logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Access i formularze - Jak zmniejszyć formularz do żądanych rozmiarów?

JaroFon 28 Lip 2024 17:07 651 10
REKLAMA
  • #1 21171439
    JaroFon
    Poziom 23  
    Ocena: 355
    Witam wszystkich.
    Bardzo proszę o pomoc w programie Access i związane z nim formularze.
    Ja dopiero uczę się Access-a i niestety nie wszystko jeszcze wiem ja zrobić.
    Chodzi mi możliwość zmniejszenia formularza do żądanych rozmiarów. Po utworzeniu formularza jest on wyświetlany na całym ekranie, ale jakim ustawieniem mogę pomniejszyć ten formularz?
    Teraz to wygląda tak:

Formularz Access wyświetlony na pełnym ekranie

... a ja bym chciał zmniejszyć ten formularz do odpowiednich rozmiarów żeby wyglądał np. tak:

Zrzut ekranu programu Access z formularzem wypełniającym cały ekran.

Które ustawienie służy do tego? Bardzo proszę o pomoc.
    Korzystam z pakietu Office 365 - Win 11
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21172339
    clubs
    Poziom 38  
    Ocena: 406
    JaroFon napisał:
    Które ustawienie służy do tego?

Nie posiadam O365, ale w starszych trzeba było zmienić w ustawieniach na (zaz. na czerwono)
    Zrzut ekranu ustawień programu Access z opcjami dokumentów
  • REKLAMA
  • #3 21182705
    JaroFon
    Poziom 23  
    To rozwiązanie jest dobre, jednak nie wiem jak można zrobić tak żeby wybrane okna były zmniejszone od odpowiednich rozmiarów a inne zmaksymalizowane

Dodano po 1 [minuty]:

To rozwiązanie jest dobre i dziękuję za tą podpowiedź, jednak nie wiem jak można zrobić tak żeby wybrane okna były zmniejszone od odpowiednich rozmiarów a inne zmaksymalizowane. Po tym rozwiązaniu wszystkie okna są zminimalizowane
  • REKLAMA
  • #4 21183570
    clubs
    Poziom 38  
    JaroFon napisał:
    jednak nie wiem jak można zrobić tak żeby wybrane okna były zmniejszone od odpowiednich rozmiarów a inne zmaksymalizowane. Po tym rozwiązaniu wszystkie okna są zminimalizowane

Teraz na danym formularzu widok projektu i możesz dostosować wielkość (rozciągając czy zmniejszając formularz), położenie, czy np. przyciski min/max mają być włączone itp.
  • #5 21183848
    JaroFon
    Poziom 23  
    Wiem, teraz mogę rozmiary formularzy dostosować do takich jakich chcę i o to mi właśnie między innymi chodziło, jednak jeżeli na jednym z formularzy kliknę przycisk max to WSZYSTKIE formularze przechodzą w tryb max i to mnie właśnie irytuje, a ja bym chciał żeby rozmiar max włączył się tylko na jednym formularzu (albo tych wybranych), i tego właśnie nie wiem jak zrobić 🥴 a wiem że tak się da ponieważ mam tu inny plik (nie mój) na którym takie coś właśnie jest zastosowane, formularze są zminimalizowane do odpowiednich rozmiarów, a jak wejdę do innego, powiedzmy głównego formularza to jest włączony na max-a
  • #6 21183909
    PRL
    Poziom 41  
    Ocena: 899
    Samo się domyślnie według pomysłu z głowy się nie da. Trza klepać pozycje i rozmiary każdej kontrolki dla danej wielkości okna. Teraz, to jest o wiele łatwiej, niż za czasów DOSa. ;)

Zrzut ekranu z edytora Microsoft Visual Basic z widocznym kodem dotyczącym formularza w projekcie Access.

P.S. Zwróć uwagę, że przycisk maksymalizacji wyłączyłem.
    Załączniki:
    • Nagranie 14.mp4 (620.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21183936
    JaroFon
    Poziom 23  
    No nie wiem, ale u mnie jest coś nie tak, albo ja robię coś nie tak. Dałem w formularzu aby go zmaksymalizowało i taka się dzieje:

Widok kodu VBA z funkcją maksymalizacji formularza w TELOSAL-PRO

...ale to i tak powoduje maksymalizację wszystkich formularzy, i nie wiem dlaczego skoro kod jest wpisany w jeden formularz
  • #8 21183942
    PRL
    Poziom 41  
    Cytat:
    skoro kod jest wpisany w jeden formularz

Bo Akces tak ma. Musisz sam zadbać o to w kodzie. Po maksymalizacji musisz zrobić RESTORE, żeby pozostałe formularzy otwierały się normalnie.
    Robisz maximize, to zrób i restore.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21183958
    JaroFon
    Poziom 23  
    No chyba jeszcze nie bardzo to pojmuję. Na pewno co i tak robię nie tak. Bo jeżeli przy załadowaniu formularza mówię mu że ma dać "MAXIMIZE", to tak się dzieje i mam formularz zmaksymalizowany, ale jeżeli w kodzie kolejnego formularza dam przy załadowaniu "RESTORE" to po załadowaniu tego formularza wszystkie zostają zminimalizowane
  • REKLAMA
  • #10 21183970
    PRL
    Poziom 41  
    Jak Ciebie dobrze rozumiem, to powinieneś zrezygnować maximize/restore i tworzyć formularze różnej wielkości.

P.S. Chce Ci się tworzyć kadry od podstaw, gdy na rynku są gotowce?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 21184566
    clubs
    Poziom 38  
    PRL napisał:
    to powinieneś zrezygnować maximize/restore i tworzyć formularze różnej wielkości.

Tak kiedyś właśnie robiłem, nie chciało mi się programować każdego formularza osobno, to tworzyłem tzw. główny (bez min/max i zablokowany) a pod formularze różnej wielkości coś ala jn.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w programie Access dotyczącej zmniejszenia rozmiaru formularzy, które domyślnie zajmują cały ekran. W odpowiedziach zasugerowano, aby w widoku projektu dostosować wielkość formularza oraz położenie kontrolek. Użytkownik zauważył, że po maksymalizacji jednego formularza, wszystkie inne również przechodzą w tryb maksymalny, co jest frustrujące. Wskazano, że aby uniknąć tego problemu, należy w kodzie formularza po maksymalizacji użyć komendy RESTORE, aby inne formularze mogły otwierać się normalnie. Użytkownik rozważa również tworzenie formularzy o różnych rozmiarach zamiast używania opcji maksymalizacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA