logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung UE50AU8002K - Telewizor w bootloopie, brak obrazu, podświetlenie działa

yaroray 24 Sie 2024 12:49 3900 16
REKLAMA
  • #1 21202070
    yaroray
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam telewizor Samsung UE50AU8002K. Po podłączeniu telewizor wpada w bootloop (cały czas się restartuje). Włącza się, matryca się podświetla (jest pusto, nie ma obrazu) i zaraz się wyłącza i tak w kółko (czasami jest dźwięk, czasami szybciej się przekręci i nie ma dźwięku).

Po otworzeniu nie widzę na oko żadnych uszkodzeń i przepaleń albo spuchniętych kondenstorów. Zrobiłem kilka prób:

1. Po odłączeniu taśmy łączącej płytę główną (zdjęcie nr 1) i listwę połączoną z matrycą (nie wiem jak je nazwać lepiej) telewizor włącza się i jest podświetlenie (nie ma restartów), ale ekran jest pusty.
    Wnętrze telewizora Samsung z widocznymi płytami i taśmami połączeniowymi
    2. Po podłączeniu tej taśmy z powrotem, ale odłączeniu prawej taśmy między listwami matrycy (zdjęcie nr 2), mam ten sam efekt - włącza się normalnie z podświetleniem, ale dalej nie ma obrazu.
    Wnętrze telewizora Samsung z widocznym podłączeniem taśmy matrycy.
    3. Próbowałem sposobu z zaklejaniem pinów taśmy pomiędzy płytą a listwą od matrycy i doszedłem do dwóch pinów z brzegu (zaznaczone kółkiem na zdjęciu, nie patrzeć na taśmę obok), po których zaklejeniu jest ten sam efekt (zdjęcie nr 3) - telewizor działa z podświetleniem, ale dalej nie ma obrazu.
    Osoba trzymająca taśmę łączącą wewnątrz telewizora Samsung UE50AU8002K.

Co to może oznaczać?

Czytałem jeszcze w innym wątku, że może się przepalać któraś dioda. Nie mam za bardzo tego jak sprawdzić, bo nie mam sprzętu, co najwyżej spróbuję jeszcze sprawdzać palcem czy coś się grzeje.
  • REKLAMA
  • #2 21202179
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2320
    Uszkodzona matryca poczytaj na forum...
  • #3 21204009
    yaroray
    Poziom 11  
    Na forum trochę czytałem, ale nie znalazłem jeszcze odpowiedzi, co oznacza uszkodzona matryca. Jeżeli jest uszkodzona, to chcę ją naprawić. Oglądałem filmiki na temat likwidowania zwarć w matrycy, ale do tej pory nie znalazłem filmiku, jak znaleźć, co jest zwarte w matrycy.

Co do zaklejania pinów, znalazłem dwa, z których wystarczy, że jeden zakleję i telewizor się włącza normalnie z podświetleniem, słychać dźwięk, jak klikam coś na pilocie, ale dalej obraz jest pusty. Jeden pin to zasilanie 3.28V (pierwszy pin po lewej od taśmy łączącej T-Con i matrycę - albo ten sam pin - pierwszy po prawej na taśmie od prawej listwy matrycy), drugi to 15 pin z prawej strony na prawej taśmie od matrycy.

Ktoś pomoże, co pomierzyć miernikiem albo oscyloskopem?
  • REKLAMA
  • #5 21204724
    yaroray
    Poziom 11  
    Dziękuję za linki. Filmiki widziałem, natomiast u mnie niestety mimo zaślepienia tylko jednego pinu, dalej nie ma żadnego obrazu. Dlatego szukam innego sposobu na zdiagnozowanie usterki, np. przez mierzenie napięć i przebiegów oscyloskopem. Wątek również widziałem, ale tam również nie ma metody znalezienia usterki. Dobra rada z zadzwonieniem, skorzystam. Co do matrycy, dodaję zdjęcie nalepki z taśmy matrycy. Zdjęcie nalepki na taśmie matrycy z widocznymi oznaczeniami.
  • #6 21204747
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Ocena: 1121
    yaroray napisał:
    nie ma metody znalezienia usterki.
    Pisał przecież wcześniej Kolega "Telo", że uszkodzona jest matryca.
  • REKLAMA
  • #7 21205406
    yaroray
    Poziom 11  
    Wojtek M napisał:
    Pisał przecież wcześniej Kolega "Telo", że uszkodzona jest matryca.

To już wiem, ale tak jak pisałem, chciałbym znaleźć dokładną przyczynę usterki w matrycy i ją naprawić. Mam do dyspozycji dużo czasu, miernik i oscyloskop, dlatego dalej dopytuję, jak diagnozować usterkę w matrycy.
  • #8 21205468
    bekier
    Poziom 19  
    Ocena: 60
    Rozłącz taśmę między częściami na matrycy - może zobaczysz pół obrazu albo przestanie restartować.
    Zwarta część - matryca uszkodzona.

Grzes
  • REKLAMA
  • #9 21205496
    yaroray
    Poziom 11  
    bekier napisał:
    Rozłącz taśmę między częściami na matrycy - może zobaczysz pół obrazu albo przestanie restartować.
    Zwarta część - matryca uszkodzona.

To już również robiłem, tak jak napisałem w pierwszy poście. Po odłączeniu taśmy między listwa matrycy, telewizor przestaje się resetować, ale nie ma obrazu. Dodatkowo znalazłem dwa piny, z których wystarczy zaślepić jeden i mam ten sam efekt. Natomiast tak jak pisałem dalej szukam co dokładnie jest uszkodzone w matrycy.
  • #10 21206114
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Ocena: 1121
    yaroray napisał:
    Chciałbym znaleźć dokładną przyczynę usterki w matrycy i ją naprawić. Mam do dyspozycji dużo czasu, miernik i oscyloskop, dlatego dalej dopytuję, jak diagnozować usterkę w matrycy.
    Choćbyś miał 2 lata czasu, to matrycy nie Naprawisz! W tych telewizorach (...8002) uszkodzenie matrycy to bardzo częsta usterka.
  • #11 21219233
    fronek22
    Poziom 15  
    Ocena: 94
    I jak kolego poradziłeś coś w tym temacie bo mam taki sam problem po zaklejeniu pierwszego pinu na taśmie łączącej, tv przestał się restertować, lecz obrazu jak nie było tak nie ma jedynie słychać dźwięki jak wciskam przyciski na pilocie Taśma łącząca z widocznymi pinami, przy jednym z pinów widoczne ślady zaklejenia.

Samsung QE50Q67AAUXXH dosłownie 3 miesiące po gwarancji
  • #12 21220006
    yaroray
    Poziom 11  
    Ostatnio nie miałem czasu na zabranie się za telewizor, więc jeszcze nie. Niestety tutaj nie znalazłem odpowiedzi co jest uszkodzone w matrycy, każdy tylko pisze "uszkodzona matryca" i koniec tematu. Natomiast wrócę do niego niedługo i jak coś znajdę, to podzielę się.
    Możesz sprawdzić czy zaślepienie 15 pinu na tej samej taśmie od prawej strony również zatrzyma restarty i da taki sam efekt jak 1 pin. Przynajmniej będziemy wiedzieli, że to dokładnie to samo.
  • #13 21220188
    XTeRX
    Poziom 20  
    Ocena: 92
    >>21220006
    Proszę Pana jest zwarcie wewnętrzne w matrycy która też uszkodziła driver na taśmie łączącej co kwalifikuje że matryca uszkodzona i nic z tym nie zrobisz bo w polsce nie ma napraw matryc. Co Ci z wiedzy co dokładnie uszkodzone? Jak chcesz wiedzieć to szukaj my jego nie mamy tutaj aby to wiedzieć
  • #15 21223789
    marek07
    Poziom 20  
    Ocena: 75
    Uszkodzone są ścieżki napylane w szkle matrycy na których idą odpowiednie napięcia odpowiadające za obraz wyświetlany. W zależności od uszkodzeń w/w może być tak, że będzie ciągły reset elektroniki, lub włączy się na chwilę i za chwilę wyłączy, lub wystąpią poziome, czarne kreski, które są skutkiem przerwania ścieżek w szkle.
  • #16 21223846
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2320
    Kolego yaroray, koledzy ładnie napisali, co się w tych super modelach uszkadza, nie do naprawy... tylko wymiana matrycy, i nie na używaną, bo za chwilę możesz mieć to samo...
  • #17 21225932
    yaroray
    Poziom 11  
    Dziękuję za bardziej konkretne wyjaśnienie. Jeżeli to ścieżki w szkle, to na pewno będzie trudno je naprawić. Natomiast rozumiem, że to ich zwarcie, a nie przerwanie którejś z nich. Oglądałem trochę filmów w necie i jeden z Polski (z powyższego postu), drugi anglojęzyczny pokazuje, że takie zwarcie jest możliwe do usunięcia odpowiednim urządzeniem z wysokim prądem. Widziałem również na filmie używanie mikroskopu z laserem i strzelanie w ścieżki, co już na pewno jest poza moim zasięgiem, ale pierwsza opcja wchodzi w grę, tylko jeszcze nie znalazłem w jaki sposób znaleźć, gdzie jest zwarcie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Samsung UE50AU8002K, który wpada w bootloop, restartując się bez obrazu, mimo działającego podświetlenia. Po otwarciu urządzenia nie zauważono widocznych uszkodzeń. Użytkownik przeprowadził kilka testów, odłączając taśmy łączące, co skutkowało brakiem restartów, ale nadal nie było obrazu. W odpowiedziach na forum sugerowano, że problem może leżeć w uszkodzonej matrycy, co jest częstą usterką w tym modelu. Użytkownik poszukuje metod diagnozowania usterki, w tym pomiarów napięć i oscyloskopem. Inni użytkownicy potwierdzają, że uszkodzenia matrycy są trudne do naprawy, a w Polsce nie ma możliwości ich serwisowania. Wskazano na możliwość zwarcia w ścieżkach matrycy, co może prowadzić do ciągłych resetów lub braku obrazu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA