logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens S55 bardzo ciche dźwięki rozmowy, melodie normalne

Moat 09 Gru 2005 13:54 1319 8
  • #1 2068043
    Moat
    Poziom 11  
    Mam problem z Siemensem S55:

1. Ciche w stosunku do melodii dźwięki rozmowy nawet przy maksymalnej głośności słuchawki.

2. Tryb głośnomówiący telefonu działa normalnie, ale wyłącza się wtedy mikrofon.

Telefon jest odkupiony na Allegro, jako sprawny, są ślady otwierania i serwisowania. Poprzednia właścicielka - brak kontaktu.

P.S.
    Generalnie telefon jest bardziej cichy od innych modeli. Czy można to zmienić? Jak?
  • #2 2069901
    Stanisław2003
    Poziom 28  
    Ocena: 50
    Przywróć ustawienia fabryczne
  • #3 2072839
    kesio
    Poziom 11  
    Witam.
    Mam podobny problem w Sie M55. A dokladnie, to nie graja dzwonki, gdy ktos dzwoni, to moge go dopiero uslyszec jesli wlacze glosnomowiacy w telefonie. Nie wiem co to moze byc. Prosze o jakies wskazowki. Probowalem juz reseto wfona, Zastanawiam sie nad wgraniem nowego softu.
    Czekam na jakies podpowiedzi
    Pozdrawiam
    Krzysiek
    ktl(_at_)o2.pl
  • #4 2076102
    Moat
    Poziom 11  
    Spróbuję zastosować zestaw słuchawkowy, ale to nie jest rozwiązanie.
    Mam soft wer. 91 i zwiększoną pojemność na 1.58. Ale to chyba nie jest przyczyna, bo poprzednio miałem soft wer. 20 i bez powiększonej pamięci.

Mała głośność jest problemem, bo praktycznie w warunkach ulicznych uniemożliwia korzystanie. Czy jakieś serwisowanie może pomóc?

Z tego co wyczytałem na forach to radzą np. wymianę głośniczka, czyszczenie w wanience, wymianę jakichś końcówek mocy, wymianę softu itd. Nie chcę jednak dać się zrobić w balona, bo generalnie telefon wydaje się w pełni sprawny i w warunkach "pokojowych" możliwy do użytkowania.
  • #5 2079939
    Moat
    Poziom 11  
    > do Stanisław2003

Przywrócenie ustawień fabrycznych niestety niczego nie zmienia.
  • #6 2079994
    fantomas
    Poziom 25  
    Ocena: 6
    wymiana DSP i po kłopocie

regards fantomas
  • #7 2080253
    Moat
    Poziom 11  
    1. Powiekszylem otwory w tej obudowie i dodalem uszczelke-podkladke takie plaskie duze "O" oddzielajaca glosniczek od reszty telefonu - w firmowych obudowach podobno jest.

> do Fantomasa

Jestem raczej laikiem jesli chodzi o elektronike.
    Czy chodzi o:
    - wymiane procesora DSP,
    - jego wygrzanie,
    - czy tez o zaprogramowanie.

Jaka jest orientacyjna cena wymiany?

Wydaje mi sie tez, ze mikrofon jest dosyc "cicho" odbierajacy. Czy to moze byc tez przyczyna w DSP?
  • #8 2081908
    fantomas
    Poziom 25  
    Ocena: 6
    no właśnie o to chodzi a co do ceny bywa różnie zależy od serwisu

regards fantomas
  • #9 2081915
    Moat
    Poziom 11  
    Sorrki za kolejny własny post, ale coś tam majstruję przy tym moim S55.

Więc tak:

1. Dźwięki w słuchawce sa znacznie głośniejsze. Przylepilem paski gumy piankowej tak by oddzielala glosnik od reszty telefonu. Podobno w firmowych obudowach jest troche inna przegroda (thx halinka). Powiekszylem otworki sluchawkowe. Jest poprawa. Co do tego nie mam zastrzeżeń.

2. Jest jeszcze problem z mikrofonem, ktory wydaje mi sie zbyt cichy. Zastanawiam sie, czy to tez nie jest zwiazane z tandetna obudowa. Do mikrofonu prowadza dwa zestawy otworkow. Zauwazylem, ze dzwiek jest lepszy jesli "otwarty" jest ten dolny, a lepiej zamkniety ten tylny. Nie mam na razie niestety firmowej obudowy, nie wiem czy mikrofon np. wchodzi ciasniej itd.

Jesli ktos ma jakies doswiadczenia to prosze o rade ...

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Siemens S55, w którym dźwięki rozmowy w słuchawce są bardzo ciche w porównaniu do normalnej głośności melodii, nawet przy maksymalnej głośności. Tryb głośnomówiący działa poprawnie, lecz wyłącza mikrofon. Próby przywrócenia ustawień fabrycznych nie przyniosły efektu. Użytkownik posiada soft wersji 91 z powiększoną pamięcią, wcześniej wersję 20 bez powiększenia, co nie wydaje się być przyczyną problemu. W dyskusji sugerowano możliwe rozwiązania takie jak wymiana procesora DSP, czyszczenie głośniczka, wymiana głośniczka, modyfikacje obudowy (powiększenie otworów, dodanie uszczelki oddzielającej głośnik od reszty telefonu), a także wgranie nowego oprogramowania. Zauważono, że mikrofon jest również cichy, co może być związane z obudową lub uszkodzeniem DSP. Koszt wymiany DSP zależy od serwisu. Modyfikacje mechaniczne obudowy i głośnika poprawiły głośność dźwięku w słuchawce, ale problem mikrofonu pozostaje.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA