logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] ONKYO TX-SR508 - Grzanie się przy HDMI i brak sygnału high do głośników

alan123skiba 30 Sie 2024 17:06 498 10
REKLAMA
  • #1 21209626
    alan123skiba
    Poziom 4  
    Mam problem. Ostatnio kupiłem zepsuty wzmacniacz ONKYO TX-SR508.

Wzmacniacz ONKYO TX-SR508 umieszczony na drewnianym stole..

Wzmacniacz nie dawał oznak życia, ponieważ zwarte końcówki mocy paliły bezpieczniki. Po wymianie bezpieczników oraz końcówek mocy wzmacniacz ożył, pięknie gra, nic nie buczy, lecz grzeje się przy elektronice, gdzie są porty wejścia sygnału HDMI oraz nie działają kanały podające sygnał high do głośników.

Wzmacniacz ONKYO TX-SR508 z oznaczeniami problematycznych sekcji. Tył wzmacniacza ONKYO TX-SR508 z portami i oznaczeniami.

Wie ktoś, jaka może być przyczyna niedziałania tych kanałów? Wygląda to tak samo jak przy wymianie końcówek mocy, żeby sprawdzić, czy to one są winowajcami, po prostu nie ma na tych kanałach żadnego odzewu.
  • REKLAMA
  • #2 21212356
    Elektromonterek
    Poziom 25  
    Ocena: 126
    Kolega w ustawieniach w ogóle włączył kanały Tylne? Jeśli porty hdmi działają, to grzanie jest pewnie w normie, bo pod hdmi masz główne stabilizatory z radiatorami, które zawsze są gorące. Hdmi w tym modelu nie ma grzejących się układów, ale jak nie działają ci w ogóle porty hdmi, to upalony układ może dodatkowo nagrzewać.
  • REKLAMA
  • #3 21212392
    alan123skiba
    Poziom 4  
    >>21212356
    wszystkie HDMI działają i to mnie właśnie martwi że się bardzo grzeją, bo temperatura jest prawie parząca, jest możliwość że jakieś elektrolity są na wyczerpaniu i to jest winowajcą? A jeżeli chodzi o kanały tylnie to dowiedziałem się że jest to Bi-Amp który jest bardziej skomplikowany i na razie nie będę się z tym bawił.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21212416
    Elektromonterek
    Poziom 25  
    Bi-Amp to tylko ustawienie. Zmieniasz tryb pracy na normal i 7 kolumn normalnie się podłącza. Co do grzania skoro było coś robione przy końcówkach, a główny radiator już po chwili jest buchający, to zaraz będziesz miał ponownie ufajczone tranzystory końcowe, bo nie została usunięta przyczyna ich upalenia. Główny radiator nie ma prawa parzyć, a tym bardziej górna blacha. I to że gra nie oznacza, że jest ok. Prąd spoczynkowy pewnie w kosmos. Jak ci cały amp pobiera ponad 100W w spoczynku to jest źle.
  • #5 21212448
    alan123skiba
    Poziom 4  
    >>21212416
    właśnie główny radiator nie grzeje się jakoś bardzo bo można po chwili grania położyć na niego rękę, tylko chodzi mi o te HDMI bo to przy nich bucha gorącem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21212457
    Elektromonterek
    Poziom 25  
    Układ hdmi się grzeje? Jak nie to norma. Pisałem, niżej masz radiatory i one pewnie buchają. Jak wszystko chodzi to jest to normalne, a twoje pojęcie parzenia jest z lekka wyolbrzymione. Te ampli tak miały i nie oznacza to, że były złe. Nie, one w historii onkyo z ampli mających hdmi były najlepszymi modelami, żyjącymi najdłużej, a jedyne usterki to upalone końcówki.
  • #7 21212499
    alan123skiba
    Poziom 4  
    >>21212457
    Wzmacniacz na stand by pobiera około 30W, a na trybie gotowości do gry 50W. Są to normalne wartości i raczej wszystko jest sprawne? Sprawdziłem i pod portami HDMI grzeją się wszystkie radiatory i to dosyć mocno.
  • Pomocny post
    #8 21212510
    Elektromonterek
    Poziom 25  
    alan123skiba napisał:
    >>21212457
    Wzmacniacz na stand by pobiera około 30W a na trybie gotowości do gry 50W są to normalne wartości i raczej wszystko jest sprawne? Sprawdziłem i pod portami HDMI grzeją się wszystkie radiatory i to dosyć mocno

Nie wchodzi ci w głębsze uśpienie? Chociaż ten model chyba go nie miał i cały czas żre papu, gdy mamy włączone sterowanie po hdmi - wg mnie korzystanie wtedy z tego jest totalnie nieekonomiczne 30W non stop 24/7. No chyba że przechodzi w głębsze uśpienie po wyłączeniu TV.
  • #9 21212531
    alan123skiba
    Poziom 4  
    >>21212510
    Po prostu będę wyłączał go całkowicie. Dzięki za pomoc i sprostowanie sprawy :)
  • #10 21212540
    Elektromonterek
    Poziom 25  
    Właśnie zaoszczędziłeś 263kWh rocznie, czyli ponad 250zł. Postawiłbyś colę i paluszki ;)
  • #11 21547029
    alan123skiba
    Poziom 4  
    rozwiązane - zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz ONKYO TX-SR508 po wymianie uszkodzonych końcówek mocy i bezpieczników działa poprawnie, jednak przy portach HDMI odczuwalne jest silne nagrzewanie radiatorów. Kanały wysokotonowe (high) do głośników nie działają, co może wynikać z ustawień trybu Bi-Amp lub uszkodzeń wewnętrznych. Użytkownik potwierdził, że wszystkie porty HDMI działają, a grzanie jest intensywne, co jest jednak uznane za normalne zjawisko ze względu na obecność stabilizatorów i radiatorów w sekcji HDMI. Wzmacniacz na standby pobiera około 30W, a w trybie gotowości do pracy około 50W, co jest typowe dla tego modelu, zwłaszcza przy aktywnym sterowaniu HDMI. Zalecane jest całkowite wyłączanie urządzenia, aby ograniczyć zużycie energii. Problem z kanałami wysokotonowymi może wynikać z ustawień Bi-Amp, które można zmienić na tryb normalny, co pozwala na standardowe podłączenie 7 kolumn. Wskazano również, że nadmierne grzanie głównego radiatora po naprawie końcówek mocy może świadczyć o nieusunięciu pierwotnej przyczyny uszkodzenia, jednak w tym przypadku główny radiator nie nagrzewa się nadmiernie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA