logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć DTSU666-CT z przekładnikami do DTU pro s Hoymiles?

Sja08 12 Wrz 2024 14:28 1992 6
REKLAMA
  • #1 21223849
    Sja08
    Poziom 13  
    Ocena: 58
    Witam. Kupilem DTSU666-CT bo w ogloszeniu bylo napisane ze wspolpracuje z DTU pro s Hoymiles. Po otrzymaniu instrukcji od sprzedawcy i obejrzeniu filmu od firmy Hoymiles odnosnie podlaczenia licznika są to dwa rozne podłączenia. Czy jest tu ktos kto podłączył DTSU666-CT z przekładnikami pod DTU pro s Hoymiles?
  • REKLAMA
  • #2 21229157
    szkutnik1960
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Ja mam u siebie podłączone. Działa jak powinno. Gdzie widzisz problem? Ja podłączyłem jak na filmie Hoymiles i jest OK.
  • REKLAMA
  • #3 21229255
    Sja08
    Poziom 13  
    Dziekuje za odzew. A masz napewno model DTSU666 z dopiskiem CT? Bo hoymiles sprzedaje model DTUS666 bez CT i dozuca do nich przekładniki. Model z CT fabrycznie wychodzi z przekładnikami.

Panel sterowania systemem fotowoltaicznym z wykresami zużycia i produkcji energii.
    Jak widzisz na tym zdjeciu panele ładuja mi w dom ponad 6kw zamiast w sieć. Dom może pobiera max 600w w danej chwili. Kombinowałem i odwracałem przekładniki ale nic to nie zmienia. Cały czas wiecej pcha w dom a nie w siec.
    Kolejna sprawa w nocy nic nie pobiera moj dom? To nie mozliwe lub ten licznik cos źle zczytuje.
  • #4 21229512
    szkutnik1960
    Poziom 7  
    a jak dodawałeś licznik do aplikacji hoymiles to pawidłowo zaznaczyłeś lokalizację licznika (masz tam 3 opcje . licznik powinien być zaraz na wejściu sieci i zaznaczona odpowiadająca temu pozycja B.

Dodano po 4 [minuty]:

Ja mam 3 własne osobne instalacje na mikroinwerterach i różne liczniki. dwa z CT j jeden bez CT - kupiony poza siecią hoymiles i też działa tylko trzeba było kombinować z numerem seryjnym bo tego z obudowy licznika aplikacja hoymiles nie przyjmowała
  • REKLAMA
  • #5 21229518
    Sja08
    Poziom 13  
    Tak miałem tak.
    Zrzut ekranu z konfiguracją sieci energetycznej z zaznaczoną opcją trójfazowej sieci 230V/400V.
    Numer seryjny nie pasował cały i podobno tylko 3 ostatnie cyfry sie wpisuje w standardowy numer Hoymiles.
    Czy ty masz masz taki sam model z dopiskiem CT?
    Trójfazowy inteligentny licznik energii Chint DTSU666-CT

Minęliśmy się z odpowiedziami. Czyli twierdzisz że ten licznik z CT działa ci tak samo jak ten bez CT. A podeślij mi instrukcje jak go podłączyłeś? Gdzie fazy, gdzie przekładniki. Może być samo zdjęcie jak nie masz instrukcji.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21229564
    szkutnik1960
    Poziom 7  
    Według instrukcji znalezionej w Internecie, różnica między DTSU666 z CT i bez to tylko to, że do tego pierwszego dołożone są przekładniki i już w ustawieniach nie musisz grzebać bo jest ustawiony na obsługę CT.
    Na moich nie ma dopisku CT, jak u ciebie, a i tak działają z przekładnikami. Skoro coś pokazują tu jest OK tylko źle podłączone.
    Strzałki na przekładnikach masz w którą stronę? bo u mnie są w stronę sieci i tak jest OK. Hoymiles zrobił to odwrotnie niż większość innych falowników.

I przypomnę, że kolejność przewodów napięciowych podłączonych do miernika musi być taka sama jak przekładników. Miernik musi wiedzieć, że napięcie i natężenie są mierzone na tej samej fazie a nie pomieszane

Dodano po 6 [minuty]:

Fazy podłączasz od góry od lewej 1,2,3 i z prawej N. a na dole przekładniki w tej samej kolejności co fazy. czyli z pierwszej fazy na pierwsze z lewej zaciski (biały z lewej niebieski z prawej), CT z drugiej fazy na kolejne dwa zaciski (biały , niebieski) i to samo z trzecią fazą.
  • #7 21229693
    Sja08
    Poziom 13  
    Dziekuje ale opisales podłaczenie wrsji bez dopiski CT. Wersja z dopiskiem CT ma niby inne podĺaczenie wedĺug producenta. Nie chce ryzykować I podłaczać fazy pod inne zaciski.
    Udało mi sie odesłac wersje CT do sprzedawcy. Mam teraz wersje bez CT i niestety nie da sie go podłączyć jak na filmie od Hoymilsa z przekładnikami, oni musza miec jakis przerobiony licznik DTSU666. Moje pytanie czy standardowa wersja licznika DTSU666 80A wytrzyma na zaciskach 16mm2 27kw z paneli? Czy moze przy takiej mocy powinny byc przekładniki zewnętrzne i nie wpinac DTSU666 bezpośredniu w ninie pomiedzy instalacja domową a WLZ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił licznik DTSU666-CT, który według ogłoszenia miał współpracować z DTU pro s firmy Hoymiles. Po zapoznaniu się z instrukcją i materiałami wideo od Hoymiles, zauważył różnice w podłączeniu. Inni użytkownicy potwierdzili, że ich modele DTSU666-CT działają poprawnie, jednak pojawiły się wątpliwości dotyczące podłączenia przekładników oraz różnic między modelami z dopiskiem CT i bez. Użytkownik miał problemy z odczytem mocy, gdzie licznik wskazywał, że więcej energii jest kierowane do domu niż do sieci, co sugerowało błędne podłączenie. Po dalszej dyskusji, użytkownik zdecydował się na zwrot wersji CT i zakupił model bez CT, zadając pytanie o jego zdolność do obsługi mocy 27 kW.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA