logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell G16 7630 i9-13900HX RTX 4070 - Komplikacje z RAM

AUTOSAN 29 Sie 2024 17:15 510 4
REKLAMA
  • #1 21208446
    AUTOSAN
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    Cześć,
    Około 4 tygodni temu nabyłem laptopa Dell G16 7630 i9-13900HX/RTX 4070 z pamięcią 32 GB (2x16 GB) tj. maksymalną wspieraną przez producenta konfiguracją. Laptop od czasu do czasu nie uruchamiał się za 1 przyciśnięciem włącznika oraz piekielne się nagrzewał. Laptop pewnego razu w ogóle nie bootował (podświetlona klawiatura, czarny ekran) migając sekwencją diody LED 2 pomarańczowe 4 białe oznaczające „Memory/ RAM failure”. Zgodnie z sugestiami wsparcia Dell wykonałem demontaż kości. Drogą eliminacji sprawdziłem kości RAM i problem leży po stronie slotu „A” – z włożoną doń kością pamięci laptop nie uruchamia się. Po włożeniu 1 kości tylko do slotu „B" działa normalnie. Przeglądając internet można natknąć się na wiele postów z podobnymi problemami RAM w serii G15/G16 gdzie użytkownicy sugerują wybredność na producenta pamięci oraz tendencję do uszkadzania oraz nawet wylutowywania się gniazd na skutek podwyższonej temperatury pracy. Skontaktowałem się z Dell Polska informując o zaistniałem sytuacji i otrzymałem odmowę naprawy gwarancyjnej z uzasadnieniem, że przecież jak był nowy w pudełku to działało. Pozdrawiam

Czy jeśli laptop działa z 1 kością pamięci to jakoś fizycznie uszkodzony jest 2 slot czy mogło dojść do upalenia czegoś na płycie i teraz może działać "niesymetrycznie"? Co robić w tej sytuacji?

PS. Generalnie od początku miałem mieszane uczucia po zakupie Dell G16 z racji nagrzewania się laptopa do granic przekraczających barierę komfortu, ale można zmienić charakterystykę pracy wentylatorów - rozwiązuje to problem kosztem ciągłej ich pracy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21208485
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3534
    Zwróć do sprzedającego.
  • REKLAMA
  • #3 21209981
    HAL900
    Poziom 9  
    To laptop wspiera 32 czy 64? Sprawdziłeś z 1 kością na obu bankach? Ram jaką ma prędkość? Może sobie nie radzi z dual rankiem kontroler CPU.
  • REKLAMA
  • #4 21210011
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3534
    Czytanie ze zrozumieniem się kłania!
  • #5 21215403
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6843
    Cytat:
    Zgodnie z sugestiami wsparcia Dell wykonałem demontaż kości. Drogą eliminacji sprawdziłem kości RAM i problem leży po stronie slotu „A” – z włożoną doń kością pamięci laptop nie uruchamia się. Po włożeniu 1 kości tylko do slotu „B" działa normalnie.

Cytat:
    Cytat:
    Skontaktowałem się z Dell Polska informując o zaistniałem sytuacji i otrzymałem odmowę naprawy gwarancyjnej
    z uzasadnieniem, że przecież jak był nowy w pudełku to działało.

Wykonałes serwis diagnostyczy za Dell (zgodnie z ich sugestią (tlf do nich ?))
    i po stwierdzeniu > odrzucili

Jakie masz tam pamieci?
    Może przelutowanie sloty DDR5 pomoże ?
    Wnętrze laptopa z modułem pamięci RAM Samsung DDR5 zainstalowanym w gnieździe na płycie głównej.
    * to str.8 Link
REKLAMA