logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie kolumny głośnikowe do Yamaha A-S201 do pokoju 10m2?

filon8627 09 Sie 2024 20:13 1296 9
REKLAMA
  • #1 21185789
    filon8627
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam.
    Posiadam taki sprzęt:
    Kolumny Indiana Line Tesi 261,Yamaha Cd-S303,wzmacniacz Yamaha A-S201,
    wszystko kupione w sklepie nowe nie używane,oczywiście do użytku domowego.
    Na ten sprzęt mam swój pokój o wielkości 10m(jakby 2m na 5m).
    Potrafię słuchać każdej muzyki i mam takie pytanie.
    Myślę nad wyminą kolumn głośnikowych na jakieś lepsze.
    No właśnie nie wiem jakie.
    Budżet, szczerze sam nie wiem, może z 1500zł za sztukę.
    I nie wiem czy to mają być większe czy mniejsze?
  • REKLAMA
  • #2 21185984
    rach_UMK
    Poziom 32  
    Ocena: 397
    10m2 to malutki pokój, każde markowe ze średniej półki podstawkowe poradzą sobie.
    A czego Tobie brakuje, że chcesz wymienić kolumny?
    Napiszę Ci, że ta Yamaha nie grzeszy super brzmieniem, więc mam wątpliwości czy uzyskasz pożądany skok jakościowy w brzmieniu po wymianie kolumn.
    Za 1500 zł za sztukę to koledzy już mogą coś podpowiedzieć, ale powinieneś więcej napisać o swoich odczuciach przy obecnym sprzęcie i czego oczekujesz po wymianie kolumn.
  • REKLAMA
  • #3 21186148
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3837
    filon8627 napisał:
    Myślę nad wyminą kolumn głośnikowych na jakieś lepsze.
    Indiana Line Tesi 261 to wcale nie jest najgorszy wybór w tym budżecie. Pewnie nie są to kolumny wybitne ani idealne, ale na początek trudno wskazać inne (nowe), które w tym układzie zagrają bez wątpienia lepiej. Dla mnie, największe ich wady to niezbyt wysoka rozdzielczość, bardzo przecięta stereofonia i muzykalność oraz tendencja do dudnienia, co jest szczególnie uciążliwe w niektórych nagraniach. Ale w na tej półce cenowej nie znam żadnych kolumn, które byłyby pozbawione wad. Chyba, że weźmiemy pod uwagę także kolumny używane?

Ale od początku. Czy Indiana Line Tesi 261 na pewno są poprawnie ustawione? Mniej więcej za jedną trzecią efektów akustycznych odpowiada pomieszczenie oraz ustawienie kolumn. Kolejna jedna trzecia to mogą być kwestie związane z sygnałem ze źródła (transmisja z telefonu czy podłej jakości okablowanie). Jest jeszcze sam wzmacniacz... Może się więc okazać, że wymiana kolumn na inne przyniesie w tym układzie znikome korzyści lub zwyczajnie nie zauważysz zmiany.

Na początek proponuję dokładnie opisać czego brakuje akustycznie w obecnie używanym systemie i czego właściwie oczekujesz. Warto też poeksperymentować z ustawieniem kolumn, czyli trochę "pochodzić" ze sprzętem. No i sprawdzić, czy w tym pokoju są możliwe korekty własności akustycznych pomieszczenia - czasem da się to zrobić niewielkim kosztem i nakładem pracy. Jak to zawiedzie, dopiero wtedy warto szukać nowych kolumn.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21186190
    filon8627
    Poziom 8  
    Kolumny mam rozmieszczone po bokach od monitora komputerowego,
    bo też służą mi do odsłuch dźwięku przy grach,
    w pokoju na ścianach mam meble no i jedno okno,
    ale co tutaj można wygłuszyć to chyba jedynie sufit.
  • #5 21189359
    rach_UMK
    Poziom 32  
    Ocena: 397
    @filon8627 Wybiórczo odpowiadasz na zadane zagadnienia. Trzeba zgadywać.
    A tak tylko można wybiórczo można odpowiedzieć: nie potrzebujesz zestawu audio domowego, lecz aktywnych monitorów bliskiego pola.
    I nadal aktualne pytanie! Nic nie napisałeś co Ci się nie podoba, co akustycznie, w brzmieniu chcesz osiągnąć po zmianie?
  • REKLAMA
  • #6 21189411
    Mobali
    Poziom 43  
    filon8627 napisał:
    Kolumny mam rozmieszczone po bokach od monitora komputerowego...
    Przy tak niewielkiej odległości od słuchacza, dość wątpliwym pomysłem jest używanie typowych podstawkowych kolumn stereo jako głośników komputerowych i oczekiwanie wybitnych efektów. Kolumny Indiana Line Tesi 261 nie są złym wyborem w tym budżecie, ale należy je przede wszystkim odpowiednio ustawić. Zgodnie ze złotą zasadą trójkąta równobocznego, rozstawienie kolumn i ich odległość od słuchacza powinny być podobne, a te wartości wynoszą około 2-3 m (dla tych kolumn). To niezwykle istotne, głównie dla prawidłowej reprodukcji efektów stereofonii. W Twoim przypadku ustawienie jest zdecydowanie zbyt wąskie, co bez wątpienia prowadzi do "stłoczenia" źródeł pozornych. W efekcie przekaz zlewa się w "papkę", a słuchacz ma wrażenie, że wszystkie instrumenty są odtwarzane w jednym punkcie. Część przekazu gubi się, ponadto, pojawiają się zaburzenia związane z przestrzennością i głębią, muzyka może "męczyć", jest nieciekawa...

Kolejne spore problemy mogą wynikać z ustawienia kolumn na biurku wokół monitora - to bardzo złe miejsce. Pomijając opisane wyżej zdecydowanie zbyt wąskie rozstawienie, Indiana Line Tesi 261 to są typowe kolumny podstawkowe. Nie powinny więc stać na biurku, ale na specjalnych podstawkach (standach). Odpowiednie wyniesienie gwarantuje nie tylko odpowiednią odległość od podłogi i sufitu, ale przede wszystkim ogranicza niepotrzebne drgania i zapewnia odpowiednią przestrzeń wokół kolumny. A także to, że wypromieniowywany dźwięk nie będzie niczym zakłócany (na przykład blatem biurka, jak w Twoim przypadku). Nawet niewielkie wyniesienie kolumn ponad blat i ustawienie ich na miękkich podkładkach o wysokości 20-40cm powinno poprawić brzmienie, w szczególności jeśli chodzi o kontrolę basu.

Znacznie lepszym pomysłem będzie więc użycie przyzwoitych monitorów bliskiego pola, które zdecydowanie lepiej sprawdzą się w zastosowaniach z komputerem. Tego typu konstrukcje są przeznaczone do ustawienia zdecydowanie bliżej. Czyli mogą "pracować w mniejszym trójkącie", nawet w rozstawieniu około 1-1,5 metra. W ten sposób uzyskasz zdecydowanie lepsze efekty, niż w przypadku typowych "szerszych" stereofonicznych kolumn podstawkowych. Ponadto, wybierając zestawy aktywne, połączenie z komputerem, obsługa, czy korekta parametrów będzie zdecydowanie prostsza. Rozejrzyj się więc wśród takich produktów jak Edifer, Adam Audio, Sonodyne, Genelec, itp. Sprawdź dostępne modele, dopasuj do posiadanego budżetu i wybierz coś. Oczywiście przed ostateczną decyzją najlepiej kolumny zamówić do domu i starannie odsłuchać porównując z posiadanym systemem. A jeśli okażą się niezadowalające odesłać i spróbować kolejnych.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21192925
    Mobali
    Poziom 43  
    Tak, to jeden z modeli standów pod kolumny. Podkreślam, że poza standami niezbędne jest także poprawne ustawienie kolumn w pomieszczeniu. Przestrzeń wokół monitora to zbyt mało. Zamiast więc wydawać kilkaset złotych na standy, lepiej kupić monitory bliskiego pola, które lepiej sprawdzą się przy zestawie komputerowym.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #9 21193320
    filon8627
    Poziom 8  
    Mobali napisał:
    Tak, to jeden z modeli standów pod kolumny.

kolumny się stawia bezpośrednio na stand czy pomiędzy trzeba włożyć gąbkę?
    Mobali napisał:
    Przestrzeń wokół monitora to zbyt mało.

mogą stać dalej od monitora abym słyszał dźwięk z gry
  • #10 21193385
    Mobali
    Poziom 43  
    filon8627 napisał:
    kolumny się stawia bezpośrednio na stand czy pomiędzy trzeba włożyć gąbkę?
    Wiele standów ma już zintegrowane wyściółki (piankowe, mikroguma, itp)
    filon8627 napisał:
    mogą stać dalej od monitora abym słyszał dźwięk z gry
    Tak, kolumny powinny być rozstawione znacznie szerzej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada zestaw audio składający się z kolumn Indiana Line Tesi 261, odtwarzacza Yamaha CD-S303 oraz wzmacniacza Yamaha A-S201, przeznaczony do pokoju o powierzchni 10 m². Zastanawia się nad wymianą kolumn na lepsze, jednak nie jest pewien, jakie modele wybrać w budżecie do 1500 zł za sztukę. W dyskusji podkreślono, że kolumny Indiana Line Tesi 261, mimo swoich wad, są odpowiednie w tym przedziale cenowym, ale ich ustawienie oraz akustyka pomieszczenia mają kluczowe znaczenie dla jakości dźwięku. Sugerowano również rozważenie aktywnych monitorów bliskiego pola jako alternatywy, ze względu na niewielką odległość od słuchacza. Użytkownik został poinformowany o konieczności poprawnego ustawienia kolumn oraz ewentualnym użyciu standów, aby poprawić jakość dźwięku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA