logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć cyfrowy sterownik do pieca Vitopend 100 zamiast Siemens RAA20?

danutabaa 10 Sie 2024 08:13 459 3
  • #1 21186072
    danutabaa
    Poziom 5  
    Witam

Posiadam w mieszkaniu piec dwufunkcyjny Vitopend 100. Obecnie w przedpokoju mam zamontowany sterownik Siemens RAA20. Chciałbym zastąpić go cyfrowym i podłączyć go w to samo miejsce, więc interesuje mnie typowo przewodowy. I tu się zaczyna problem... rozebrałem obecny sterownik, który jest na ścianie i ze ściany wychodzą 4 przewody: pomarańczowy, 2 białe i niebieski. Pomarańczowy jest podłączony do złącza L, oba białe do Y1 oraz Y2, niebieski wisi luzem. Wszystkie sterowniki pokojowe, które oglądałem, mają podłączenie na 2 przewody i zasilane są bateriami. Może ktoś mnie nakierować, jak powinienem to podłączyć, żeby piec działał prawidłowo? Chciałbym sterownik, który można zaprogramować godzinowo (w dzień i w nocy różne temperatury), oraz taki, który ma histerezę poniżej 1 stopnia. Polecicie coś fajnego i powiecie, jak to podłączyć? Patrzyłem np. na model Euroster 2026, ma regulację histerezy, regulację dzień noc itd., także by mi pasował, tylko zagadka, jak to podłączyć? :) W załączniku wrzucam zdjęcia panelu z mojego pieca gazowego oraz zdjęcia sterownika
    Jak podłączyć cyfrowy sterownik do pieca Vitopend 100 zamiast Siemens RAA20? Jak podłączyć cyfrowy sterownik do pieca Vitopend 100 zamiast Siemens RAA20? Jak podłączyć cyfrowy sterownik do pieca Vitopend 100 zamiast Siemens RAA20? Jak podłączyć cyfrowy sterownik do pieca Vitopend 100 zamiast Siemens RAA20? Jak podłączyć cyfrowy sterownik do pieca Vitopend 100 zamiast Siemens RAA20? Jak podłączyć cyfrowy sterownik do pieca Vitopend 100 zamiast Siemens RAA20? Jak podłączyć cyfrowy sterownik do pieca Vitopend 100 zamiast Siemens RAA20? Jak podłączyć cyfrowy sterownik do pieca Vitopend 100 zamiast Siemens RAA20? Jak podłączyć cyfrowy sterownik do pieca Vitopend 100 zamiast Siemens RAA20? Jak podłączyć cyfrowy sterownik do pieca Vitopend 100 zamiast Siemens RAA20?

Dodano po 1 [minuty]:

Aha, zapomniałbym, model mojego pieca to Vitopend 100 WHE4
  • #2 21186164
    mariuz2
    Poziom 19  
    Ocena: 65
    Podłącz tylko Y1 I Y2,powinno działać.
  • #3 21186907
    danutabaa
    Poziom 5  
    >>21186164

A bardziej powinno czy bardziej na pewno będzie to działać? Nie chciałbym niczego spalić niechcący ;)
  • #4 21202843
    danutabaa
    Poziom 5  
    mariuz2 napisał:
    Podłącz tylko Y1 i Y2, powinno działać.

Prośba na przyszłość - jeśli nie jesteś czegoś pewny, nie wprowadzaj w błąd i nie doradzaj innym. W moim przypadku zaproponowane przez ciebie podłączenie szkód by nie narobiło, bo by po prostu sterownik nie zadziałał, ale przy twoich brakach w wiedzy i dzięki twoim poradom ktoś inny mógłby sobie krzywdę zrobić. Także zostaw podłączenia innym, jednak mądrzejszym od siebie i zajmij się zbieraniem znaczków.
    Dla potomnych: do podłączenia uniwersalnego sterownika użyłem tylko kabla pomarańczowego L oraz białego Y1. Y2 to przewód od chłodzenia, który w sterownikach służących do ogrzewania nie jest używany.
REKLAMA