześć,

Ten niebieski faktycznie jest niepotrzebny.
    Z aktualizacją online jest już za późno, ponieważ po starcie tunera i wybraniu enigmy (za pomocą przycisku niebieskiego) na wyświetlaczu pojawia się napis E2 i tuner stoi (cały czas jest plansza z wyborem enigmy albo Androida).

Pozdrawiam
    Łukasz
  • #4 21148612
    tester987
    Poziom 18  
    >>21148386
    Spróbuj jeszcze raz z pendrivem ale bez wciskania niebieskiego. Upewnij się, że masz obraz E2 dla TT a nie dla combo. Jak nie pójdzie, to przejdź do Androida, wyłącz E2 w ustawieniach, po restarcie włącz E2 w ustawieniach i spróbuj jeszcze raz. Jeśli to nie problem sprzętowy, to może się uda.
  • #5 21148696
    lukbok
    Poziom 9  
    Część,

Wszystkie te pomysły już robiłem. Ładowałem różne wersje openatv począwszy od 6.4 do 7.4 - pobieram do arivy twin. Ciągle to samo.
  • #6 21149499
    lukbok
    Poziom 9  
    Dzisiaj wysłałem tuner do serwisu, zobaczymy.
  • REKLAMA
  • #8 21193240
    robocop159159
    Poziom 1  
    Czy znalazłeś rozwiązanie? Bo u mnie ten sam problem.
  • #9 21196126
    tester987
    Poziom 18  
    >>21193240 Panowie, napiszcie może na forum developera, to wygląda na skopaną instalkę (brak wsparcia czegoś i w efekcie wysypuje instalację).
  • #10 21196340
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 884
    Zamiast użerać się z nowszymi wersjami ATV warto zainstalować najpierw starszą ATV 6.4 jest bardziej stabilna i dopracowana .

Różnice w używaniu praktycznie zerowe dla podstawowej konfiguracji do odbioru programów z sat.
  • REKLAMA
  • #11 21541100
    adam_cedro
    Poziom 1  
    >>21149499
    Rozwiązałeś problem z tym dekoderem, bo ja chciałem wgrać koledze nowy OpenATV 7.5 i zablokowałem. Objawy jak u ciebie: niebieski obraz i zacięcie. Jak rozwiązałeś problem, jak go zresetować?
  • #12 21541363
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 884
    To wgraj starszy będzie mniej problemów.
    Do odbioru z sat kompletnie nie ma znaczenia jaki masz system bo działa na każdym. Nikt nie zajmuje się bezpośrednio problemami z softem dla staroci.

Podsumowanie tematu

✨ Podczas próby aktualizacji oprogramowania w tunerze Ariva ATV TT do wersji OpenATV 7.3 (oraz innych od 6.4 do 7.5) proces instalacji zatrzymuje się na niebieskim ekranie po częściowym załadowaniu softu z pendrive'a. Aktualizacja wykonywana jest przez podłączenie pendrive'a i uruchomienie tunera, następnie naciśnięcie zielonego i niebieskiego przycisku na pilocie, jednak niebieski przycisk okazuje się zbędny i może powodować problemy. Próby aktualizacji online są niemożliwe, ponieważ tuner po starcie zatrzymuje się na ekranie wyboru Enigmy lub Androida. Zalecane jest użycie obrazu dedykowanego dla modelu TT, a nie wersji dla combo. Próby resetu poprzez przełączanie między Androidem a Enigmą nie przynoszą efektu. Problem może mieć podłoże sprzętowe lub wynikać z błędów w instalatorze OpenATV 7.3, co potwierdzają podobne zgłoszenia na forach. Jako rozwiązanie tymczasowe sugeruje się instalację starszej, stabilniejszej wersji OpenATV 6.4, która jest bardziej dopracowana i wystarczająca do podstawowego odbioru satelitarnego. W przypadku braku sukcesu tuner został wysłany do serwisu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA