logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć kamerę cofania do chińskiego radia z Androidem i CANBUS?

arty176 03 Wrz 2024 06:51 6951 7
REKLAMA
  • #1 21213342
    arty176
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam. Może mi ktoś podpowiedzieć, jak podpiąć kamerę cofania do chińskiego radia z androidem z canbus? Na jednym filmie na yt pokazuje, żeby podpiąć niebieski kabel bod zarówkę wstecznego, a na innym filmie, że nie potrzebuję, bo sygnał daje canbus. Nie wiem, czy źle podłączyłem, czy ustawienia radia są nie takie, ale cały czas mam brak sygnału, innym razem pokazywały się tylko linie, ale obrazu z kamery nie było Ekran chińskiego radia z Androidem w samochodzie, pokazujący brak obrazu z kamery cofania. Ekran radia samochodowego z komunikatem No signal.
  • REKLAMA
  • #2 21213345
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2654
    Jeśli pokazują Ci się linie to tak jest prawidłowo podłączone odnośnie uruchomienia radia w tryb kamery i to tak zostaw. Teraz zostaje tylko podłączyć obraz z kamery do radia. Może byś napisał co to za auto jaką ma kamerę i pokazał wiązkę od strony auta i tył radia, powinno być w radiu zapewne żółte gniazdo RCA do którego trzeba podać sygnał video z kamery.
  • REKLAMA
  • #3 21213359
    arty176
    Poziom 2  
    Podpinam pod żółty chinch a czerwony cienki kabel pod różowy z napisem back. Zasilanie puściłem na szybko bezpośrednio z akumulatora a niebieski pod żarówkę wstecznego. Kamera ma działać na ahd1080 25hz Jak podłączyć kamerę cofania do chińskiego radia z Androidem i CANBUS? Jak podłączyć kamerę cofania do chińskiego radia z Androidem i CANBUS?

Dodano po 1 [minuty]:

Passat cc z 2010 roku. kamerka w emblemacie nieoryginalna
  • #4 21213373
    spinacz
    Poziom 42  
    Połącz różowy back z czerwonym kamery i je podłącz do +12V zobacz czy wtedy masz obraz.
  • #5 21213380
    arty176
    Poziom 2  
    >>21213373 ok, będę próbował, bo już nie mam pomysłu, co robię źle

Dodano po 6 [godziny] 48 [minuty]:

Niestety tak też nie działa. Jak podłączam te dwa kable pod zasilanie to radio to odbiera jakbym wrzucił wsteczny bieg. Jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • #6 21213807
    spinacz
    Poziom 42  
    Tak, wygląda że kamera nie wysyła obrazu bądź wysyła w złym formacie. Kamerę radzę sprawdzić na jakim kolwiek telewizorze a radio na innej kamerze.
  • REKLAMA
  • #7 21213822
    arty176
    Poziom 2  
    Myślałem, żeby jeszcze kupić przekaźnik do kamery, ale nie wiem, czy to coś pomoże. Na AHD1080 i AHD720 jakiś sygnał jest, bo pokazuje linie i nie pojawia się komunikat No signal, ale obrazu i tak nie ma.
  • #8 21696384
    32Arczi
    Poziom 9  
    Nie chcę zakładać nowego tematu, może ktoś wie, dlaczego kamera cofania działa bez podpięcia do masy? Czy przez cinch z radia podawana jest masa?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy podłączenia kamery cofania do chińskiego radia samochodowego z systemem Android i interfejsem CANBUS. Użytkownik podłączył kamerę AHD1080 25Hz do żółtego gniazda RCA (sygnał video) oraz czerwony kabel kamery do różowego przewodu „back” w radiu, zasilając kamerę bezpośrednio z akumulatora i niebieski kabel do żarówki wstecznego. Pomimo prawidłowego wyświetlania linii pomocniczych, obraz z kamery nie pojawia się. Próby podłączenia różowego i czerwonego kabla do +12V powodują wykrycie wstecznego biegu przez radio, ale obraz nadal nie jest widoczny. Sugerowano sprawdzenie kamery na telewizorze oraz radia z inną kamerą, aby wykluczyć problem z formatem sygnału lub uszkodzeniem kamery. Wskazano, że kamera może nie wysyłać obrazu lub przesyłać go w niekompatybilnym formacie. Pojawiła się też wątpliwość, czy masa jest podawana przez przewód cinch z radia, gdy kamera działa bez podpięcia do masy. Rozważano użycie przekaźnika do kamery, jednak nie było pewności co do skuteczności tego rozwiązania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA