logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

JBL Xtreme 3 - prawe głośniki nie grają, trzeszczenie i cichszy dźwięk

sebster191 11 Sie 2024 21:52 594 1
REKLAMA
  • #1 21188071
    sebster191
    Poziom 2  
    Witam
    Posiadam głośnik JBL Xtreme 3 i wczoraj podczas słuchania muzyki czasami trzeszczał, grał ciszej i potem wszystko wracało do normy. Dzisiaj włączam głośnik i zauważyłem, że coś jest nie tak, więc rozkręciłem głośnik i okazało się, że prawe głośniki nie grają, są sprawne, bo podłączałem na zmianę.
    Widok wnętrza głośnika JBL Xtreme 3 z widoczną płytką elektroniczną. JBL Xtreme 3 bez obudowy trzymany w ręku, ukazujący wnętrze i głośniki. Płyta drukowana głośnika JBL Xtreme 3 z elementami elektronicznymi. Wnętrze głośnika JBL Xtreme 3 z widoczną płytą elektroniczną. Widok płyty głównej głośnika JBL Xtreme 3 z widocznymi elementami elektronicznymi. Zbliżenie na płytkę drukowaną głośnika JBL Xtreme 3. Płyta główna głośnika JBL Xtreme 3 z widocznymi elementami elektronicznymi.
    Tutaj więcej zdjęć dołączam
  • REKLAMA
  • #2 21189383
    rach_UMK
    Poziom 32  
    Ocena: 398
    Trudno wskazać jakąś radę. Schematy niedostępne, ale jeden kanał Ci chodzi poprawnie, więc można porównywać. Wyrysować ścieżkę audio, charakterystyczne punkty. A co napisałeś, to zniekształcenia są spore, więc oscyloskopem można byłoby wychwycić, podając jakieś nagranie z sinusoidą. Wówczas po ścieżce (np. głośnik --> wzmacniacz mocy) można wytypować wadliwe elementy, tudzież jeden element. Może być też banał.... zimny lut.

Zamiast oscyloskopu jest taka stara metoda, która wykorzystywała szukacz sygnału RTV.
REKLAMA