logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piekarnik Siemens HN678G4S101 - Wyłącza się przy starcie samoczyszenia (Pyroliza), brak błędów

cool_kuba 09 Sie 2024 12:15 1077 17
REKLAMA
  • #1 21185331
    cool_kuba
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Samoczyszczenie (Pyroliza) w piekarniku Siemens HN678G4S1/01 powoduje wyłączenie się urządzenia.

(Video w załączniku bo mi nie działa to)

Po wyciągnięciu zbiornika na wodę i zamknięciu obudowy piekarnik cyka 2-3 razy (jakby zamykał jakieś przekaźniki) i się po prostu wyłącza, nie wyskakują żadne błędy. Zapytałem pomoc i oni stwierdzili że może to być problem z blokadą drzwi ale blokada drzwi działa bo można ją uruchomić przy blokadzie rodzicielskiej.

Byłbym bardzo wdzięczny z pomysły co mógłbym sprawdzić.
    Ciekawi mnie jak to wygląda w takich urządzeniach, czy można jakoś odczytać błędy nie wyświetlane dla użytkownika? (coś jak OBD w samochodzie)
    Jeśli ma ktoś dostęp do schematu / service manual-a to byłbym bardzo wdzięczny.

Ja znalazłem service manual chyba jednak do innej kuchenki bo opisuje jakiś inny typ czyszczenia ale załączam go tutaj jeśli komuś mógł by się przydać

Pozdrawiam,
    Jakub Kidawa
    Załączniki:
    • Pyroliza_nie_uruchamia_sie1.mp4 (10.58 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • hn678g4s1_Service_manual.pdf (3 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21185437
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1586
    cool_kuba napisał:
    Ciekawi mnie jak to wygląda w takich urządzeniach, czy można jakoś odczytać błędy nie wyświetlane dla użytkownika? (coś jak OBD w samochodzie)

Można poprzez DBus2 oraz iService ...

Ilustracja przedstawiająca schematyczny widok wnętrza piekarnika w interfejsie oprogramowania do monitorowania.

cool_kuba napisał:
    Byłbym bardzo wdzięczny z pomysły co mógłbym sprawdzić.

To dosyć drogi piekarnik, nie lepiej oddać do Boscha? Paradoksalnie można w środku bardzo wiele popsuć xD
  • #3 21185506
    cool_kuba
    Poziom 12  
    Dziękuję bardzo za odpowiedź, rzeczywiście znalazłem iService w service manualu, ale żeby się do tego dobrać trzeba mieć kilka adapterów i SW od Boscha.
    Chciałbym najpierw sam spróbować coś wyczyścić/prze lutować przed zadzwonieniem po specjalistę. Mieszkam za granicą i nie sądzę że są tu jakieś inne opcje niż oficjalny serwis Siemensa, nie pytałem się o cenę takiej wizyty ale może może się okazać że nie będzie to opłacalne bo piekarnik kupiłem używany.
    Dopytałem się w serwisie o co chodzi z tymi drzwiami i powiedzieli mi że może być to problem z sensorem zamknięcia/zablokowania drzwi a nie z samym mechanizmem.
    Jednak nie mogą mi powiedzieć gdzie ten sensor się znajduje ani jak do niego się dostać.

Był bym wdzięczny za wskazówki gdzie taki sensor może się znajdować?
  • REKLAMA
  • #4 21190831
    mariukonie
    Poziom 31  
    Ocena: 376
    Do pirolizy musisz wyjąć wszystkie chromowane półki i boczne zaczepy. Jest czujnik na obecność prowadnic i z nimi się nie włączy czyszczenie. I muszą być poza piekarnikiem, bo jeśli je zostawisz, to zniszczą się od wysokiej temperatury.
    Spróbuj bez nich włączyć czyszczenie.

Tak na marginesie to lepiej w ogóle tej funkcji nie używać, dłużej będziesz się cieszyć urządzeniem.

W ogóle jest uszczelka na drzwiach bo na wideo wygląda jakby jej brakowało?
  • #5 21190850
    AsReeX
    Poziom 40  
    mariukonie napisał:
    Do pirolizy musisz wyjąć wszystkie chromowane półki i boczne zaczepy. Jest czujnik na obecność prowadnic i z nimi się nie włączy czyszczenie. I muszą być poza piekarnikiem, bo jeśli je zostawisz, to zniszczą się od wysokiej temperatury.

To jedna z tych porad, które nie mają zbyt wiele wspólnego ze stanem faktycznym.

Dodano po 7 [minuty]:

mariukonie napisał:
    Jest czujnik na obecność prowadnic i z nimi się nie włączy czyszczenie.

Tak? Gdzie on jest i w jaki sposób działa ... akurat mam w domu piekarnik z tej samej rodziny i niczego takiego sobie nie przypominam.
  • #6 21191060
    mariukonie
    Poziom 31  
    Ocena: 376
    Co ci będę tłumaczył, to groch o ścianę?
    @cool_kuba Zrób tak, jak napisałem i daj znać.
  • #7 21191106
    cool_kuba
    Poziom 12  
    Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, tak uszczelka jest na drzwiach tylko jest czarna.
    Co do wyjęcia szyn to w instrukcji jest napisane:
    "Before cleaning starts, remove the water tank from the appliance. ~ "Steam" on page 23
    The shelf supports and pull-out rails can also be
    cleaned at the same time. Remove the any coarse food remnants manually before starting the cleaning function"
    Zbiornik wody wyciągnąłem, więc wygląda na to że powinno działać ale spróbuję wyjąć i dam znać czy coś pomogło.

Co do używania tej funkcji to czytałem że jest to super sprawa do łatwego wyczyszczenia piekarnika. Teraz chciałem tylko sprawdzić czy wszystko działa bo jak pisałem kupiłem piekarnik używany.
  • #8 21195959
    cool_kuba
    Poziom 12  
    @mariukonie sprawdziłem i po wyjęciu wszystkiego z środka nadal pyroliza wyłącza się tak jak wcześniej (video załączone)

@AsReeX Czy u ciebie też pojawia się komunikat żeby wyciągnąć zbiornik na wodę przed uruchomieniem pyrolizy nawet jak już go nie ma?

Może z tym jest jakiś problem

Pozdrawiam!
    Załączniki:
    • 20240819_121849.mp4 (60.39 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #9 21196014
    AsReeX
    Poziom 40  
    Komunikat pojawia się zawsze - nawet jeśli zbiornika nie ma.

Wypadałoby sprawdzić co piekarnik pokazuje w trybie serwisowym, natomiast nie zrozum mnie źle ... ale to drogi, flagowy model. Bosch dba o serwisantów, sporządza świetne instrukcje serwisowe, które nie krążą w Internecie i cokolwiek na ten temat będzie Ci trudno znaleźć.

Mogę się popatrzeć do papierów, natomiast to już na PW i wiadomo .. :)
  • #10 21196039
    cool_kuba
    Poziom 12  
    Dziękuję!
    Rozumiem że do wejścia w tryb serwisowy potrzeba adaptera DBus2 i software od Bosch/Siemens?
    Jeszcze coś popróbuje a jak nic mi się nie uda to będę się kontaktował albo ściągnę serwisanta.
    Jak ktoś ma jeszcze jakiś pomysł co mógłbym spróbować to proszę o podpowiedź.
  • REKLAMA
  • #11 21196050
    AsReeX
    Poziom 40  
    cool_kuba napisał:
    Rozumiem że do wejścia w tryb serwisowy potrzeba adaptera DBus2 i software od Bosch/Siemens?

Można uruchomić z poziomu wyświetlacza (właściwą kombinacją przycisków).

cool_kuba napisał:
    Jeszcze coś popróbuje a jak nic mi się nie uda to będę się kontaktował albo ściągnę serwisanta.

Radzę uważać bo części do tanich nie nalezą.
  • #12 21205564
    cool_kuba
    Poziom 12  
    Jeśli ktoś wie jak wejść do "service mode" tej kuchenki to proszę o informację
    .Próbowałem już trzymać po kilka sekund wszystkie kombinacje przycisków z przyciskiem menu gdy kuchenka jest włączona oraz przy włączaniu ale nie umiem wywołać tego sekretnego menu. Interfejs wygląda tak:
    Panel interfejsu kuchenki z pokrętłem na środku i wyświetlaczem pokazującym Quiche, Tarte.
  • #13 21263034
    cool_kuba
    Poziom 12  
    Nadal poszukuję sposobu na wejście do trybu serwisowego
  • REKLAMA
  • #14 21263184
    AsReeX
    Poziom 40  
    Dziadek wiedział nie powiedział, a to było tak!
  • #15 21264526
    cool_kuba
    Poziom 12  
    AsReeX napisał:
    Dziadek wiedział nie powiedział, a to było tak!

Rozumiem że Pan pomaga tylko po uiszczeniu opłaty, jednak 150PLN za sposób wejścia do trybu serwisowego, który może będzie działać i tylko pomoże określić źródło problemu to trochę przesada.
  • #16 21264600
    AsReeX
    Poziom 40  
    Gdzieś kończy się pomoc, a zaczyna biznes...

Później krąży to w necie i zabiera chłopakom robotę xD
  • #17 21264922
    cool_kuba
    Poziom 12  
    AsReeX napisał:
    Gdzieś kończy się pomoc, a zaczyna biznes...

Później krąży to w necie i zabiera chłopakom robotę xD

Jeśli straci Pan prace kiedy producenci zostaną zmuszeniu do publikacji dokumentacji serwisowych to lepiej niech Pan nie czyta o dyrektywie UE 2024/1799 "Right to Repair"
    Fora jak elektroda są po to żeby złamać monopol producenta na naprawy, nie po to żeby zarabiać na tej praktyce.
  • #18 21318270
    cool_kuba
    Poziom 12  
    AsReeX napisał:
    Komunikat pojawia się zawsze - nawet jeśli zbiornika nie ma.
    ...

Po kilku miesiącach spróbowałem włączyć samoczyszczenie i zadziałało bez problemów. Nic nie naprawiałem ale zbiornik wody był cały czas wyciągnięty i teraz komunikat proszący o wyciągnięcie zbiornika nie pojawił się!
    Według mnie wygląda na że jest jakiś czujnik obecności zbiornika z wodą i to ten czujnik nie pozwalał na włączenie samoczyszczenia.

Czy wie ktoś jak działa i wygląda czujnik obecności zbiornika z wodą w tym piekarniku albo innych Siemens/Bosch?

Podsumowanie tematu

✨ Piekarnik Siemens HN678G4S1/01 wyłącza się samoczynnie podczas uruchamiania funkcji samoczyszczenia (pyrolizy) bez wyświetlania błędów. Problem może być związany z czujnikiem obecności zbiornika na wodę, który blokuje start pyrolizy, mimo że zbiornik jest wyjęty – piekarnik nadal wyświetla komunikat o konieczności jego wyjęcia. Wskazano, że w urządzeniu może występować czujnik zamknięcia lub blokady drzwi, jednak lokalizacja i dostęp do tego sensora nie są znane. Próby wejścia w tryb serwisowy w celu diagnostyki wymagały adaptera DBus2 i oprogramowania Bosch/Siemens, a także znajomości kombinacji przycisków, które nie zostały jednoznacznie ustalone przez użytkowników. Usunięcie półek i prowadnic, które mogą blokować pyrolizę, nie rozwiązało problemu. Po kilku miesiącach użytkowania samoczyszczenie zadziałało poprawnie bez pojawiania się komunikatu o zbiorniku, co sugeruje problem z czujnikiem obecności zbiornika na wodę. Dyskusja podkreśla trudności w dostępie do dokumentacji serwisowej oraz konieczność korzystania z autoryzowanego serwisu ze względu na złożoność i koszt części.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA