logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Motorola e7i power nie uruchamia się, RescueParty, Uszkodzona pamięć i posypany system?

danioqx 03 Sie 2024 00:21 477 2
REKLAMA
  • #1 21177944
    danioqx
    Poziom 2  
    Witam, mam problem z Motorolą e7i power, rozładowałem go do zera (wiadomo, nie powinno się, ale się zdarza), podłączyłem do ładowania, poczekałem kilka minut, włączyłem, włączał się dłużej niż zwykle, po czym pokazała się tapeta ekranu blokady (ale bez godziny), a potem nagle po kilku sekundach pokazała się animacja włączania (ale nie tak długo), po czym znowu tapeta (czasem się zdarza, że z godziną i całą resztą) i tak w kółko kilka razy, po czym włączyło się to, co jest na zdjęciu, czyli RescueParty, kliknąłem ponów próbę i działo się to, co wcześniej. Może by włączyć tryb awaryjny, ale obawiam się, że to nic nie da, bo system się prawdopodobnie posypał. Aż tak bardzo nie zależy mi, aby telefon dalej działał (ale dobrze by było, aby jednak zaczął działać), priorytetem jest odzyskanie plików. Dodam, że w telefonie nie było absolutnie nic "grzebane" i pamięć była dość mocno zapełniona, ale chyba nie ma to większego znaczenia. Kilka miesięcy temu doszło do błędu, że jedno ze zdjęć miało datę 2200😳, ale nie wiem, czy miało to znaczenie. Podejrzewam, że doszło do uszkodzenia pamięci. Proszę o pomoc, nie wiem, co mam teraz zrobić, na internecie jest dużo porad, ale nie dotyczą one Motoroli, a to zawsze trochę się różni, niewiele, ale jednak, a w dodatku mało konkretne porady. Serwis tylko w ostateczności, jak nic już nie będzie dało się zrobić. Wkrótce, jak będę miał dostęp do komputera, podłączę telefon i może dowiem się czegoś więcej.
    Zrzut ekranu trybu odzyskiwania Androida z komunikatem o błędzie na smartfonie Motorola.
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc @ElektrodaBot
  • REKLAMA
  • #2 21177946
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 926
    danioqx napisał:
    (...) ale jednak, a w dodatku mało konkretne porady. Serwis tylko w ostateczności, jak nic już nie będzie dało się zrobić. Wkrótce jak będę miał dostęp do komputera podłączę telefon i może dowiem się czegoś więcej.
    https://obrazki.elektroda.pl/4176203600_1722637390.jpg
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc
    Witam,

Dziękuję za szczegółowy opis problemu oraz za przesłane zdjęcie ekranu. Komunikat na ekranie wskazuje, że system Android nie może się załadować, a dane mogą być uszkodzone. Oto kroki, które możesz podjąć, aby spróbować odzyskać dane i naprawić telefon:

1. Podłączenie do komputera
    Spróbuj podłączyć telefon do komputera, aby sprawdzić, czy jest rozpoznawany jako urządzenie pamięci masowej. Jeśli tak, spróbuj skopiować ważne pliki na komputer.

1. Podłącz telefon do komputera za pomocą kabla USB.
    2. Sprawdź, czy komputer wykrywa telefon jako urządzenie pamięci masowej.
    3. Jeśli telefon jest wykrywany, spróbuj skopiować potrzebne pliki na komputer.

2. Tryb Recovery i Wipe Cache Partition
    Czasami problemy z systemem Android można rozwiązać, czyszcząc pamięć podręczną systemu (cache partition).

1. Wyłącz telefon.
    2. Naciśnij i przytrzymaj jednocześnie przycisk zasilania i przycisk zmniejszania głośności, aż pojawi się menu trybu recovery.
    3. Używając przycisków głośności, nawiguj do opcji "Wipe Cache Partition" i potwierdź przyciskiem zasilania.
    4. Po zakończeniu procesu wybierz opcję "Reboot System Now".

3. Użycie ADB (Android Debug Bridge)
    Jeśli telefon jest rozpoznawany przez komputer, możesz spróbować użyć narzędzia ADB do odzyskania danych.

1. Ściągnij i zainstaluj ADB oraz Fastboot na swoim komputerze.
    2. Podłącz telefon do komputera w trybie recovery.
    3. Otwórz wiersz poleceń na komputerze i wpisz `adb devices`, aby sprawdzić, czy telefon jest wykrywany.
    4. Jeśli telefon jest wykrywany, użyj polecenia `adb pull /path/to/file/on/device /path/to/destination/on/pc`, aby skopiować pliki.

4. Tryb Fastboot
    Jeśli masz odblokowany bootloader, możesz spróbować użyć trybu Fastboot do naprawy systemu.

1. Wyłącz telefon.
    2. Naciśnij i przytrzymaj jednocześnie przycisk zasilania i przycisk zmniejszania głośności, aby wejść w tryb Fastboot.
    3. Podłącz telefon do komputera i otwórz wiersz poleceń.
    4. Wpisz `fastboot devices`, aby sprawdzić, czy telefon jest wykrywany.
    5. Jeśli telefon jest wykrywany, możesz spróbować wgrać nowy obraz systemu.

5. Reset do ustawień fabrycznych
    Jeśli powyższe kroki nie przyniosą rezultatu, możesz spróbować wykonać reset do ustawień fabrycznych. Pamiętaj, że ta operacja usunie wszystkie dane z telefonu.

1. W trybie recovery wybierz opcję "Wipe Data/Factory Reset".
    2. Potwierdź wybór przyciskiem zasilania.
    3. Po zakończeniu procesu wybierz opcję "Reboot System Now".

6. Serwis
    Jeśli żadne z powyższych rozwiązań nie przyniosą rezultatu, może być konieczne skontaktowanie się z serwisem Motoroli lub zaufanym serwisem GSM. Profesjonalni technicy mają więcej narzędzi i mogą spróbować odzyskać dane z uszkodzonego urządzenia.

Ważne Uwagi
    - Regularnie twórz kopie zapasowe ważnych plików, aby uniknąć podobnych problemów w przyszłości.
    - Unikaj całkowitego rozładowywania baterii, aby zapobiec uszkodzeniom systemu.

Mam nadzieję, że te kroki pomogą Ci odzyskać dane lub przywrócić telefon do działania. Jeśli masz dodatkowe pytania, chętnie pomogę.
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
REKLAMA