logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Samsung UE40D5000 - Grzejący się tranzystor po naprawie zasilacza BN44-00473B

zbyszekskibinski 11 Lip 2024 18:25 1101 5
REKLAMA
  • #1 21151163
    zbyszekskibinski
    Poziom 33  
    Ocena: 340
    Model UE40D5000 po naprawie zasilacza BN44- 00473B, (wymieniony został klucz w przetwornicy PFC oraz kondensator 100pF obok niego) już po kilku minutach tranzystor niezmiernie się grzeje bo radiator jest gorący, poza tym reszta działa i napięcia są OK. Czy ktoś może wspomóc jakąś wskazówka lub schematem tego zasilacza, nie chce tak zostawić, bo napewno usterka powróci, być może do wymiany jeszcze sterownik IC tej wytwornicy dziękuję
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21151771
    zbyszekskibinski
    Poziom 33  
    Witam, rzeczywiście po dodaniu pojemności jest trochę, 'chłodniej' choć nadal gorąco dzięki za wskazówkę, pozostaje przetestować jeszcze ten tv jakiś czas i sprawdzić, na razie tematu nie zamykam.
  • REKLAMA
  • #4 21152562
    artur0089
    Poziom 25  
    Ocena: 162
    zbyszekskibinski, jaka jest przyczyna awarii?
    Tępej wymiany powstałej w wyniku awarii (spalonej części) nie należy nazywać naprawą.

Schemat elektryczny układu PFC z zaznaczonymi komponentami.
    +
    Schemat elektryczny urządzenia z oznaczeniami elementów.
  • REKLAMA
  • #5 21161723
    badiphone200
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    THENKS FOR THIS TOPIC
  • #6 21181389
    zbyszekskibinski
    Poziom 33  
    Tak jak kolega Artur powyżej napisał nie jest to rozwiązanie problemu, natomiast ja oddałem już dawno sprzęt klientowi zaraz po tym jak usłyszałem, że jest możliwość tej przeróbki i TV nie wrócił do naprawiającego. Tak tez się stało w moim wypadku. Ale biorąc pod uwagę względy ekonomiczne tej naprawy oraz to że klient się spieszył nie sprawdzałem oscylogramów a może warto byłoby rzeczywiście poeksplorować.
    Pierwszą rzeczą którą bym podejrzewał tutaj to sterownik IC PFC lub elementy wokół niego zmieniające parametry. Laminat był zalany jakimś klejem od spodu i niemożliwe było odczytanie czegokolwiek z jego obudowy, także może wytworzyły się zwarcia przez ten klej.
    Kolejną sprawą mogłyby być inne elementy w drenie tego klucza a nawet sam dławik(zwarcia międzyzwojowe)choć jest to bardzo rzadka usterka i w swojej wieloletniej pracy spotykałem się tylko z uszkodzeniami dławików na płytach AV, trafek WS w inwerterach podświetlenia, na Y sus oraz w przetwornicy standby. Nie wiem niestety co było przyczyną a szkoda..temat zamykam oraz dziekuje wszystkim za udział.
REKLAMA