logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego dźwięk 5.1 na Creative SB Live!!! działa tylko w teście?

Talibanczyk 07 Gru 2005 23:24 1466 6
REKLAMA
  • #1 2064040
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 75
    Witam mam dość dziwny przypadek z karta "Creative SB Live!!! "

windows XP sp2 , sterowniki oryginalne z plytki oprogramowanie tez... a chodza mi tylko 2 glosniki i SUB. W Panelu sterowania ustawiłem 5.1 u programie do SB tez ustawilem 5.1 robie test i jest ok... wszystkie glosniki dzialaja ale tylko w tescie... wlacze jakąkolwiek muzyke na winampie czy oryginalnym SB playerze tez tylko graja 2+1.
    Wlozyłem DVD z dzwiekiem 5.1 i tez lipa.
    Kabelki sa podlaczone ok < dowodem na to jest TEST ktory przebiega prawidlowo>

Kurcze nie wiem co jest..

pozdrawiam

Dodano po 50 [sekundy]:

aha dodam ze mam zestaw glosników 5.1 :P

nie dziala mi czarne wyjscie .. a powinno :/
    Załączniki:
    • Dlaczego dźwięk 5.1 na Creative SB Live!!! działa tylko w teście? 51sound-card.jpg (31.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2064085
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Wyjście jak wskazuja testy działa.W poszczególnych programach musisz zapodać Wyjscie dźwieku,nie pamietam dokładnie bo dawno nie ustawiałem,ale jak pokombinujesz w opcjach programów to trafisz.
  • REKLAMA
  • #3 2064192
    Mariusz81
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    a spróbuj tego niebieskigo jacka wsadzic pod drugie gniazdo od lewej strony
  • REKLAMA
  • #4 2064205
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    w programach ktore oddtwarzaja "standardowe stereo" nie oczekuj, ze pozostale sciezki sie nagle urodzą. Wlacz kolnowanie na tylne glosniki w mikserze karty.

W winampie w opcji plugina dSoundOut wlacz "Allow hardware acceleration". I oczywiscie uzywaj tego plugina (a nie "wave out")

Do odtworzenia DVD samo wloznie nie wystarczy. Trzeba jeszcze wlozyc to odpowiedenia strona, i jakis program odpalic. Oczywiscie zgadlismy jaki program zostal uzyty, i jak byl ustawiony.
  • #5 2064556
    sonSee
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    A co to za model SB Live dokladnie ? A przypadkiem nie masz ustawionych wejsc na Cyfrowe " Digital " w opcjach SB ?
  • REKLAMA
  • #7 2674490
    artur.lubin
    Poziom 25  
    Ocena: 46
    Jeśli masz SB Live 24bit to: uruchamiasz sorround mixer > EAX console > DMSS 3D > zaznaczasz enable CMSS 3d > zaznaczasz stereo surround.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy karty dźwiękowej Creative SB Live!!! działającej pod Windows XP SP2 z oryginalnymi sterownikami i oprogramowaniem. Użytkownik ustawił konfigurację 5.1 w panelu sterowania i programie do SB, test dźwięku potwierdza poprawne działanie wszystkich głośników, jednak podczas odtwarzania muzyki (Winamp, oryginalny SB Player) oraz DVD dźwięk jest odtwarzany tylko na dwóch głośnikach i subwooferze. Kabelki są poprawnie podłączone, a problemem jest brak dźwięku na tylnych kanałach (czarne wyjście). W odpowiedziach zasugerowano konieczność ustawienia odpowiedniego wyjścia dźwięku w programach odtwarzających, włączenie obsługi sprzętowej (hardware acceleration) w pluginie dźwiękowym Winampa (dSoundOut), aktywację tylnych głośników w mikserze karty oraz sprawdzenie, czy w opcjach SB Live nie jest wybrane wyjście cyfrowe (Digital). Dla modelu SB Live 24bit wskazano konfigurację w Surround Mixer: włączenie EAX Console, DMSS 3D, aktywację CMSS 3D oraz stereo surround. Zalecane jest także zainstalowanie nowszych sterowników dostępnych na wskazanym serwerze plików. Odtwarzanie dźwięku 5.1 z DVD wymaga odpowiedniego programu i konfiguracji, samo włożenie płyty nie wystarczy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA