Chcę metodą przeciągania dowolnego pliku na plik wsadowy compress.cmd skompresować go za pomocą makecab.exe ale aby skompresowany plik miał nazwę dużymi literami a trzecia litera rozszerzenia zmieniła się na znak podkreślnika _ np. mam plik acpi.sys a po kompresji ma być ACPI.SY_
Takie coś kompresuje wszystkie pliki z folderu org i zapisuje skompresowane w folderze comp ale małymi literami i gdy kliknę na niego dwa razy a nie przeciągnę oryginalny plik na skrypt .cmd:
compress.cmd
Dodano po 1 [godziny] 12 [minuty]:
Takie coś działa metodą przeciągania pliku ale tworzy drugie rozszerzenie .compressed czyli mamy acpi.sys.compressed
W necie znalazłem iż powinno działać tak ale nie działa:
Polecenie makecab samo tworzy nazwę pliku skompresowanego z tym podkreślnikiem jeśli nie podamy docelowej lokalizacji:
Takie coś kompresuje wszystkie pliki z folderu org i zapisuje skompresowane w folderze comp ale małymi literami i gdy kliknę na niego dwa razy a nie przeciągnę oryginalny plik na skrypt .cmd:
compress.cmd
@echo off
for /f "delims=" %%a in ('dir/b/s org') do makecab /d compressiontype=lzx /d compressionmemory=21 "%%a" /l comp >nulDodano po 1 [godziny] 12 [minuty]:
Takie coś działa metodą przeciągania pliku ale tworzy drugie rozszerzenie .compressed czyli mamy acpi.sys.compressed
@echo off
makecab /D CompressionType=LZX /D CompressionMemory=21 %1 %1.compressedW necie znalazłem iż powinno działać tak ale nie działa:
@echo off
makecab /D CompressionType=LZX /D CompressionMemory=21 %1 %2Polecenie makecab samo tworzy nazwę pliku skompresowanego z tym podkreślnikiem jeśli nie podamy docelowej lokalizacji:
Microsoft (R) Cabinet Maker - Version 5.2.3790.1830
Copyright (c) Microsoft Corporation. All rights reserved..
MAKECAB [/V[n]] [/D var=value ...] [/L dir] source [destination]
MAKECAB [/V[n]] [/D var=value ...] /F directive_file [...]
source File to compress.
destination File name to give compressed file. If omitted, the
last character of the source file name is replaced
with an underscore (_) and used as the destination.
/F directives A file with MakeCAB directives (may be repeated).
/D var=value Defines variable with specified value.
/L dir Location to place destination (default is current directory).
/V[n] Verbosity level (1..3).