logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmienić podświetlenie na czerwone w radiu Alan 9001?

niga24 08 Gru 2005 23:28 1281 14
REKLAMA
  • #1 2066884
    niga24
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    chce zmienic podswietlenie w alanie 9001 na czerwone niestety nie orietuje sie jak to zrobić i jakich żarówek ewentualnie diud urzyc:D
  • REKLAMA
  • #2 2067376
    seta1
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    Witam
    Prosty sposób na zmianę to jest kupienie takich kapturków na żaróweczki istniejące, można też wymienić na kolorowane żarówki, też widziałem takie w sprzedaży:
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=75592619

A jeśli upierasz się przy diodach to trzeba rozebrać i zobaczyć, jakie tam się zmieszczą i pamiętaj o miejscu na rezystor do każdej, zanim kupisz diody zmierz napięcie zasilania tych żarówek --wtedy sprzedawca powinien dobrać rezystor stosowny do napięcia i diody
  • REKLAMA
  • #3 2098768
    niga24
    Poziom 11  
    :cry:no i padaczka kolego nic z tego nie wyszło przekombinowałem takie rżaróweczki jakie mi doradziłes działały ale sie wypaliły bardzo szybko. przy zmianie na podstwowe pierwotne zrobiłem spinaka no i te tez poszły ale mam parametry zarówka bankowa 14V 100mA no i co z tego jak niemoge ich u siebie w tej wielkiej wsi zwanej gorzowem wlkp dostac prosze o pomoć gdzie dorwać takie zarówy.:?:
    pozdro
  • REKLAMA
  • #4 2099610
    seta1
    Poziom 27  
    Jeśli jesteś przekonany ze odpowiednie to 14V 100mA, o takie będzie trudno się wystarać, ja posiadam 14V 50 mA i jak takie zastosujesz zamiast właściwych będą się świeciły ale słabiej(ciemniej), co do kapturków czerwonych są do kupienia po 3zł ale dopiero po świętach.
    Jeśli zgodzisz się na podesłanie Sobie żarówek i ewentualnie kapturków -napisz na PW.
    Mam nadzieję, że nic poza spaleniem żarówek się nie stało, nie wspomniałem o sprawdzeniu napięcia i przy wymianie żarówek, bo pisząc o diodach miałem na myśli i żarówki ale Ty tego nie mogłeś wiedzieć
    Zobacz, czy o takich rozmawiamy?
    Załączniki:
    • Jak zmienić podświetlenie na czerwone w radiu Alan 9001? zarowka14V50mA.jpg (8.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 2101015
    niga24
    Poziom 11  
    tak kolego o takie własnie żaróweczki mi chodziło te właściwe sa tylko bez tego brzucha przy dole ale skoro mówisz ze takie jak proponujesz bedą dobre to powiedz ile taka przyjemność bedzie mnie kosztowac ?
  • #6 2101193
    seta1
    Poziom 27  
    Jestem gotowy do wysłania, sprawdź pocztę PW
  • #7 2101647
    niga24
    Poziom 11  
    kolego ja równierz jestem gotowy do do przesłania pieniązków tylko potrzebuje twoje dane
  • #8 2101743
    seta1
    Poziom 27  
    Przy twoim poście jest przycisk "zmień", naciśnij go i usuń swoje dane osobowe, jest możliwe że jakiś nieodpowiedzialny człowiek będzie Cię bombardował niepotrzebną reklamą.

kliknij tu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/forums.html

Na samej górze strony po prawej jest grupa linków i tam w ostatniej linii jest link do profil i zraz po nim link do Twojej osobistej poczty PW, kliknij tam a znajdziesz mój list z danymi (tylko tu podawaj informacje niepowszechne ) odpisz na moją skrzynkę PW i podaj dokładnie ile i czego.
    Jest tu zwyczaj prowadzenia rozmów prywatnych właśnie za pośrednictwem innych kanałów niż na forum
  • #9 2121314
    niga24
    Poziom 11  
    no i jaktam kolego coś tych zaróweczek nie widac czyżby zaginęły na poczcie ???????????????
  • #10 2139243
    niga24
    Poziom 11  
    oki kolego żaróweczki przyszły już zamontowane rzeczywiście swieca słabiej i sa mniejsze w szeż o połowe i o połowe za niskie ale to nie jest wazne zobaczymy ile wytrzymają narazie jestem bardzo zadowolony. dziekuje i przepraszam a co do tych orginalnych to jeśli dostaniesz je na tej giełdzie to byłbym wdzieczny za zakup i skontaktowanie sie ze mna a ja wówczas przesle pieniążki. pozdrawiam
  • #11 2140105
    seta1
    Poziom 27  
    Ok, będę na giełdzie to je kupie, dla orientacji wykonaj zdjęcie tej oryginalnej na tle jakiejś linijki. Teraz jestem w kropce jak powinny wyglądać, albo je tylko zwymiaruj linijka.
  • #12 2140616
    niga24
    Poziom 11  
    kolego wysokośc około mówie około ponieważ ogginalne leża w cb serwisie tam równierz kolega mi ich poszukuje. ale do rzeczy wysokosc około 7-8 mm a szerokosc 4-5 mm
  • #13 2146169
    niga24
    Poziom 11  
    kolego dziekuje ci bardzo za zaoferowaną pomoc i zaangarzowanie znalazłem orginalne żaróweczki w firmie SONAR. a co do tych żaróweczek które mi przesłałeś to nie dały rady byc może poprostu padł jakis układ sterujący tymi żarówkami nie mam pojecia. ale to nie ważna jeszcze raz dziekuje
  • REKLAMA
  • #14 2171807
    seta1
    Poziom 27  
    Ostatnio miałem mało czasu i nie przeglądałem postów, zaglądałem tylko na PW i wracałem do swoich zajęć. Stało się tak że nie zobaczyłem twojego postu i wczoraj wysłałem Ci kolejne żarówki (dwie czerwone 14V50mA i dwie białe 14V80mA), Potraktuj tą przesyłkę jak chcesz, każde rozwiązanie będzie dobre. Jeśli w przyszłości napotkasz kłopoty w których w miarę moich możliwości będę mógł pomóc, - to wal śmiało -
    pozdrawiam
  • #15 2264746
    niga24
    Poziom 11  
    zakanczam temat wielkie dzieki za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zmiany podświetlenia na czerwone w radiu Alan 9001. Proponowano wymianę oryginalnych żarówek na kolorowe lub zastosowanie kapturków na istniejące żarówki. Próby użycia diod LED wymagały rozebrania urządzenia i dobrania odpowiednich rezystorów zgodnie z napięciem zasilania. Oryginalne żarówki mają parametry 14V 100mA, które są trudne do zdobycia lokalnie, dlatego proponowano zamienniki 14V 50mA, które świecą słabiej i są mniejsze. Użytkownik otrzymał przesyłki z żarówkami i kapturkami, które zamontował, jednak świecą one słabiej i są niższe od oryginałów. Ostatecznie oryginalne żarówki udało się znaleźć w firmie SONAR. W trakcie wymiany mogły wystąpić problemy z układem sterującym podświetleniem. Wsparcie techniczne obejmowało także przesyłanie żarówek i porady dotyczące wymiarów oraz parametrów. Temat został zakończony podziękowaniami za pomoc.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA