logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmiana skrótów klawiaturowych dla polskich znaków w Windows 10 - jak przywrócić?

deothor1 11 Sie 2024 16:16 636 9
REKLAMA
  • #1 21187594
    deothor1
    Poziom 2  
    Jeden z programów (nie wiem który) zmienił sposób pisania polskich znaków. Zamiast L-alt znak = polski znak, teraz to ctrl alt albo czasami tylko prawy alt. Jak to naprawić?

Win10
    Język Polski
    Klawiatura Polski (programisty)

Nie mam innych języków/klawiatur. Błagam o pomoc :(
  • REKLAMA
  • #2 21187813
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10425
    Odinstaluj wszystkie programy po jednym i sprawdzaj czy zacznie dzialac, nie wiem co innego mogolbys zrobic.
  • #3 21188209
    deothor1
    Poziom 2  
    próbowałem, niestety ta zmiana została :/
  • REKLAMA
  • #4 21188231
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Pod linuksem liveusb lub innym systemem dziala wszystko poprawnie?
  • REKLAMA
  • #5 21188400
    deothor1
    Poziom 2  
    nie wiem bo... nigdy tego nie sprawdzałem. nawet nie mam pojecia jak :S

nie ma jakiegos programu, który sprawdza pochodzenie keybindów czy który program kiedy ingeruje?
  • #6 21188428
    Kolobos
    Spec od komputerów
    > nie wiem bo... nigdy tego nie sprawdzałem. nawet nie mam pojecia jak :S

Dobrze, ze masz dostep do internetu, zawsze mozesz sie dowiedziec jak, przeciez masz mase stron z instrukcjami, lacznie z filmami na YT, wiec nie musisz miec pojecia tylko obejrzec i wykonac. Tak najlatwiej sprawdzisz czy to nie wina klawiatury.

Co do samych skrotow to po deinstalacji programu skroty powinny sie usunac.

Zamiesc w zalaczniku logi z FRST, ze skanowania (addition oraz frst.txt).
  • #7 21188462
    jajacek44
    Poziom 26  
    Ocena: 169
    To chyba normalne ustawienia klawiatury na (ogonki) .
    U mnie po instalacji Windows polskie znaki diakrytyczne wchodzą z prawym ALT lub lewy ALT+CTRL .
  • REKLAMA
  • #8 21188546
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Fakt, prawy alt+znak to normalne zachowanie, wychodzi na to, ze autor nie ma czego przywracac bo wszystko jest ok.
  • #9 21190433
    deothor1
    Poziom 2  
    tak długo używałem wyłącznie lewego altu do niektórych polskich znaków, że weszło mi to w nawyk. Wiem też, że to działało dosłownie jeden dzień wcześniej.

kolobos, dzięki za próbę pomocy i nie: wszystko nie jest ok.
  • #10 21190453
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Watpliwe, lewy alt+litera wywoluje opcje w programach, a nie polskie znaki, bylo tak od zawsze. Chyba, ze miales ustawiony jakis inny uklad klawiatury, nie polski programisty.

Ewentualnie jakies mapowanie prawego alt'a pod prawym: https://forum.pclab.pl/topic/968985-polskie-znaki-lewy-alt/ ale nigdy nie byla to domyslna opcja pod Windows.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nieprawidłowym działaniem skrótów klawiaturowych do polskich znaków w systemie Windows 10, gdzie zamiast lewego Alt, do wprowadzania znaków diakrytycznych używany jest prawy Alt lub kombinacja Ctrl + Alt. Użytkownik próbował odinstalować programy, ale problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie ustawień klawiatury oraz możliwość, że zmiana wynika z innego układu klawiatury. Wskazano również, że lewy Alt nie jest standardowo używany do wprowadzania polskich znaków w systemie Windows. Użytkownik podkreśla, że wcześniej wszystko działało poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA