logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Clatronic CTV 172 - Brak zapisu ustawień kanałów i obrazu po wyłączeniu

DarekRz4 09 Gru 2005 12:35 1119 5
REKLAMA
  • #1 2067845
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Ocena: 163
    Witam

Mam w naprawie taki wiekowy sprzęt . Po włączeniu startuje normalnie .Jest śnieg na ekranie . Odbiornik posiada przełącznik mechaniczny na klawiaturze lokalnej przeznaczony do strojenia .Po przełączeniu w pozycję "preset" pojawia się na ekranie menu strojenia i mozna dostroić stacje . Po dostrojeniu numer kanału pulsuje do momentu wciśnięcia przycisku "store" . Do tego momentu wszystko odbywa się normalnie . Ale po przełączeniu przełącznika strojenia w pozycję OFF wszystko co zostało dostrojone znika tak jakby nie zostało zapisane do pamięci . Procesor w tym odbiorniku to MN 15245 KWC ,a pamięć MN 1220 .Pamięć podstawiałem drugą i oczywiście nic się nie zmieniło . Przepatrzyłem całą płytkę i sprawdziłem napięcia .Wszystko wydaje się być w najlepszym porządku . Ciekawe jest to że również parametry obrazu (jasność/ kontrast/kolor) można regulować ,ale po wyłączeniu odbiornika na standby i wlączeniu wszystkie parametry są na minimum .
    Czy ktoś z kolegów miał podobny przypadek ??

pozdrawiam i proszę o pomoc .
    D.RZ
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2067873
    robert75n
    Poziom 29  
    Ocena: 27
    Niepamiętam dokładnie ale na tą pamięć powinno przychodzić napięci około -40v bardzo często jest brak tego napięcia ,pozdrawiam Robert
  • REKLAMA
  • #3 2068329
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Witam
    Dzięki za zainteresowanie .Jeśli do tej pamięci powinno dochodzić tak wysokie napięcie to na pewno go brak . Na niektórych jej nogach jest 5 V i to wszystko . Na pewno tak wysokiego napięcia (jak na pamięć) tam nie ma . Problem w tym że szukam w internecie i nigdzie nie moge znaleźć aplikacji tej kości . Zaraz będę sprawdzał płytę i dam znać co znalazłem .

pozdro D.RZ
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2068411
    Krawczak
    Poziom 31  
    Ocena: 50
    Witam , z tymi 40V to kolega przesadził powinno być około 22V Pozdr
  • REKLAMA
  • #5 2068471
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Witam

Brawa się należą dla obu kolegów . Dla Roberta za naprowadzenie na trop ,dla kolegi Krawczaka za podanie prawidłowego napięcia . Właśnie dzięki wam udało mi się zlokalozować przed chwilą uszkodzony rezystor 10 OHM . Napięcie "popłynęło" teraz bez przeszkód na płytkę procesora i pamięci i programowanie działa bez zarzutu .

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc .

D.RZ
  • #6 2068551
    robert75n
    Poziom 29  
    Ocena: 27
    Ciesze się że TV naprawiony a z tym napięciem to dlatego takie duże podałem bo robiłem dawnymi czasy tv Royal i tam też występowała taka pamięć a 40V brakowało z przetwornicy rzecz jasna że na scalak przychodziło już napięcie niższe,pozdrawiam Robert
REKLAMA