logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja MikroTik hex-rb750gr3 do udostępniania internetu przez laptopa z WiFi

Maniek275 26 Lip 2024 18:18 894 8
  • #1 21169087
    Maniek275
    Poziom 5  
    Ocena: 4
    Dzień dobry, mam problem z udostępnieniem internetu ICS. Mam router MikroTik hex-rb750gr3 i chcę, aby laptop, który łączy się przez wifi, udostępniał internet na router, a ten dalej na inne urządzenia, jak konsola itd. Tworzenie mostu na Windows 11 nie działa, pojawia się niezidentyfikowany problem, ale udostępnienie internetu z zakładki udostępnianie już działa.
    Zrzut ekranu ustawień sieciowych w Windows 11 z wybranym udostępnianiem połączenia internetowego
    Zwykłym patchcordem połączyłem laptopa z routerem na port pierwszy oznaczony jako internet, wówczas nie mam żadnego dostępu do web serwera routera. Po wpięciu go na port drugi mam już dostęp do panelu zarządzania. Na port trzeci podłączona jest konsola, niestety nie może ona połączyć się z internetem, tak samo drugi laptop. Muszę coś dodatkowo na panelu zarządzania skonfigurować?
    Interfejs RouterOS z listą interfejsów sieciowych

W sumie dodatkowe pytanie: router ma port USB. Nie doszukałem się tej informacji, ale czy może jest możliwość podłączenia telefonu do tego portu i udostępnienie internetu za pomocą USB? Wówczas router byłby masterem i rozdzielał internet na resztę urządzeń, bo obecnie ma służyć jako slave, jeśli dobrze rozumiem, odbierając internet od mastera, czyli laptopa, i rozdzielając go dalej.

Dodano po 7 [godziny] 28 [minuty]:

Wczytałem się w wiele stron dotyczących ustawień sieciowych. Skonfigurowałem DHCP klienta na routerze, wyłączyłem domyślnie włączone DHCP serwerowe, ustawiłem tryb na bridge. Dodatkowo skonfigurowałem od zera porty w routerze tak aby każdy z nich należał do tzw. interfejsu bridge jak to w routerOS wymyślili. Routing także został ustawiony i statyczne IP urządzenia, i teraz w CMD na laptopie pingując 192.168.137.1 oraz .2 otrzymuje pakiety zwrotne. 2 to mój router, 1 to jeśli dobrze rozumiem mój serwer na laptopie. Mógłbym jeszcze zrobić ping na 255, bo jak dobrze pamiętam to IP broadcastu. Z kolei używając terminala w routerze, pingując samego siebie wiadomo, otrzymuję pakiety zwrotne, ale pingując już 192.168.137.1 pakiety się gubią. Połączenie z internetem jednak jest, pingując 8.8.8.8 otrzymuję wszystkie pakiety, a także serwer SNTP połączył się z podanym IP i zaktualizował czas. Czy ktoś mógłby poświęcić chwilę aby wyjaśnić, dlaczego i co może być przyczyną braku komunikacji z końcówką 1?
  • #2 21169637
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2505
    Maniek275 napisał:
    wówczas nie mam żadnego dostępu do web serwera routera.

Bo wszystkie routery mają domyślnie włączony firewall, żeby Ci się ktoś nie włamał od strony Internetu na interfejsie WAN. W takim zastosowaniu jak u Ciebie, po prostu sobie wyłącz reguły firewalla.
    Maniek275 napisał:
    ale czy może jest możliwość podłączenia telefonu do tego portu i udostępnienie internetu za pomocą USB?

Zależy od sterownikia w telefonie. Można też kupić kartę Ethernet na USB-C i wpiąć do telefonu o ile telefon obsługuje Ethernet Tethering.
    Maniek275 napisał:
    Wczytałem się w

To już jakieś cuda dziwy. Nie za bardzo jest co komentować, bo nawet nie rozumiem (albo raczej rozumiem po swojemu) o co Ci tam chodzi.

Nie wiem co Ty chcesz osiągnąć. Czemu laptop po drodze? Czemu Mikrotik, skoro już masz router z WiFi?

Czemu też nie użyjesz w tym Mikrotiki trybu AP Client i nie połączysz się bezpośrednio z tym AP, co łączy się laptop?
    https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Wireless_AP_Client
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21169649
    IC_Current
    GrandMasterT napisał:
    Może być ciężko, bo ten model nie ma wifi.

No to już kompletnie nie rozumiem to kiego grzyba autorowi router wpinany pod interfejs w PC? Co on ma tam robić? Przecież wystarczy najprostszy switch i nie będzie problemów z konfigiem?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21169841
    Maniek275
    Poziom 5  
    >>21169637 laptop nie ma być po drodze. Laptop jest włączony niemalże 24/7 i jest podłączony do wifi. Konsola owszem, może się połączyć z wifi na 5GHz z funkcją wifi 6, ale już esp32, czy stm32 nie jest w stanie. Mam urządzenia, które nie są kompatybilne z najlepszym możliwym ustawieniem punktu dostępu w telefonie, ale wszystkie mają port ethernetowy. Dlatego chcę aby laptop łącząc się przez wifi udostępniał po lanie internet dalej. Telefon z tego co kojarzę nie ma funkcji ethernet tethering, a mikrotika już miałem pod ręką.

Podłączyłem dzisiaj konsolę pod router, przy automatycznym DHCP ustawił sobie dziwny adres 192.254.192.50, oczywiście nie był wtedy w stanie połączyć się z internetem. Ustawienie statycznego IP na 192.168.137.10, z bramą na router 192.168.137.2 spowodowało, że konsola zaczyna wyrzucać błąd o braku możliwości połączenia się z DNS
  • #6 21169949
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21170076
    Maniek275
    Poziom 5  
    Mam telefon z dostępem do bardzo szybkiego łącza 5G z nielimitowanym internetem. Mam laptopa, z którego głównie korzystam do programowania. Do tego dochodzi laptop firmowy, konsola jako centrum multimedialne, platformy streamingowe, czasami granie itd. Do tego mam szereg płytek ESP32, STM32 i Raspberry. W przyszłości prawdopodobnie odtwarzacz sieciowy i serwer plików.

Chciałbym, aby udostępniając internet przez WiFi, jedynym odbiornikiem był laptop. Poprzez mostkowanie połączenia internet ma być udostępniany dalej na wszystkie urządzenia, które wymieniłem.

Chcę połączyć to w ten sposób z dwóch powodów - wydaje mi się, że znacznie prościej będzie zarządzać wszystkim przewodowo, w końcu na głównym laptopie pracuję przez większość czasu, i dostęp po kablu będzie znacznie łatwiejszy. Drugim powodem jest sam telefon, wydaje mi się, że jak mam podłączone 3 urządzenia przez hotspot, telefon znacznie szybciej się nagrzewa do takiej temperatury, że oprogramowanie chce wyłączyć hotspot, aby uniknąć jeszcze większego wzrostu temperatury. W przypadku korzystania z jednego urządzenia sytuacje takie są znacznie rzadsze.

Posiadam router MikroTik na przetestowanie z firmy, jeżeli nie będzie z nim problemów, to kupuję taki na potrzeby własne. Podoba mi się jego interfejs i możliwości konfiguracji, więc chciałbym przy nim zostać. Najlepszym rozwiązaniem z kolei byłoby urządzenie, które umożliwia odbiór internetu z telefonu przez tethering USB, i to ono byłoby nadrzędnym urządzeniem w sieci.
  • #8 21170089
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 21170441
    IC_Current
    No. Teraz trochę już jaśniej, ale plany złe:
    1. Telefon gotujesz z powodu j.w.
    2. Obciążając telefon, będzie musiał być często ładowany lub wciąż podłączony do ładowania. Po roku wymiana baterii.
    3. Do laptopa potrzebny switch a nie router, który nic nie wnosi a komplikuje wiele rzeczy.
    4. Łatwość zarządzania z laptopa w takiej dziwnej konfiguracji? Cuda i dziwy.
    5. Router LTE za 600zł kupisz i wszystko ogarnięte, a drugą kartę powinieneś dostać w niewielkich pieniądzach.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z konfiguracją routera MikroTik hex-rb750gr3 do udostępniania internetu z laptopa łączącego się przez WiFi. Laptop jest podłączony do routera przez port LAN, ale urządzenia podłączone do routera, takie jak konsola i drugi laptop, nie mają dostępu do internetu. Użytkownik próbował ustawić statyczne IP, ale napotkał problemy z DNS. W dyskusji poruszono również kwestie związane z obciążeniem telefonu podczas korzystania z hotspotu oraz sugerowano, że lepszym rozwiązaniem byłby zakup routera LTE/5G zamiast używania laptopa jako pośrednika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA