logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

RIDEN RD6024W wyłącza się przy ładowaniu akumulatorów AGM i baterii 18650

TheZooT 26 Lip 2024 10:20 600 9
REKLAMA
  • #1 21168537
    TheZooT
    Poziom 2  
    Witam.
    Mam problem z RIDEN RD6024W, gdy chcę ładować np. akumulator AGM (próba na dwóch szt. i baterii 18650) ustawiam napięcie i ampery i włączam, a zasilacz po sekundzie się wyłącza. Myślałem, że może zasilacz impulsowy, ale podłączyłem RIDEN-a pod baterie od wkrętarki 4AH i objaw ten sam. Nie wiem, czy to normalne (bo może są jakieś zabezpieczenia), ale podłączyłem, by spróbować uruchomić wkrętarkę i latarkę na baterie 18V i objaw jest taki, że przy wkrętarce mignie tylko światełko robocze, a wkrętarka nawet nie drgnie. Przy latarce to samo, mignie, ale stałym światłem nie zaświeci.

• REKLAMA
  • #2 21168592
    rach_UMK
    Poziom 32  
    Ocena: 398
    Jest ustawione wyłączanie ładowania, jeśli będzie poniżej 0,1A.
    Masz również ustawione max prądu ładowania 1A. I teraz zachodzi pytanie: dlaczego ładowanie praktycznie jest 0A (i dlatego wyłącza się). Prz tak rozładowanym powinno ciągnąć max, czyli 1A.
    Na twoim miejscu sprawdziłbym bezpiecznik (taki SMD) czy przetrwał. Dodatkowy dostałeś w paczce wraz z Ridenem. Jest nawet przewidziane dla niego mini gniazdko, aby nie było trzeba lutować.

Dodano po 3 [minuty]:

Podpinanie tego zasilacza pod urządzenia (czerwone gniazdo), gdzie może być, potocznie, spory prąd udarowy, to nie najlepszy pomysł (np. wkrętarka).
  • #3 21168916
    TheZooT
    Poziom 2  
    >>21168592

Dzięki za odpowiedź. Bezpieczniki SMD dwie sztuki wyglądają na sprawne. Sprawdzałem teraz na zasilaczu od laptopa, ale objaw ten sam. Gdzie dalej szukać przyczyny? Zasilacz nówka i takie coś:/ Jak wygląda zwrot w Banggood.
  • REKLAMA
  • #4 21168944
    modziul
    Poziom 33  
    Ocena: 446
    Czy czujnik temperatury został podłączony do urządzenia ?
  • REKLAMA
  • #5 21168989
    TheZooT
    Poziom 2  
    >>21168944

Z czujnikiem czy bez, efekt ten sam, nie ładuje.
  • #6 21169008
    modziul
    Poziom 33  
    Na filmie widać brak czujnika. Może jest uszkodzony ? Ustaw 14,7V i 0,7A i sprawdź czy będzie ładowanie przez czerwone gniazdo.
  • #7 21169028
    TheZooT
    Poziom 2  
    >>21169008

Przez czerwone gniazdo coś ładuje.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 21169156
    modziul
    Poziom 33  
    Ten akumulator zachowuje się jakby stał rozładowany do zera przez kilka lat. Proponuję ustawić 0,2A i tak zostawić go na wiele godzin przy połączeniu przez czerwone gniazdo.
  • #9 21169179
    TheZooT
    Poziom 2  
    >>21169156

Masz rację, właśnie miałem pisać że po twojej poprzedniej poradzie coś ruszyło akumulator został takjakby pobudzony i załapał na zielonym gnieździe ładował się jakieś 5min i załadował sie ale tylko do 10v. Wielkie dzięki:)
  • #10 21176138
    rach_UMK
    Poziom 32  
    Ocena: 398
    TheZooT napisał:
    Przez czerwone gniazdo coś ładuje.

W filmiku popełniłeś błąd. Czerwone gniazdo nie ma zabezpieczenia na prąd wsteczny. Nie wolno ładować, ot tak sobie.
    Powinieneś mieć najpierw włączone napięcie na wyjściu. Dobrze że aku niesprawne i nie uszkodziło Tobie Ridena. Sporo osób w ten sposób uszkadza zasilacz.

TheZooT napisał:
    poprzedniej poradzie coś ruszyło akumulator został tak jakby pobudzony i załapał na zielonym gnieździe ładował się jakieś 5min i załadował sie ale tylko do 10v.

Toż to normalne, bo w ustawieniach masz standardowo ustawione, że poniżej 0,1A na się wyłączyć. Możesz to obniżyć np. na 0,05A.

Moim zdaniem wygląda na to że aku chyba jest uszkodzone.

TheZooT napisał:
    przy wkrętarce mignie tylko światełko robocze, a wkrętarka nawet nie drgnie.

To może wprowadzić w błąd, stąd moja taka była rada jaka była.
    Nie ruszy Tobie jeśli próbowałeś uruchomić wkrętarkę z ograniczeniem prądowym 1A, tak jak dla aku pierwotnie ustawiłeś.

modziul napisał:
    Czy czujnik temperatury został podłączony do urządzenia ?

To nie ma znaczenia. Czujnik może służyć jako dodatkowe zabezpieczenie. Można ustawić przy jakiej temperaturze baterii ma się wyłączyć ładowanie. Oczywiście jest jasne, że czujnik przytwierdzamy do baterii.
    Z niektórymi bateriami to warto skorzystać, albo gdy ładowanie zostawiamy bez opieki :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z zasilaczem RIDEN RD6024W, który wyłącza się podczas ładowania akumulatorów AGM i baterii 18650. Po ustawieniu napięcia i prądu, zasilacz wyłącza się po sekundzie, co może być spowodowane zbyt niskim prądem ładowania poniżej 0,1A. Użytkownik sprawdził bezpieczniki SMD, które wydają się być sprawne, a także próbował zasilania z różnych źródeł, w tym zasilacza od laptopa. Po podłączeniu czujnika temperatury efekt pozostał ten sam. Zasugerowano, aby ustawić prąd ładowania na 0,2A i pozostawić akumulator na dłużej, co przyniosło pozytywne rezultaty. Wskazano również na ryzyko uszkodzenia zasilacza przy niewłaściwym podłączeniu oraz na konieczność ustawienia napięcia przed podłączeniem akumulatora.
REKLAMA