logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odkurzacz basenowy Intex CL1704 (28620) - brak reakcji na włącznik, czujnik zanurzenia DT1

Darioo19 13 Lip 2024 21:55 1152 2
REKLAMA
  • #1 21153402
    Darioo19
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam serdecznie,
    dostałem niedziałający akumulatorowy odkurzacz basenowy Intex CL1704 (28620) i próbuję przywrócić go do życia. Akumulator ładuje się, niestety brak reakcji na włącznik. Wiem, że odkurzacze te mają z założenia uruchamiać się dopiero po zanurzeniu w wodzie. Znalazłem w internecie model tego odkurzacza, który ma czujnik rezystancji - jak poczuje wodę to się załącza, wszystko jasne. Mój nie ma tego czujnika... ma natomiast jakiś wystający drucik miedziany, który ma wykonany w obudowy dedykowany kanał, jest podpisany na PCB jako DT1. Czy ktoś wie jaka może być zasada działania tego elementu? Ta "elektroda" podłączona jest przez rezystor do jednego z wyprowadzeń układu HTS1582, nie mogę znaleźć datasheetu tego układu. Dołączam fotki. Będę wdzięczny za wskazówki.

Płytka drukowana z drucikiem miedzianym i etykietą QR Zbliżenie na obwód drukowany, widoczne elementy elektroniczne i miedziany drucik oznaczony jako DT1. Zbliżenie na obudowę akumulatorowego odkurzacza basenowego Intex z widocznym miedzianym drucikiem. Wnętrze obudowy odkurzacza basenowego z widoczną płytką PCB i przewodami. Płytka drukowana z drucikiem miedzianym i układem scalonym w odkurzaczu basenowym. Zdjęcie układu scalonego HTS1582 na płytce drukowanej.
  • REKLAMA
  • #2 21153724
    Marek Marcinek
    Poziom 16  
    Ocena: 29
    Ten HTS1582 wygląda na jakiś MCU. Nie ma w sieci żadnych sensownych informacji poza chińskimi krzakami.
    Znalazłem tylko schemacik podobnego układu z tej serii:
    Schemat układu elektronicznego z komponentem HTS1582-S
    Wygląda na to, że ów drucik to antenka zbierająca jakiś sygnał lub mierząca różnicę w odbiorze jaka może być w różnych ośrodkach takich jak woda czy powietrze. Oczywiście mogę się mylić - to tylko przypuszczenia.
  • #3 21154059
    Darioo19
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Ależ oczywiście może tak być jak mówisz z tą antenką. Postanowiłem zrezygnować z wykrywania wody i włącznikiem na obudowie podaje bezpośrednio napięcie na cewkę przekaźnika, a ten zasila silnik - odkurzacz działa :)
REKLAMA