logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus P5RD1-V Deluxe - mikrofon nie nagrywa, sprzężenie akustyczne, XP Pro

kacha36 09 Gru 2005 13:13 1662 5
REKLAMA
  • #1 2067942
    kacha36
    Poziom 23  
    Ocena: 90
    Witam.
    Mam problem z płytą główną Asus P5RD1- V Deluxe. Dźwięk na Realtek'u. System XP pro. Po podłączeniu głośników i mikrofonu słyszę się w głośnikach, ale nie słychać mnie u kogoś przy połączeniu przez Skype'a. Dodatkowo nie działa zapis dźwięku z mikrofonu na dysk twardy. Podczas testowania sprzętu nie porusza się pasek poziomu zapisu. Jednocześnie przy zwiększeniu siły dźwięku w głośnikach słychać gwizd - sprzężenie akustyczne. Po obniżeniu siły dźwięku słychać czysty głos kiedy mówię do mikrofonu. Ktoś wie, czy ta płyta tak ma, czy można to zmienić?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2068164
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 844
    Jaka wersja sterowników ?

Sprawdź na najnowszej pobranej ze strony Realtec'a.
  • REKLAMA
  • #3 2069555
    ostry_18
    Poziom 24  
    Ocena: 35
    czy mikrofon działa na innych płytach/urządzeniach?
    jeśli tak to może nei jest włączone nagrywanie z mikrofonu tylko np z wejścia liniowego. Kliknij dwa razy na głośniczek w trayu (prawy-dolny róg). Wybuerz opcje->wlaściwości. Zaznacz nagrywanie i zamknij opcje, Sprawdz czy znaznaczone jest pod mikrofonem.
  • REKLAMA
  • #4 2075511
    kacha36
    Poziom 23  
    Witam.
    Teraz wiadomo, że nie chodzi o samego Skype'a, ale zapis dźwięku na dysk twardy. Kiedy włączę rejestrator dźwięku w komputerze to słyszę w głośnikach mój głos i wszelkie odgłosy, ale nie mogę zapisać dźwięku na HDD. Pozostaje zmiana na kartę dźwiękową SB Live! na PCI - taką mam z innego komputera. Oczywiście sterowniki były zmieniane na starsze i nowe, ale jest bez zmian.

Opcje w ustawieniach były zmieniane na wszelkie sposoby, nie było poprawy.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2076505
    Paul_j
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Proszę wejść w Panel sterowania --> Dźwięki i ustawienia audio --> zakładka - Głos --> Przycisk - Testowanie sprzętu. Następnie proszę postępować wg. pojawiających się wskazówek. Pozdrawiam !
  • #6 2076801
    kacha36
    Poziom 23  
    Witam.
    Dziękuję wszystkim - dziwne, bo te ustawienia sprawdzałam wcześniej. Nie działało, teraz wszystko jest ok. :) Dodam tylko, że wczoraj zainstalowałam stare sterowniki AC97, być może to coś zmieniło.

Temat można zamknąć.

Pozdrowienia dla Paul_j.

Pozdrawiam JANKOLO, uczę się cały czas.:D
REKLAMA