logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak uzyskać stały publiczny adres IP z internetem mobilnym na kartę lub UPC/Play?

asymptota 08 Sie 2024 15:01 12120 6
REKLAMA
  • #1 21184356
    asymptota
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Cześć,

Potrzebuję publicznego stałego adresu IP w celu komunikacji/logowania się do pewnego serwera, a właściciel preferuje jedynie opcję dodania adresu IP do białej listy. W efekcie szukam sposobu, by móc podać konkretny adres, który później będę wykorzystywał do komunikacji.

1. Aktualnie korzystam z internetu mobilnego Premium Mobile na kartę. Dostawca nie posiada usługi stałego publicznego adresu IP, a taki właśnie adres jest mi potrzebny.

Zastanawiam się nad czymś typu NordVPN, lub w ogóle jakimś słabiutkim zewnętrznym serwerem tylko na potrzeby tego, by móc wykorzystać go jako portal/teleport/proxy do komunikacji. No i ewentualnie trochę pobawić się na nim w ramach nauki.

2. Za jakiś czas przeprowadzę się do lokalizacji, gdzie jest stałe łącze z UCP/Play, ale również nie ma publicznego stałego adresu IP i raczej niestety uzyskać takiego nie będę mógł od operatora.

Modemorouter dostarczony od operatora to leciwy Technicolor TC7200.U (którego w razie potrzeby może trafić szlag ;) ). Aktualnie to on rozprowadza internet po fizycznych kablach jak i WiFi. Chcę dać za nim jakiś model z gamy Ubiquiti, aby zadbać o szybkość po WiFi, bo TC7200.U jest tutaj wąskim gardłem.

Pytanie, czy posiadając TC7200.U w trybie bridge, a za nim coś z gamy Ubiquiti, pozwoli mi to w jakiś sposób pokombinować, by jednak przypisać publiczny stały adres IP? Wiem, że minusem wprowadzenia TC7200.U w tryb bridge jest to, że pozostaje mi tylko sieć WiFi, ale to jest do przełknięcia.

Czy macie jakieś doświadczenia w tej kwestii? Coś, co warto polecić, czym się zainteresować? Macie pomysł, jak to rozwiązać? Albo co zrobić, żeby rozwiązanie było idealne?

Dziękuję
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21184428
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2499
    Publiczny adres IP, a już tym bardziej stały to oferta limitowana i coraz bardziej deficytowa. Operatorom nie zależy na sprzedaży takich łącz.
    Prawo telekomunikacyjne też jest kulawe i ostatnia jego ogromna aktualizacja też nie wprowadziła wymagań udostępnienia adresu publicznego na żądanie klienta (np IPv6, bo tych przecież nie brakuje).
    Jedyne wyjście, to olewać tych sorzedawców pseudo łączy i znaleźć odpowiedniego operatora. Ewentualnie wykupić te pseudo bezpieczne "publiczne VPN". Jest też opcja po prostu przekierować ruch przez łącze u kogoś z rodziny czy znajomych, którzy mają opcje adresu publicznego i stałego.

Co do tych gdybań o brigde, to masz jakieś złe informacje. Po przedstawieniu czegoś w mostek, to urządzenie z punktu widzenia komunikacji na poziomie protokołu IP zachowuje się jak kawałek przewodu. Więc jakieś gdybanie tylko o WiFi nie ma sensu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21184476
    asymptota
    Poziom 5  
    Opcja przekierowania ruchu raczej odpadnie, bo temat jest ten sam u innych dostawców, po prostu tego nie oferują. No i dodatkowa komplikacja.

Widziałem opcję otrzymania takiego IP w przypadku podpisania umowy na firmę, ale to też średnio mój problem rozwiązuje.

W takiej sytuacji faktycznie, ten VPN tylko po to, by mieć to stałe IP, albo wykupić jakiś serwer z IP. Byle co, aby mieć punkt wyjścia/identyfikacji ze Światem.

Co do WiFi, to bardziej chodziło mi o to, że od tego TC7200.U odchodzą fizyczne kable do urządzeń. Przestawiając go w tryb bridgę i puszczając sygnał na drugie urządzenie, które ma tylko port, by przyjąć sygnał, a nie dzielić po kablach, to pozostaje mi tylko sygnał WiFi.

Dziękuję
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21184524
    IC_Current
    Ocena: 2499
    asymptota napisał:
    Co do WiFi to bardziej chodziło mi o to, że od tego TC7200.U odchodzą fizyczne kable do urządzeń. Przestawiając go w tryb bridgę i puszczając sygnał na drugie urządzenie, które ma tylko port by przyjąć sygnał, a nie dzielić po kablach to pozostaje mi tylko sygnał WiFi.

Chyba nie do końca Cię rozumiem.
    Jak TC ustawisz jako BRIDGE, to możesz do niego podłączyć tylko JEDNO urządzenie (np router że switchem i z AP). Nic więcej nie będzie działać ani przewodowo ani przez WiFi. Wszystkie urządzenia w domu podpinasz wtedy do tego nowego routera czy co tam sobie wstawisz.
    Jak chcesz tylko poprawić zasięg i parametry WiFi, to należy kupić dodatkowe access pointy w liczbie odpowiadającej lokalowi. Choćby te wspomniane Unifi (np U6+).
    Jeśli skorzystasz z usług publicznego VPN, nie potrzebujesz ekstra urządzenia. Wystarczy klient zestawiający tunel wprost z PC.
    Nie rozumiem też do końca admina serwera. Jest wiele skuteczniejszych metod AAA niż tylko filtr IP. Chociaż filtr jest bardzo skuteczny w odsiewaniu i bardzo tani i prosty we wdrożeniu.
    Może pogadasz z tym adminem i wymyślicie coś bardziej współczesnego?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #5 21184646
    KOCUREK1970
    Ocena: 5354
    asymptota napisał:
    Wiem, że minusem wprowadzenia TC7200.U w tryb bridge jest to, że pozostaje mi tylko sieć WiFi, ale to jest do przełknięcia.

Włączenie trybu bridge powoduje, że komunikacja odbywa się tylko przez LAN.
    asymptota napisał:
    UCP/Play, ale również nie ma publicznego stałego adresu IP

Tak na około, nie wyłączać urządzenia operatora z prądu - nie ma gwarancji stałości tego samego publicznego IP, ale zawsze to coś.
    Są tacy, co taki adres publiczny "stały" IP, mieli nawet i 2 lata.
  • REKLAMA
  • #6 21185586
    asymptota
    Poziom 5  
    @KOCUREK1970
    @IC_Current

Co do tematu sieci wewnątrz mieszkania i tego trybu bridge to faktycznie nie wyraziłem się zbyt jasno.

Chciałem z tego TC7200.U zrobić most na swoje urządzenie, które ma zdecydowanie lepsze parametry po WiFi (aktualnie TC7200.U po WiFi jest wąskim gardłem), w tym celu chcę zakupić coś z gamy UBIQUITI. A po prostu by zainstalować to urządzenie w idealnym miejscu pod kątem dystrybucji sygnału, muszę je zainstalować w miejscu, gdzie dochodzi jedynie 1 kabel od TC7200.U, więc z tego powodu mówiłem, że pozostanie mi tylko WiFi, bo już więcej nic tam nie podepnę.
    Jednak tak jak wspomniał @IC_Current, zapewne lepszą opcją będzie pozostawienie tego TC7200.U tak jak jest i po prostu dodanie UBIQUITI jako access pointa. LAN pozostanie jak był, a po prostu urządzenia WiFi będą łączyć się do UBIQUITI.

Wracając do tematu przewodniego, czyli publicznego i statycznego IP.

KOCUREK1970 napisał:
    Tak na około, nie wyłączać urządzenia operatora z prądu - nie ma gwarancji stałości tego samego publicznego IP, ale zawsze to coś.
    Są tacy, co taki adres publiczny "stały" IP, mieli nawet i 2 lata.

Niestety odpada, za często mam zaniki prądu, nie mówiąc o tym, że jak przyjdzie wiadomość SMS o tym, że została wystawiona faktura lub dokonałem płatności (operator mobilny przesyła mi smsy na ten nr, który wykorzystuję w modemie), to rozłącza mi neta i muszę się na nowo połączyć.
    Administrator maszyny docelowej nie będzie skory na częste aktualizowanie mojego IP, z którego mam mieć dostęp.

IC_Current napisał:
    Nie rozumiem też do końca admina serwera. Jest wiele skuteczniejszych metod AAA niż tylko filtr IP. Chociaż filtr jest bardzo skuteczny w odsiewaniu i bardzo tani i prosty we wdrożeniu.
    Może pogadasz z tym adminem i wymyślicie coś bardziej współczesnego?

Myślę, że wygrała prostota i łatwość w połączeniu z tym, że firmie zarządzającej infrastrukturą się po prostu nie chciało i robili bare minimum, by spełnić wymagania w kontrakcie, przy jednoczesnym jak najmniejszym nakładzie $.
    W planach jest podjęcie tego tematu i zmiana aktualnego podejścia.

Finalnie zdecydowałem się na wykupienie VPS na OVH. Ma stałe i publiczne IP, podziała mi za proxy/teleport na docelowy host i przy okazji trochę się tam będę mógł pouczyć/pobawić - wiem, że są tańsze piaskownice jak np. mikrus, ale one mają dzielony IP i niestety w tym przypadku by się nie sprawdził.

Dziękuję za pomoc.
  • #7 21187193
    asymptota
    Poziom 5  
    Zakupiłem VPS.

Niestety dostawca internetu nie oferuje możliwości wykupu publicznego IP, nie mówiąc już o tym, by było statyczne.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na uzyskanie stałego publicznego adresu IP w celu komunikacji z serwerem, jednak jego obecny dostawca internetu mobilnego, Premium Mobile, nie oferuje takiej usługi. Rozważa opcje takie jak VPN (np. NordVPN) lub wykupienie serwera VPS, aby uzyskać stały adres IP. W przyszłości planuje przeprowadzkę do lokalizacji z łączem UPC/Play, które również nie zapewnia publicznego stałego IP. W dyskusji poruszono również kwestie związane z trybem bridge na routerze Technicolor TC7200.U oraz możliwościami poprawy zasięgu WiFi poprzez urządzenia Ubiquiti.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA