logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić limity prędkości dla urządzeń na Funbox 6 od Orange?

Qubizz 08 Sie 2024 21:37 597 2
REKLAMA
  • #1 21184919
    Qubizz
    Poziom 2  
    Witam, mam pytanie dotyczące mojego problemu z światłowodem od Orange. 2 dni temu dostarczono mi router światłowodowy Funbox 6 oraz dekoder i wszystko super, równo 600 mb/s śmiga znakomicie. Ale mam też kompa podłączonego kablem do routera i gdy sobie pykalem w gierki na TV, dekoderze nie dało się nic oglądać, bo PC ciągnął całego neta, a dekoder nie jest kablem połączony. I chodzi mi o to, czy mogę ustawić limity mb/s dla poszczególnych urządzeń w jakiś sposób, czy jakoś inaczej zaradzić.

Spoiler:
    Nie chcę ciągnąć kabla od routera do dekodera, bo firma Nexera, która montowała sam kabel światłowodowy, połączyła go na drugim końcu domu i bym potrzebował z 60 m kabla, by to miało ręce i nogi.

Przepraszam za moje bezsensowne gadanie i dziękuję za jakąkolwiek pomoc odpowiedź.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21185103
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2509
    Qubizz napisał:
    gdy sobie pykalem w gierki na tv dekoderze nie dalo się nic oglądać bo pc ciągnął całego neta a dekoder nie jest kablem połączony.

Niemożliwe. Gierka to ok 1Mbps transmisji. Strumieniowanie gry z Nvidi i podobnych to max 30Mbps. Do 600 jednak sporo brakuje.
    Przyczyną musi być coś innego (może się coś aktualizowało w tle).
    Trzeba też sprawdzić poziom sygnału WiFi w pobliżu dekodera (a może być tragiczny, skoro piszesz o potrzebie aż 60m przewodu).
    Ogólnie do dużego domu jeden Funbox się nie nadaje. Skoro masz Nexerę, to masz też terminal ONT. Kup własny sprzęt i zrób porządnie sieć w domu - router i kilka AP z roamingiem (np UBQ Unifi).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21185161
    Qubizz
    Poziom 2  
    Problem rozwiązany, błąd od Orange, ponieważ nie było tych 600 MB, tylko było 100. Nie mam pojęcia jak, ale teraz jest dobrze.

Wezmę pod uwagę tę sieć domową, którą mógłbym zrobić przemyśle.
    Dzięki bardzo za jakąkolwiek pomoc. :D
REKLAMA