logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Gigabyte Z790 Aorus Elite X WiFi7 - wbudowane BT i WiFi przestają działać

Michal_Swiderski 16 Lip 2024 11:06 1749 11
REKLAMA
  • #1 21156411
    Michal_Swiderski
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Witam,
    Płyta główna Gigabyte Z790 Aorus Elite X WiFi7 nagle zapomniała, że posiada wbudowany BT i kartę WiFi. Wszystko działało normalnie, ale któregoś dnia po włączeniu komputera nie widzi tych podzespołów. Kilka dni wcześniej system Win11 miał aktualizację, ale zaraz po niej wszystko działało normalnie. Sam żadnych nowych programów też nie instalowałem. Wcześniej wyjąłem jeden dysk M.2, przez co musiałem odłączyć i podłączyć kartę graficzną, ale to chyba nie ma z tym związku.

Przeprowadziłem aktualizację BIOS-u i jeszcze raz wgrałem sterowniki ze strony Gigabyte dla mojej wersji płyty 1.0 i nic.

Ktoś może wie, jak to naprawić, lub czy są jakieś "lepsze" sterowniki dla tego modelu?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21156419
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1239
    speedy9 napisał:
    Anteny podłączone?

Jeśli jest tak jak napisał, to wifi się nie zgłasza, patrz pierwsze Twoje pytanie.
  • #4 21156429
    a_jablon
    Poziom 35  
    Ocena: 837
    M2_WiFi znajduje się pod radiatorem w sąsiedztwie I/O shield'a

Schemat płyty głównej Gigabyte Z790 AORUS ELITE X WIFI7 z oznaczeniem położenia M2_WiFi.

Jest do tego jakikolwiek sensowny dostęp?

Zacząłbym od menadżera urządzeń i do sprawdzenia, czy WiFi / BT jakkolwiek widać.

Jeżeli urządzenia zniknęły, zanim zacząłbym rozdłubywać radiator, pomyślałbym o kwestii gwarancji.
  • #5 21156437
    Michal_Swiderski
    Poziom 4  
    >>21156418 Proszę mnie nie obrażać takimi uwagami jak podłączenie anten :-P, poza tym bez nich komputer pokazywałby możliwość wyszukiwania sieci wifi, a tu w ustawieniach nie było nawet zakładki wifi.

Do menadżera też zaglądałem, ale jedyną kartę wifi, jaką widzi, to tę, którą mu wpiłem po tej awarii. Niby działa, ale nie po to dopłacałem do PG z wifi, żeby teraz kartę wifi dodatkową wpinać.
  • Pomocny post
    #6 21156440
    a_jablon
    Poziom 35  
    Czyli w menadżerze:
    - nie ma karty WiFi
    - nie ma karty BT
    - nie ma żadnych urządzeń "na konflikcie" albo z "brakującym sterownikiem" ??
  • #7 21156444
    Michal_Swiderski
    Poziom 4  
    >>21156429 Tam jest wielki radiator, nie chciał bym tego rozkręcać jeszcze bo boję się o gwarancję, którą wykorzystam jeśli inne sposoby zawiodą.

Dodano po 12 [minuty]:

>>21156440Sprawdziłem i nie ma żadnych ostrzeżeń w menadżerze, nie ma też żadnych nieznanych urządzeń.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 21156511
    a_jablon
    Poziom 35  
    Ostatnia opcja: CLEAR CMOS

UWAGA: jeżeli dysk jest szyfrowany, klucze z TPM'a może szlag trafić. Koniecznie zabezpiecz klucz szyfrowania dysku.

Jeżeli w/w zawiedzie, nadszedł czas, aby skorzystać z gwarancji.
  • #9 21156531
    Michal_Swiderski
    Poziom 4  
    >>21156511chodzi funkcję BitLocker? U mnie jest ona wyłączona na dyskach.
  • REKLAMA
  • #10 21156564
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6862
    Ja jej nie widać wq Managerze urządzń to masz ją uszkodzoną lub
    * lub coś z jej zasilaniem ?!
    - typowe dla adaptera na MediaTek MT7927, który realizuje Wi-Fi 7 (802.11a/b/g/n/ac/ax/be) i Bluetooth 5.3
    Moduł sieciowy MediaTek MT7927 z dwoma złączami SMA.
    Opisana płyta bdb. Link

p.s
    W przypadku wersji 1.0 używany jest moduł MT7927 firmy MediaTek, .
    Jeśli płyta główna należy do wersji 1.1, zainstalowany jest adapter BE200 firmy Intel.
  • #11 21156586
    Michal_Swiderski
    Poziom 4  
    @a_jablon Bardzo Ci dziękuję, CLEAR CMOS wszystko naprawił. Dziękuję też innym, którzy starali się pomóc.
    Temat do zamknięcia.
  • #12 21156587
    Michal_Swiderski
    Poziom 4  
    W tym wypadku karta WiFi zainstalowana w płycie głównej była sprawna, należało przeprowadzić CLEAR CMOS

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z płytą główną Gigabyte Z790 Aorus Elite X WiFi7, która przestała rozpoznawać wbudowane moduły Bluetooth i WiFi. Po aktualizacji systemu Windows 11 oraz po manipulacjach z dyskiem M.2 i kartą graficzną, urządzenia te zniknęły z menedżera urządzeń. Użytkownik przeprowadził aktualizację BIOS-u oraz zainstalował sterowniki ze strony Gigabyte, jednak problem nie został rozwiązany. Użytkownicy forum zasugerowali sprawdzenie menedżera urządzeń, zasilania modułów oraz wykonanie resetu CMOS. Ostatecznie, po wykonaniu resetu CMOS, problem został rozwiązany, a wbudowane moduły zaczęły działać poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA