logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kurs na elektryka ELE 02 - jak zdobyć praktykę tylko w weekendy?

autokomputer 02 Sie 2024 20:18 1191 3
REKLAMA
  • #1 21177734
    autokomputer
    Poziom 19  
    Ocena: 45
    Od zawsze przeszkadzało mi, że z elektryki nic nie potrafię zrobić w domu. Pracuje jako programista, jakiś czas temu zauważyłem, że są 2-letnie kursy dla osób, które chcą się przekwalifikować w weekend w szkole kształcenia zawodowego całkowicie finansowane przez miasto. Zapisałem się i za miesiąc rozpoczynam kurs. O tu, specjalność ELE 02
    https://www.ckzwaw.pl/kwalifikacyjne-kursy-zawodowe/

W sumie nie będę się chyba przyznawać tam, że pracuje jako programista bo sami przyznajcie, że to dziwne. :)
    Nie wiem jak taki kurs będzie wyglądać w praktyce, ale orientuje się ktoś czy potem łatwo będzie gdzieś zdobyć praktykę tylko w weekendy żeby się dokształcić od kogoś?

Dodano po 11 [minuty]:

A i moje cele to:
    - samemu dodać w moim mieszkaniu nowe gniazdka w punktach mieszkania, w których ich potrzebuje,
    - samodzielnie podłączyć płytę indukcyjna,
    - móc ustalić miejsce i przyczynę zwarcia

I tego typu rzeczy związane z mieszkaniem
  • REKLAMA
  • #2 21177993
    user64
    Poziom 36  
    Ocena: 695
    To nie wiem czy odpowiedni kurs wybrałeś, bo Montaż, uruchamianie i konserwacja instalacji, maszyn i urządzeń elektrycznych, to jednak trochę inna profesja.
    Tak szczerze, to jeżeli do montażu gniazda elektrycznego w mieszkaniu uważasz, że potrzebujesz kursu, to ty faktycznie informatykiem jesteś i nim zostań.
    Ja szukałbym na OLX gościa co pisze, że zajmuje się elektryką domową i bym do niego zadzwonił i powiedział, że będziesz z nim pracował za darmo, bo chcesz się czegoś nauczyć. Ty mu pomożesz i on tobie pomoże. Nawet jeżeli pierwszy ci powie żebyś spadał, to kolejny pewnie się zgodzi.
  • REKLAMA
  • #3 21178103
    autokomputer
    Poziom 19  
    Ocena: 45
    Ciężko było w ogóle znaleźć jakiś kurs na elektryka, w sumie ten był jedyny dla dorosłych na weekendy.

Zobacze po pierwszym semestrze czy w ogóle mi odpowiada, ale patrząc na plan to wygląda ciekawie:
    - Pracownia elektrotechniki i elektroniki.
    - Pracownia eksploatacji instalacji elektrycznych [instalacje elektryczne].
    - Maszyny i urządzenia elektryczne.
    - Pracownia instalacji elektrycznych montaż instalacji elektrycznych.
    itd.

Losowo po elektrykach nie chcę dzwonić żeby mnie wzięli na przyuczenie, bo nie wiem na kogo trafię. Sam jak wielokrotnie korzystałem z usług "fachowców" to trafiałem na cwaniaczków. A to, że w nazwie kursu mowa o "ELEKTRYK – ELE.02. Montaż, uruchamianie i konserwacja instalacji, maszyn i urządzeń elektrycznych" to chyba bez różnicy, tak czy siak podstawową wiedzę dla każdego elektryka chyba zdobędę :D Mam nadzieję :D
  • #4 21178331
    user64
    Poziom 36  
    Ocena: 695
    Podstawowa wiedza dla takiego elektryka domowego to nie jest rozległa, ot prawo ohma, warto odróżniać napięcie od natężenia (śmieszne może się wydawać, ale dla wielu ludzi prąd to prąd i tyle), obsługa multimetra i rozumienie co mierzysz. Jak to ogarniesz, albo ogarniasz to warto zrobić kurs na uprawnienia SEP, kurs, nie sam egzamin.
    Same warsztaty o których piszesz mogą być ciekawe owszem, jeżeli jednak skupią się na np. silnikach jedynie to będziesz rozczarowany raczej.
REKLAMA