logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

myszka niby świeci ale nie chodzi przy włączaniu PC czasami

siwek85 07 Gru 2005 18:18 1324 6
REKLAMA
  • #1 2062894
    siwek85
    Poziom 11  
    Witam!
    Mam taki problem, jak włączam WinXP wszystko sie ładuje ale czasami dzieje sie taka sytuacja: myszka optyczna świeci ale nie ma żadnych oznak ruchu czasami dzieje sie tak samo z klawiatura.Próbowałem podłączać inne myszki i dzieje sie to samo. tak jak pisze dzieje sie to czasami. Sformatowałem dysk i to samo sie dzieje. A co najlepsze to jak wejdę w tryb awaryjny to działa i w trybie VGA też. a Później jak wyjdę z tych trybów to normalnie już działa Pomocy!!!
  • REKLAMA
  • #2 2063061
    jarysss
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    jezeli myszka jest na usb to moze byc wina zasilaca czyli 5volt, jezeli nie jest na ps to port uszkodzony...... za gniazdem ps sa takie male szare cewki 4 albo 5 szt. moze jedna z nich jest peknieta lub ma zimne luty i raz dzaiala i raz nie.. a moze cos masz z systemem ale to raczej nie
  • REKLAMA
  • #3 2063322
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    miałem kiedyś taki numer z myszą A4Techa... Swieciła się, ale nieraz przerywało prace, kursor stawał, ale klawiatura żyła... nażarłem się sporo nerwów, też podejżewałem port, ale ostatecznie wyszło na jaw, że.... pękła jakaś żyła w kabelku:P Więc sprawdź, czy z inną myszką będzie wporządku (kup nawet jakiś badziew w Tesco za 5zł.).
  • REKLAMA
  • #4 2066625
    siwek85
    Poziom 11  
    jesli to jest wina portu to czemu jak wejde w tryb awaryjny to działa. To mnie gnębi. A może to jest płyta główna, jak to można sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #5 2067308
    drsaff
    Poziom 12  
    Witam,
    mam podobny problem. Przyczyną jest brak styku w złączu USB.
  • #6 2067319
    bursta
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    Czy możesz podać model myszy i czy masz zainstalowane sterowniki producenta?
    Pozdro
  • #7 2067480
    siwek85
    Poziom 11  
    myszka jest optyczna na pS2 świeci sie i reaguje na ruch ale nie chodzi kursor czyli to nie wina styku, ale tak jak pisałem czasami sie tak dzieje.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy optycznej myszy na złączu PS/2, która świeci, ale czasami kursor nie reaguje na ruch, podobnie zdarza się z klawiaturą. Problem występuje losowo podczas normalnego uruchamiania systemu Windows XP, natomiast w trybie awaryjnym i VGA urządzenia działają poprawnie. Próby z innymi myszkami nie eliminują problemu, a formatowanie dysku nie pomaga. Możliwe przyczyny to uszkodzony port PS/2, problemy z płytą główną, zimne luty lub pęknięte cewki przy złączu PS/2. W przypadku myszy USB wskazywano również na potencjalne problemy z zasilaniem 5V lub brak styku w złączu USB. Jeden z użytkowników opisał podobny problem z myszą A4Tech, gdzie uszkodzony kabel powodował niestabilną pracę. Zalecane jest sprawdzenie sterowników producenta oraz fizycznej kondycji portów i kabli.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA