logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Hisense - błąd F01 przy zabudowie 1m nad ziemią, jak rozwiązać?

Fast10 12 Wrz 2024 12:03 5274 10
REKLAMA
  • #1 21223698
    Fast10
    Poziom 6  
    Witam wszystkich.

Zakupiłem nową pralkę Hisense, ogólnie stoi w zabudowie jakiś niecały 1 metr nad ziemią. Gdy pobiera wodę, to nie chce przestać do momentu wyłączenia, jak uda jej się samej zaprzestać poboru wody, to zakręci kilka razy i wywali błąd F01, czyli brak zasilania wodą lub niewystarczające zasilanie.
    Gdy pralka jest na poziomie "zero", to pracuje normalnie. Oczywiście sprawdziłem, czy nie mam półce pozaginanych węży itd. Dodatkowo wymieniłem zawór doprowadzający na szerszy, aby zwiększyć przepływ - nic to nie dało.

Czy metr wyżej może robić taką różnicę? Ogólnie mam hydrofor i swoją wodę z ziemi, wiadomo, jak pracuje pompa, to przepływ jest większy i pewnie tu upatruję źródła problemu - falujące ciśnienie.
    Czy można to jakoś obejść bez wymiany hydroforu na wydajniejszy? Jakiś regulator ciśnienia, pompka wspomagająca? Czy jakieś inne rozwiązanie?

Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 21223744
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1612
    Wezwij kogoś z manometrem niech zmierzy ciśnienie i przepływ. Być może za wolno napełnia i pralka "myśli", że nie ma zasilania wodą bo czas przekroczony. Może trzeb a podnieść ciśnienie w instalacji hydroforowej.
  • REKLAMA
  • #3 21223966
    mrhari
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3233
    Fast10 napisał:
    Gdy pobiera wodę, to nie chce przestać do momentu wyłączenia,

Wąż spustowy jest zbyt nisko.
  • #4 21223999
    Fast10
    Poziom 6  
    Ale zbyt nisko nawet jak pralka jest 1metr nad poziomem "zero"?
  • REKLAMA
  • #5 21224069
    mrhari
    A na jakiej wysokości podłączony jest wąż odpływowy?
    Jeśli pralka stoi na podłodze to minimalna wysokość podłączenia węża odpływowego to 60cm.
    Jeśli stoi metr ponad to minimalna wysokość to 160cm.
    Grawitacji nie oszukasz.

Schemat podłączenia węża odpływowego pralki do umywalki, z oznaczoną wysokością węża.
  • #6 21224094
    Fast10
    Poziom 6  
    Ale zbyt nisko, nawet jak pralka jest 1 metr nad poziomem "zero"?
  • REKLAMA
  • #7 21224099
    mrhari
    Kolego, odpływ ma być minimum 60 cm powyżej spodu pralki!!
    Na jakiej jest u ciebie?
  • #8 21224104
    Fast10
    Poziom 6  
    >>21224069
    Jak stoi metr nad poziomem zero, czyli w zabudowie, to wąż podłączony jest jakieś 10 cm poniżej poziomu pralki. Jak pralka stoi na poziomie zero, to odpływ jest podłączony do spustu jakieś 50 cm nad poziomem zero.
  • #9 21224118
    mrhari
    Fast10 napisał:
    ak stoi metr nad poziomem zero czyli w zabudowie to wąż podłączony jest jakieś 10cm poniżej poziomu pralki.

I nadal nie wiesz gdzie jest problem?
  • #10 21224126
    Fast10
    Poziom 6  
    Już rozumiem, dlatego pytam. Sprawdzę to i dam zać
  • #11 21824592
    marcinku95mk
    Poziom 1  
    Panowie, jakieś wnioski? Mam ten sam problem?
    Autor posta rozwiązał jakoś problem?
    Zbyt niskie ciśnienie wody?

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Hisense zamontowana w zabudowie około 1 metra nad podłogą zgłasza błąd F01, wskazujący na brak lub niewystarczające zasilanie wodą. Problem pojawia się podczas poboru wody, który trwa zbyt długo lub nie ustaje, co może wynikać z falującego ciśnienia w instalacji z hydroforem i wodą z własnego ujęcia. Sprawdzono węże i zawory, w tym wymianę zaworu na szerszy, bez poprawy. Wskazano, że istotnym czynnikiem może być wysokość podłączenia węża odpływowego – minimalna wysokość odpływu powinna wynosić co najmniej 60 cm powyżej spodu pralki, a jeśli pralka jest podniesiona o 1 metr, odpływ musi być odpowiednio wyżej (około 160 cm), aby zapewnić prawidłowy odpływ grawitacyjny. Zalecane jest zmierzenie ciśnienia i przepływu wody manometrem oraz ewentualne podniesienie ciśnienia w instalacji hydroforowej. Rozwiązaniem mogą być regulator ciśnienia lub pompka wspomagająca, jednak wymiana hydroforu na wydajniejszy jest ostatecznością. Problem może wynikać z nieprawidłowego podłączenia odpływu i niewystarczającego ciśnienia wody przy podniesionej pozycji pralki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA