siemka, przymierzam się do zakupu nowego procesora, przesiadka z i3 12100f. budżet, który chcę na ten zakup przeznaczyć to /- 800zl, natomiast jestem gotów dopłacić, jeżeli są na rynku obecnie jakieś dużo lepsze propozycje za ten tysiąc chociażby. z informacji istotnych; płyta z socketem intelowskim, bodaj 1700. poniżej zamieszczam pełną specyfikację, z czym procesor miałby współgrać.
dodatkowo rozglądam się jeszcze za jakimś chłodzeniem, tak do stówki. ostatnio kupiłem spartan 5 max argb, ale jak się okazało, jest średnio 'kompatybilny' z moją płytą główną, tzn. można je zamontować, ale musiałem się sporo natrudzić, bo płyta w niektórych miejscach zawiera elementy, które blokowały częściowo chłodzenie, a nie chcę ryzykować, że przy montażu nowego procesora bym coś uszkodził przez za mocne 'docisnięcie', tak jak to miało miejsce poprzednio. stąd prośba, jeśli ktoś się zainteresuje tematem, o sprawdzenie w miarę możliwości, czy owy kłopot się w razie czego nie powtórzy.
pełna specyfikacja;
-płyta główna b660 ds3h ddr4
-karta graficzna radeon rx 7600
-ram viper steel 2x8gb 3600mhz
-zasilacz silentium pc vero l2 500w
dodatkowo rozglądam się jeszcze za jakimś chłodzeniem, tak do stówki. ostatnio kupiłem spartan 5 max argb, ale jak się okazało, jest średnio 'kompatybilny' z moją płytą główną, tzn. można je zamontować, ale musiałem się sporo natrudzić, bo płyta w niektórych miejscach zawiera elementy, które blokowały częściowo chłodzenie, a nie chcę ryzykować, że przy montażu nowego procesora bym coś uszkodził przez za mocne 'docisnięcie', tak jak to miało miejsce poprzednio. stąd prośba, jeśli ktoś się zainteresuje tematem, o sprawdzenie w miarę możliwości, czy owy kłopot się w razie czego nie powtórzy.
pełna specyfikacja;
-płyta główna b660 ds3h ddr4
-karta graficzna radeon rx 7600
-ram viper steel 2x8gb 3600mhz
-zasilacz silentium pc vero l2 500w