logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon C2220i - Błąd E000025-0000 po wymianie zespołu utrwalającego, bębna i tonera

Dariusz21 12 Lip 2024 13:38 675 8
REKLAMA
  • #1 21152005
    Dariusz21
    Poziom 3  
    Ocena: 8
    Mam problem z kopiarką Canon C2220i wyskakuje następujący error code E000025-0000.
    Serwis żaden za bardzo nie chce się podjąć serwisu za rozsądne pieniądze (koszt naprawy 4000/4500 tyś netto) polecono mi wymienić najpierw zespół utrwalający ale nadal mam kod o podobnej tematyce wcześniej E000025-0200 teraz E000025-0000? wymieniłem też bęben i toner cyan. I nadal ten kod błąd?

Ktoś coś podpowie co można z tym dalej zrobić?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21152445
    cefram
    Poziom 31  
    Ocena: 92
    Witam

Błąd raczej związany z elementem dozującym toner yellow. Szczerze ? Kompletnie nieuzasadnione jest inwestowanie pieniedzy w ten sprzęt.

Pozdrawiam
  • #3 21152977
    Amcoranos
    Poziom 21  
    Ocena: 56
    Code: E025-0000
    Description:
    Toner Supply Motor (Y) lock detection
    Failed to detect rotation after turning ON the motor.
    Remedy:
    Possible cause: overload with the motor or motor failure 1. Check conduction with FU2 on the DC Controller PCB (UN09) 2. Check the harness/connector between the DC Controller PCB (UN09/ J23) and PS06. 3. Replace the DC Controller PCB (UN09) Check the harness toward the sensor 4. Check the Hopper Unit (Y) 5. Replace the Hopper Unit (Y).
  • REKLAMA
  • #4 21156551
    Dariusz21
    Poziom 3  
    Witam, dziękuje wyjąłem faktycznie dozownik koloru yellow, cały zawalony. do czyszczenia, myślę czy też nie zrobić tego samego z resztą kolorów, ale nie wiem czy to złoże spowrotem :)..
    .....................
    Co za czasy płaci się coś około 12tyś za urządzenie mija 10 lat i każdy mówi że nie naprawiać:((...
  • Pomocny post
    #5 21157051
    Amcoranos
    Poziom 21  
    Niestety z doswiadczenia wynika, ze urządzenia dzialają w miarę bezproblemowo okolo 10 lat... Tu chodzi o czynnik czasu... Uszczelki smary itp to wszystko ulega zniszczeniu z biegiem czasu. W tej branzy nie liczy sie ile kosztuje urządzenie. Ale przelicza sie ile wychodzi kosztu za strone wraz z zakupem i eksploatacja na przestrzeni lat. A czy oplaca się naprawiać to juz sam podejmujesz decyzje. Czasem lepiej powiedzieć klientowi zeby dolozyl i kupil nowe zamiast pchać go w ogromne koszty i brak pewności czy za tydzień cos innego sie nie zepsuje.

Podsumowując jesli jakis serwis zamiast przyjechac i sprawdzić urządzenie, ocenic co powoduje usterke sugeruje wymiany poszczegolnych materialow eksploatacyjnych i zaczyna naprawe od podania przewidywanego kosztu na poziomie x-tysiecy... To słabo.
  • #6 21163667
    Dariusz21
    Poziom 3  
    Wyczyściłem zespół dozujący żółty i niebieski niestety po ostrożnym złożeniu całej maszyny nie ruszają silniki z tylu, tylko na chcile przy starcie rusza ten od zespołu grzewczego i wyskakuje błąd nr E000074-0000? Czy ktoś może mnie naprowadzić co mogłem źle złożyć? Lub co nie podpiąłem, wygląda na to że wszystko jest podpięte:(
  • REKLAMA
  • #7 21163977
    cefram
    Poziom 31  
    Ocena: 92
    Witam

Coś przy składaniu napędu głównego chyba poszło nie tak - tam szukaj przyczyny.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 21165349
    Dariusz21
    Poziom 3  
    Rozebrałem cały napęd główny, złożyłem to jeszcze raz i nie widzę tam rządnych elementów które można by ułożyć inaczej, chyba że te zębatki muszą być w jakimś specjalnym położeniu przed złożeniem?
    Jest tam jeszcze taki mały czarny suwak na sprężynie może on musi być jakiś odpowiednio zaczepiony żeby dawał impuls.

Ktoś chętny może żeby się podjąć złożenia oczywiście nie za darmo? Bo szkoda mi tak zutylizować ta maszynę?
  • #9 21165584
    Amcoranos
    Poziom 21  
    Code: E074-0000
    Description:
    Error in the primary transfer disengagement control
    At the primary transfer disengagement control, the sensor fails to detect although the specified time has passed.
    Remedy:
    Error in the Primary Transfer Disengagement Solenoid, Error in the Primary Transfer Disengagement Switch, or the ITB Guide Rail error 1. Replace the ITB Unit 2. Check the harness/connector between the DC Controller PCB (UN09/J11) and the Primary Transfer Disengagement Switch (SW01) 3. Check the harness/connector between the DC Controller PCB (UN09/J11) and the Primary Transfer Disengagement Solenoid (SL01) 4. Check conduction of FU6 on the DC Controller PCB (UN09) 5. Replace the ITB Guide Rail 6. Replace the Main Drive 7. Replace the Fixing Drive 8. Replace the DC Controller PCB (UN09)

Albo cos jest nie podłączone, albo coś jest źle złożone.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kopiarką Canon C2220i, gdzie po wymianie zespołu utrwalającego, bębna i tonera pojawia się błąd E000025-0000. Wskazano, że błąd może być związany z elementem dozującym toner żółty. Użytkownik wymienił dozownik, jednak problem nadal występuje. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie silnika dozowania tonera, przewodów oraz jednostki zasobnika. Po dalszych próbach naprawy, użytkownik napotkał nowy błąd E000074-0000, co sugeruje problemy z kontrolą rozłączenia transferu. Wskazano na możliwość błędnego złożenia napędu głównego lub nieprawidłowego podłączenia elementów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA